Mi már láttuk: Lenni vagy nem – O. Horváth Sári gyerekvállalási drámája a Jurányiban

2020. február 04.
Hány gyereke van hét nőnek összesen? Hány lehet? Hány lett? Hány lehetne? Hány lesz? És miért? És miért nem? A darab hét nő és egy férfi szövevényes kapcsolati hálóját tárja elénk, amelyben így, vagy úgy, de minden szálon felmerül a gyermekvállalás kérdése. A KV Társulat, az E-Mancik Színházi Manufaktúra és a MASZK (Szeged) közreműködésével – ahogy azt a rendező Widder Kristóf és a szerző, O. Horváth Sári remélték – valóban érzékenyítő és hiánypótló kortárs dráma született. Ezt mi is megerősítjük, a premieren magunk jártunk utána.

„Kell az a kurva gyerek, hogy lássák, hogy normális vagyok!”– hangzik el a darabban, amely a mai Magyarországon játszódik, és amelynek során hét különböző korú és társadalmi hátterű nő és egy férfi gyermekvállalással kapcsolatos dilemmáit követhetjük figyelemmel. A nyolc szereplő más-más sajátos élethelyzetén keresztül a nézőnek nem is olyan nehéz megtalálni azt a figurát, akinek helyében valaha már ő is volt, vagy ahhoz közel került: egy középkorú házaspár, egy szexuális erőszak áldozatául esett nő, a gyermekvállalást fontolgató leszbikus pár, egy nő, aki nem szeretne gyereket, vagy egy olyan nő, aki viszont igen, de nem lehet.

Fotó: Kovács JuJu

Bár a darab fókuszpontja a gyermekvállalás (vagy nem vállalás), a cselekmény előrehaladtával egymásba fonódó nyolc különálló élet szellemes, de korhű bemutatása mellett felsorakoznak azok a társadalmi elvárások is, amelyek pont a gyermekvállalással vagy a gyermektelen nők kálváriájával függnek össze. Az az anya, aki inkább elhagyná a családját és akinek az otthon olyan, mint a munkahely, ahova utál bejárni, csak könnyebb felmondani; vagy az az anya, aki úgy gondolja, hogy a fia inkább legyen bűnöző, mint buzi, vagy az a nő, aki egy szerelmi háromszög egyik résztvevőjeként vágyódik gyermek után – nagyon is hűen ábrázolják társadalmunknak való, gyakran implicit megfelelési kísérleteinket. Ebben a 21. századi nőkre nehezedő társadalmi-környezeti-morális gyermekvállalási kérdésben próbál az előadás tabuk nélkül, nyitottan és merészen a probléma mélyére ásni, és politikai szólamok nélkül, valóban megmutatni és kibogozni azt az összetett témát, hogy mit jelent ma Magyarországon gyereket szülni, illetve nem szülni.

Fotó: Kovács JuJu

Fotó: Kovács JuJu

Fotó: Kovács JuJu

Szereplők: Dobra Mara, Herman Flóra, Róbert Gábor, Sárközi-Nagy Ilona, Száger Zsuzsanna, Szirmai Melinda, Tarr Judit, Urbanovits Krisztina
Látvány: Jeli Sára Luca
Technikus: Major Mátyás
Produkciós asszisztens: Balogh Zsuzsa
Szerző: O. Horváth Sári
Rendező: Widder Kristóf

A következő előadás: február 12. Hol: Jurányi Inkubátorház