Penelopé Cruz politikai thrillere már a mozikban

2020. február 20.
Stílusos, vérfagyasztóan izgalmas és sokarcú politikai thriller a 20. századi történelem egyik hírhedt fejezetéről. Olivier Assayas legújabb filmje Wasp Network – Az ellenállók címmel február 20-án kerül a mozikba.

A film Havannában indul a kilencvenes évek elején. A pilótaként dolgozó René González ellop egy repülőgépet, és elrepül Kubából – maga mögött hagyva szeretett feleségét és lányát –, hogy disszidáljon az Egyesült Államokba, és új, szabad életet kezdjen.

Wasp Network – Az ellenállók

González hamarosan Floridában telepszik le, belép egy kubai menekültekből álló csoportba, amelyet a Wasp Network néven ismernek. A disszidensek aztán szépen lassan kialakítanak egy kémhálózatot, és azt tűzik ki küldetésük céljául, hogy beépüljenek az erőszakos, Castro-ellenes szervezetekbe, amelyek a Kuba elleni terrortámadásokért felelősek.

A film a Kubai Ötös néven elhíresült szervezet igaz történetén alapul – a név Gonzálezt és más hírszerző tiszteket takarja, akiket 1998 szeptemberében tartóztattak le Floridában, és a későbbiek során kémkedés és más, illegális tevékenységek kapcsán ítéltek el.

A velencei filmfesztiválon is bemutatott film alapjául Fernando Morais The Last Soldiers of the Cold War című könyve szolgált, a forgatókönyvíró-rendező Olivier Assayas pedig olyan neves színészek közreműködésével dolgozott, mint az Oscar-díjas Penélope Cruz, Wagner Moura, Ana de Armas és Leonardo Sbaraglia. A Wasp Network – Az ellenállók egy feszült és pörgős kémjátszmát mutat be két szomszédos nemzetállam között, amelyek több évtizedes múltra visszatekintő szembenállása hosszú árnyékot vet a jelenre is.