A nők 2019-ben sem beszélhettek túl sokat a filmvásznon

2020. január 15.
Még az ikonikus színésznők is csupán a férfi szereplők árnyékában lehetnek a filmvásznon. Greta Gerwig Kisasszonyok című filmjétől Lorene Scafaria A Wall Street pillangói című mozijáig, 2019 ellentmondásos év volt Hollywoodban, és bár sok területen előrébb kerülhettek a nők, továbbra is kevesebbet beszélhetnek a filmvásznon, mint a férfiak.

Idén végre több nagy produkció rendezőjeként is lehetőséget kaptak nők, elég csak Greta Gerwig filmjére, a Kisasszonyokra, vagy a Lorene Scafaria által rendezett A Wall Street pillangóira gondolni. Ennek ellenére sem a 2020-as Golden Globe-on, sem az Oscaron nem jelöltek egyetlen nőt sem a legjobb rendező kategóriájában. Egy friss jelentésből pedig az is kiderült, hogy a nők a filmvásznon is rendkívül alulreprezentáltak a férfiakhoz képest.


A San Diego Állami Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a női főszereplők száma történelmi magasságokba ért idén: a 40 százalékos eredmény 9 százalékos emelkedés 2018-hoz képest. Ám mielőtt túlságosan megörülnénk ennek, fontos megjegyezni, hogy csupán a női színészek 34 százaléka szólalt meg a filmvásznon, szemben a férfiak 66 százalékos eredményével. Ráadásul ez egy százalékkal rosszabb eredmény az előző évhez képest.

A kutatást Martha Lauzen a 100 legnagyobb bevételt hozó 2019-es film több mint 2300 szereplőjének megvizsgálásával végezte.”Az eredmények azt mutatják, hogy a nézők kétszer olyan gyakran látnak férfi szereplőt a mozivásznon, mint női karaktert” – összegezte az eredményeket Lauzen.

Először Quentin Tarantino 2019-es filmje, a Volt egyszer egy Hollywood kapcsán kapott nagyobb nyilvánosságot az, hogy a női szereplők kevesebb szöveggel rendelkeznek a filmekben. Tarantino filmjének női főszereplője, Margot Robbie ugyanis érezhetően jóval kevesebbszer szólal meg, mint férfi társai, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio. Tarantino a felvetés elől azonban egyszerűen kitért. “Visszautasítom a feltételezést” – zárta rövidre a rendező. A tettek azonban minden szónál többet mondanak: a végső változathoz hozzáadott plusz két perc dialógust Robbie-tól.

Nem Tarantino volt az egyetlen rendező, aki a nők alulreprezentáltsága miatt a figyelem középpontjába került. Martin Scorsese számos díjra jelölt filmjében, Az írben ugyanis Anna Paquin csupán hat sort kapott. 

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Getty Images