AutóNŐmia: egy egyedülálló könyv nőkről

2020. február 29. |

Fajsúlyos, mégis könnyed olvasmány. Kiss Heni hiánypótló írással kedveskedik minden olyan nőnek, aki számára fontos a szabadság, és minden olyan férfinak, akik egyenrangú, kiegyensúlyozott társat szeretne maga mellett tudni.

„Mit is jelent az autonómia az én olvasatomban? Autonómia az, amikor képes vagyok önálló döntéseket hozni, vállalom érte a felelősséget, büszke vagyok arra, ahogyan élek; vállalom a véleményemet, a nézeteimet, az érzéseimet, a hibáimat. Mindent, ami hozzám tartozik, ami meghatározza azt, aki vagyok! Ez így leírva talán egyszerűnek hangzik, sokunknak mégsem az. Főleg NŐKÉNT nem” – írja a könyvben Kiss Henriett életmentor, aki saját példákon, felismeréseken és önismereti útján keresztül világít rá arra, hogyan lehetséges megteremteni azt, amire még mintánk sem nagyon van nőként.

A cél, hogy felismerjük, mennyire fontos tényező az autonómia mind a saját életükre, mind a párkapcsolatukra vonatkoztatva” – jegyzi meg a szerző.

Ez az a fajta női szabadság, ami sosem képvisel szélsőséges nézeteket, de kíváncsi, és érteni akar. Nem ragaszkodik eszmékhez, de meríteni tud azokból. Mer elmerülni a fájdalmaiban, de azok nem határozzák meg őt. Képes az örömre, mert megtanította rá magát. Nem akar másé lenni, de befogadja a másikat. Sosem a másik felét keresi, mert így egész, ahogy van. Heni erről ír. Ez a könyv nem egy »hogyan legyünk«. Ez egy »hogyan lettem«, és így sokkal érdekesebb” – foglalja össze Komora Nóra klinikai szakpszichológus.

„Heni nem frázisokat pufogtat, nem gyógyítani akar – egyszerűen csak utat mutat, nem is akármilyet. Az AutoNŐmiából egy példányt minden hölgy táskájába kötelezővé tennék. Sőt. A férfiakéba is. Mondom ezt azért, mert mi, férfiak csak egy kiegyensúlyozott, boldog, autonóm NŐ mellett lehetünk igazi FÉRFIAK. Ehhez neked, kedves hölgyem, azzá kell válnod. Neked pedig, kedves uram, azzá kell tenned a párodat” – teszi hozzá Csalami V. Csaba műsorvezető, aki bevallása szerint hasonló élettanulságokra jutott, mint a könyv írója.

Ezt olvastad?

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Heti kultkedvenc: Markó Luca fotográfus anyaság

Heti kultkedvenc: Markó Luca fotográfus