Hogyan olvassunk több könyvet?

2020. január 30.
Az olvasás bizonyítottan jó az agynak és a léleknek, ám nem mindig van időnk és kedvünk, vagy éppen a hangulatunkhoz illő könyv hiányzik. Ám ezeken szerencsére könnyű változtatni.

Helyezzük magunkat kényelembe és nyissunk ki egy jó könyvet, még ha csupán tizenöt percünk van is rá egy nap. Sok mindentől függ, mi számít éppen jónak és hogyan találhatjuk meg azt, ami meghozza a kedvet az olvasáshoz.

1. Ne a sznobizmus vezessen minket!
Ha nehezen találunk időt arra, hogy olvassunk, rossz könyvet választottunk. Az emberek hajlamosak olyan olvasmányt kézbe venni, amiről úgy gondolják, ezt kellene olvasniuk, ahelyett, hogy olyat olvasnának, amit tényleg akarnak. “Lépjünk túl a sznobizmuson, mindenkinek megvan a maga könyve valahol” – javasolta John Rampton tanácsadó, aki sokat foglalkozott azzal, hogyan válhatunk könyvmollyá. “Ha egy-két olyan könyvet választok, ami tényleg megfelelő számomra, máris rátalálok a saját olvasási ritmusomra” – tette hozzá.


2. Tegyük változatossá az olvasást!
Marvin Marcano coach legalább heti egy könyvet elolvas. Az a véleménye, hogy a változatosság a titka annak, mennyire élvezzük az olvasást. Nem baj, ha több könyvet kezdünk el párhuzamosan, ez javítja annak esélyét, hogy minden nap kinyissuk valamelyiket. “Nem hagyjuk ki a napunkból az olvasást, mert szórakoztató. Ha az egyik könyvünk története éppen leült egy kicsit, pihentethetjük, kezdjünk bele másikba” – mondta. Ha lassan olvasunk, próbálkozzunk a novellákkal és a rövid történetekkel, így be tudjuk fejezni a könyvet, mielőtt teljesen elveszítenénk az érdeklődésünket.

3. Találjuk meg rá az időt
Kezdetben segíthet, ha tudatosan beütemezzük a napunkba az olvasást. Tipikusan 15-20 perc az optimális az olvasásra, kétszer egy nap. Egy munkával teli héten ez három órát vesz el a napunkból, a hétvége nélkül. Mindenki ismeri a mondást, hogy arra van időnk, amire szakítunk. Így van ez az olvasással is. Ha csatlakozunk egy könyvklubhoz, akár online, nem feltétlenül élőben, az segíthet, hogy tényleg el akarjunk érni egy könyv végére, és ne odázzuk el és használjuk fel másra az olvasásra szánt időt. Az is segíthet, ha belépünk a könyvtárba, így legkésőbb a könyv visszavitelének határideje szorít majd az olvasásra.

4. Kíséletezzünk a formátumokkal
Az e-könyv és a hangoskönyv is könyv. Ha a podcastokat szeretjük, könnyen átnyergelhetünk róluk a hangoskönyvekre, amiket ugyanúgy hallgathatunk a tömegközlekedésen vagy az edzőteremben. A telefonunkon való céltalan szörfölést is felválthatjuk könyvolvasásra, ha letöltünk egy e-könyv applikációt. Ezzel azt a kifogást is kiküszöbölhetjük, hogy azért nem olvasunk a buszon vagy metrón, mert csak állóhelyünk van. Ha a telefont tudjuk nyomkodni, könyvet olvasni is tudunk rajta.

5. Tegyünk bele egy kis munkát
Ha a zanzásított tartalmát olvassuk el egy könyvnek, az nem ugyanaz az élmény, mint amikor valóban végigolvassuk a történetet. Ha az dühít minket olvasás közben, hogy lassan haladunk, nyugtasson az a tudat, hogy idővel és gyakorlással egyre könnyebbé és gyorsabbá válik az olvasás. Nekiállni is sokkal könnyebb, ha szokássá válik. Kezdésnek állítsunk be jelzést 30 perccel a szokásos lefekvési időnk előttre, így lesz időnk az ágyban olvasással lazítani. Mivel az elalvás is sokkal könnyebb lesz, gyorsan nélkülözhetetlenné válik majd ez az új szokás. 

Fotó: Unsplash