Virtuális túra Frida Kahlo lakóházában

2020. május 15.
Lássuk meg a szépet és jót a világjárvány idején is – avagy örvendjünk az egyre sokasodó online múzeumoknak!

A kultúrára, utazásra éhes otthonülőknek egyre több lehetőség adott arra, hogy a járvány által elnyomott vágyaikat online formában kiélhessék. Tehát aki még nem jutott el Mexikóba, de mindig is szeretett volna, régi vágya a La Casa Azul, azaz Frida Kahlo egykori otthonának megtekintése, az most egy kattintással ott teremhet. Tudjuk, hogy az élmény „laposabb”, hiányoznak az illatok, az ízek, a tapintás – de ragadjuk meg a helyzet pozitívabb oldalát! Látni akartuk, és tessék, kinyitották!

A La Casa Azul, azaz a Kék ház Frida Kahlo és Diego Rivera otthona volt, Frida majdnem egész életét ebben a házban élte le. A helyi szokásoknak megfelelően azúrkékre festett házban született, és itt is halt meg 47 évvel később, ezt követően alakították át múzeummá, megőrizve a hely és a festőnő szellemét. A közel 800 négyzetméteres ház tele van a pár által gyűjtött népművészeti tárgyakkal, prehispán időkből származó emlékekkel, kortárs művészeti alkotásokkal. Az 1000 négyzetméteres kertben pompás, hatalmas kaktuszok és más trópusi növények burjánzanak. A kiállítás része Frida jellegzetes ruhatára, festményei, fotók abból az időből, nem mellesleg pedig sétát tehetünk a konyhában, a hálóban és a műteremben is.

Kicsit szakadjunk ki a lakásunk és a home office adta egyhangúságból, adjunk magunknak időt a kikapcsolódásra. Vár Mexikó és Frida!

frida-kahlo-diego-rivera-home1939., Mexikó – Diego Rivera és Frida Kahlo

frida-lacasaazul-muzeum-kitchen

A La Casa Azul konyhája, ahol Trockij és felesége is sok időt töltött

frida-lacasaazul-muzeum-studioA festőnő Mexikó népi kultúrája ihlette szettjei

frida-lacasaazul-muzeum-studio2

Frida műterme

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!