J.K. Rowling új mesekönyvét ingyen olvashatjuk online

2020. május 28.
A Harry Potter szerzője sorozat formájában teszi közzé az interneten új mesekönyvét, hogy a gyerekek a hosszúra nyúlt nyári szünet alatt már azelőtt olvashassák, hogy novemberben könyvként is megjelenne.

Új mesekönyvvel örvendezteti meg az iskolásokat J.K. Rowling, amelyet évekig a padláson őrzött. Ráadásul a gyerekek (és gyereklelkű felnőttek) online ingyen elolvashatják sorozat formájában már azelőtt, hogy novemberben könyv formájában is megjelenne.

A kötet címe The Ickabog, ami egy képzeletbeli országot takar, és nem kapcsolódik Rowling korábbi munkáihoz, így a Harry Potter-univerzumhoz sem. 34 napon át jelennek meg újabb és újabb fejezetek majd a meséből, amelyet ingyen olvashatunk. Novemberben pedig könyv, e-könyv és hangoskönyv formájában is kiadják, a kötetből befolyt bevételek egy részét Rowling a koronavírus-járvány által sújtott társadalmi csoportoknak adományozza.

A történet az igazságról és a hatalommal való visszaélésről szól, és Rowling elmondása szerint már jó tíz évvel ezelőtt megszületett, ám félt attól, hogy „nem úgy értelmezik majd az olvasók mint válasz a világban történő dolgokra”. Ám a téma örök.

„Amikor a könyv befejezésén dolgoztam, esténként a családomnak olvastam fel fejezeteket a meséből. Ez az egyik legkülönlegesebb élménye volt az írólétemnek. Amikor a The Ickabog első két olvasója (Rowling gyerekei) azt mondta, hogy emlékeznek a mesére még picike korukból, és szerették visszaidézni az apró részleteket, annak különösen örültem” – írta weboldalán Rowling, ahol a The Ickabog első fejezetét már olvashatjuk is.

„Azért ideális ez a könyv arra, hogy sorozatban közöljük, mert arra szántam, hogy hangosan felolvassák (kicsit olyan, mint egy szabadmese, ahogy magam is meséltem a gyerekeimnek), ám ahhoz is remek, hogy kisiskolások saját maguk olvassák.”

Rowling arra kéri a gyerekeket, hogy küldjenek illusztrációt minden fejezethez, a legjobbakat és a történethez legjobban illőket pedig beillesztik a novemberben megjelenő könyvbe. „Szeretném látni, ahogy szabadjára engedik a képzeletüket! A kreativitás, az ötletek és a befektetett munka a legfontosabb dolgok, nem azt keressük, hogy technikailag ki a legképzettebb.”

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Getty Images