Vajon mi lett volna a vége Nellie néni naplójának?

2020. június 28.
Örülhetnek a tizenkilencedik századi női irodalom kedvelői. Aunt Nellie’s Diary (Nellie néni naplója) címmel jelenik meg a Kisasszonyok írónőjének, Louisa May Alcottnak eddig ismeretlen műve. A befejezetlen történetet most publikálják először.

1849-ben, közel két évtizeddel leghíresebb műve, a Kisasszonyok előtt, a tinédzser Louisa May Alcott megírta az Aunt Nellie’s Diary (Nellie néni naplója) című történetét, ám nem fejezte be. Az amerikai The Strand Magazine hasábjain publikálják először az írónő eddig ismeretlen művét.

A kilencezer szavas mese naplóbejegyzéseken keresztül bomlik ki, amelyeket egy negyvenéves vénkisasszony, Nellie néni vet papírra, aki árván maradt unokahúgát, Annie Ellertont neveli. A naplóbejegyzések végigkísérik, ahogy Annie legjobb barátnőjével, Isabel Lovinggal verseng egy melegszívű ifjú úriember, Edward Clifford figyelméért. Annie félénk természete erős ellentétben áll Isabel élénk értelmével és simulékony természetével, ami Nellie félelme szerint valójában hideg, érzéketlen szívet rejteget.
A főszereplők éles eszű megfigyelései az emberi természetről („Milyen gyakran döntünk a fényes külső alapján, nem is álmodunk arról, közben milyen sötét a belső.”) még lenyűgözőbbek, ha figyelembe vesszük, milyen fiatalon írta Alcott ezeket a sorokat.

„Amikor rájöttem, hogy Alcott 17 évesen írta ezt a történetet, meglepett. Olyan karaktert alkotott, aki független, és messze megelőzi a korát” – mondta Andrew Gulli, a magazin vezető szerkesztője, aki a történetet a Harvard Egyetem Houghton Könyvtárának archívumában megbújva találta meg. 

Nem véletlen, ha a leírásban Alcott egy későbbi karakterére ismerünk. Gulli szerint Nellie néni a Kisasszonyok Jo Marcha.

Sajnos sosem fogjuk megtudni, Alcott hogyan fejezte volna be a történetet. Egy mondat közepén szakad félbe a történetszál, elvarratlanul hagyva megannyi konfliktust. A magazin azt tervezi, hogy megkérdezi olvasóit, ők hogyan zárnák le a szerelmi történetet.

Olvastad már?

Forrás: Mental Floss
Fotó: Getty Images