Már J.K. Rowling kiadójánál is áll a bál az írónő megjegyzései miatt

2020. június 19.
Belső háborút lobbantottak lángra J.K. Rowling kiadójánál a Harry Potter írónőjének Twitteren tett megjegyzései, és azok következményei. A Hachette könyvkiadó azon dolgozói, akik Rowling legújabb könyvén dolgoznak, lázadással fenyegetnek Rowling transznemű aktivizmusról posztolt eszmefuttatásai miatt.

A Hachette Kiadó adja ki J.K. Rowling könyveit, ám egy paprikás hangulatú megbeszélés után az írónő új gyermekkönyvén, a The Ickabogon dolgozó munkatársak fellázadtak, és néhányan megtagadták a munkát Rowling Twitteren tett megjegyzései miatt. A Harry Potter szerzője a közösségi oldalon fejtette ki, hogy szerinte a biológiai nem adottság és létező dolog, nem lehet megváltoztatni.

„A kiadó gyermekkönyvekkel foglalkozó részlegének munkatársai nem szeretnének tovább Rowling könyvén dolgozni, mivel ellenzik azokat a véleményeket, amelyeket az írónő megfogalmazott, és támogatásukról akarják biztosítani a transznemű aktivistákat” – állt a kiadott közleményben. 

J.K. Rowling bejegyzésére rengeteg komment érkezett, amelyek leginkább azon háborodtak fel, hogy az írónő megfogalmazása szerint „azok az emberek, akik menstruálnak, a nők”. Ezzel a vélemények szerint az írónő a transznemű férfiakat támadja, és kijelentése transzfób.

Rowling további magyarázkodása is inkább csak rontott a helyzeten. Közleményében arra hivatkozott ugyanis, hogy ő maga is családon belüli és nemi erőszak áldozata. 

A Harry Potter-filmek szereplői is megszólaltak az ügyben. Emma Watson, Eddie Redmayne, Rupert Grint, Bonnie Wright, Katie Leung, Evanna Lynch és Daniel Radcliffe is kifejezte egyet nem értését az írónővel, és támogatásáról biztosította a transznemű közösséget és aktivistákat, és elnézést kért a rajongóktól Rowling megjegyzése miatt.

Olvastad már?

Forrás: Time, Mirror
Fotó: Getty Images