„Tágítsd ki a teret? Ez én vagyok!” – interjú fotópályázatunk nyertesével és közönségdíjasával, Csákvári Péterrel

2020. augusztus 28.
Csákvári Péter miniatűr világa nemcsak a zsűrit, de a közönséget is rabul ejtette, így rendhagyó módon nemcsak az első díjat, hanem a közönségdíjat is elnyerte az idei fotópályázatunkon, amelynek a hívómondata a Tágítsd ki a teret! volt. 

Mi inspirálta a fotósorozatot?

Öt évvel ezelőtt szakács voltam egy Isten háta mögötti kis szigeten a La Manche csatornán, ami körülbelül akkora mint a Margit-sziget. Mindig is ételfotós akartam lenni, ezért kinttartózkodásom alatt elkezdtem beszerezni az ehhez szükséges eszközöket, de a fotós témám nemigen volt meg hozzá abban az élethelyzetben. Már minden tücsköt és bogarat lefotóztam a szigeten, amikor betévedtem egy modellboltba, ahol megláttam a mini emberfigurákat, és hazavittem őket egy doboz áfonya társaságában. Kiöntöttem őket az ágyra, beállítottam őket – így készült az első mikrovilágos képem.

Bármilyen témájú képet kitalálsz, ahhoz be lehet szerezni a megfelelő figurákat?

Igen, lehet venni sokféle vasútmodell-figurát, csak nagyon-nagyon drágák, és a különlegesebb pózban lévők ritkák is. Ezért van olyan figura, amit én csináltam miniatűr testrészekből. Azt hozzá kell tennem, hogy nem csak ilyen típusú képeim születtek már, kokaincsíkon ugráló lányok és temetőpornós fotóim is vannak.

Inkább az ételfotózás vagy a mikrovilág-fotózás jelenleg az életed?

A mikrovilágomnak és nekem is megvan a külön életem. (Nevet.) Aktívan az ételfotózással foglalkozom jelenleg, ez a fő munkám, a mikrovilágos sorozat szerelemprojekt.

Nagyon sok fotód van már ebből a sorozatból a kedves és humorostól az egészen a polgárpukkasztó témákat feldolgozóig. Hogyan válogattál belőlük a versenyre?

Mindegyik beválogatott kép a 2020-as munkáim közül való. Egyszerűen átnéztem őket, és amiket abban a pillanatban a legjobbnak találtam, azt küldtem be.

Egyrészről a Black Lives Matter mozgalomra, másrészről pedig a karanténhelyzetre is reflektálhat a nyertes sorozatod. Mindkét téma szoros kapcsolatban áll a térrel, térvesztéssel. Neked mit jelent a belső világ és a tér?
Nem nagyon szoktam pályázni, de amikor megláttam a fotópályázat kiírását, arra gondoltam, hogy nincs még egy téma, ami ennyire reflektálna a munkásságomra. Tágítsd ki a teret? Basszus, ez én vagyok! Jelenleg leginkább bezárva élünk, ami talán sokaknak nehézséget jelent, de az én tevékenységemhez egy maroknyi terület szükséges. Úgy tűnik, most a világ is maroknyi területekre kényszerült behúzódni.

Olvass tovább!