Helykímélő olvasmányok – a legjobb új e-könyvek

2020. július 19.
A karanténidőszak alatt kialakítottunk néhány új szokást, amit érdemes ezután is megtartani: például hogy a könyvhalmozás helyett néha választhatjuk az e-book formátumot is. Ezeket a friss e-book megjelenéseket azoknak ajánljuk, akiknek eddig a nyaralós bőröndjét főként a könyvek töltötték meg.


Molnár Gál Péter: Coming out

Molnár Gál Péter kötetében az ügynöki múltjáról vall kíméletlen őszinteséggel. A Népszabadság egykori színikritikusa állambiztonsági ügynöki tevékenységének 2004-es napvilágra kerülése után mégsem publikálta a naplóját, azonban most magyarázó jegyzetekkel és névmutatóval együtt olvasható a vallomás – e-book formátumban is. MGP coming outja a maga módján egyedi, ugyanakkor kordokumentum is, sokak helyett is beszél a történtekről.
Magvető

Sally Rooney: Normális emberek

A Times 2018-ban az év regényének nevezte Sally Rooney fejlődésregényét, ami a gimnáziumi szerelem éveitől az egyetemig mutatja be két eltérő társadalmi osztályból érkező ember szövetségét és egyre komplexebbé váló kapcsolatát. A regény nagy bravúrja az érzékeny pszichológiai látásmód, amellyel láttatja Rooney a fiatal karaktereit.
21. Század

Linda Bostöm Knausgard: Isten hozott Amerikában

Karl Ove Knausgard volt felesége éppen olyan zseniális író, mint ő maga. Második regényében Linda Bostöm szerint szinte minden megtörténik, ami vele is megtörtént az életben, mégsem nevezhető életrajzi regénynek a történet. A történet főhőse, Ellen némasággal reagál az őt érő traumákra, édesapja elvesztésére és a nukleáris család teljes elszigetelődésére, mélyen magában viszont nagyon dolgozik, hogy újra megtalálja magában azt az erőt, ami egy fénnyel teli élethez szükséges.
Jaffa

Olvastad már?

Ransom Riggs: A madarak tanácskozása

A világhírű Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei-sorozat ötödik kötetében a főszereplő egy kislány, aki képes összegyűjteni és szabadon engedni a fényt. Ő az, aki egy ősi jóslat szerint apokalipszis idején vezető szerepet kap, hogy megmentse a különlegesek világát. Ahogy Riggstől megszokhattuk, a sorozat ötödik része is egy metaforikusan is értelmezhető, elképesztő részletességgel kidolgozott mágikus világba kalauzol el minket.
Kossuth

Zalai Károly: Minden hétre macska

52 novella, 52 kultúrtörténeti alak: egy közös van bennük csupán, a macska! Zalai Károly novelláiban Petrarcától Hitleren át egészen Szerb Antalig feltűnnek a kultúrtörténet meghatározó figurái és egy-egy négylábú, aki így vagy úgy, de sorsfordító szereppel bír. „Kerestem a történetekben egy macskányi helyet” – mondja a szerző. Ha minden héten egy novellányi időnk van szépirodalomra, ez a kalendáriumszerűen felépülő kötet tökéletes lesz számunkra.
Scolar

William Sieghart: The Poetry Pharmacy Returns

„A verseket receptre kellene felírni” – mondjuk néha. Sieghart antológiái tényleg költészeti gyógyszertárként funkcionálnak, a lélek aktuális kínjára ajánlanak balzsamot. Magyarul sajnos nem, angolul viszont e-bookban is letölthetjük a második versgyógyszertár antológiát. Például a test öregedéséről, az egzisztenciális krízisről, a családi élet nehézségeiről vagy éppen az egyén és a közösség viszonyáról is olvashatuk a válogatásban.
Penguin

 

Láttad már?

Fotó: Getty Images