A legjobb német filmek a Szemrevaló Filmfesztiválon

2020. szeptember 29.
Október 1. és 8. között rendezik meg Budapesten a Szemrevaló Filmfesztivált, amelynek nyitófilmje Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozija.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár kilencedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 1. és 4. között a Művész moziban vetítik a német nyelvű filmtermés legjavát. A járványhelyzetre való tekintettel a vetítések után online közönségtalálkozókat szerveznek. Október 5–8. között az érdeklődők a Távmoziban (online) is megtekinthetik az alkotásokat. A Távmozi az egész ország területéről elérhető.  Október 2–5. között Debrecenben, október 6–9. között Szegeden, október 14–17. között pedig Pécsett vetítik majd a filmeket. Jegyek elővételben már kaphatóak.

Wolkenbruch

Október 1-jén, 19 órakor vetítik a budapesti Művész moziban a 21. századba helyezett, sűrű atmoszférájú Berlin, Alexanderplatzot, amely az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán. Alfred Döblin 1929-ben megjelent regényéből korábban Rainer Werner Fassbinder készített nagyszabású tévésorozatot. Qurbani filmeposza komor utazás „a lélek sötét éjszakájába“. Október 2-án, napközben a fesztivál Facebook-oldalán a filmbarátok megnézhetik a rendezővel folytatott beszélgetést – német nyelven, magyar felirattal.

Október 2-án, 19 órakor a Végzet és kezdet című filmben Nora szerelme elvesztése után megismerkedik Natannal. Van egy olyan furcsa érzése, hogy valahonnan már ismeri a férfit, de nem sejti, mi az, ami összeköti őket. A vetítést követő napon a Szemrevaló Facebook-oldalán lesz látható a rendezőnővel, Mariko Minoguchival készült beszélgetés.

Gipsy Queen

Október 3-án, 19 órakor a Thomas Meyer azonos című regénye alapján készült csupaszív vígjátékot vetítik. A Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című filmben Motti az egyetemen beleszeret egy nem zsidó lányba, amit ortodox anyja tragédiaként él meg. A srác ennek ellenére elindul az önállóság és a függetlenség felé. Október 4-én Thomas Meyer író-forgatókönyvíróval nézhetnek meg egy beszélgetést az érdeklődők a fesztivál Facebook-oldalán.

Végül október 4-én, 19 órakor a Gipsy Queen című, megrázó erejű alkotást tűzi műsorára a Művész mozi. A film főszereplője Ali büszke, bátor nő, Hamburgban él két gyermekével. Apja kislány korától azért edzette, hogy egyszer világbajnok boxoló legyen, s kitörhessen romániai nyomorúságos körülményeik közül. Ali egy véletlen folytán ismét visszatalál a boxhoz, ami az egész család életét felforgatja, és egy pillanatra úgy tűnik gyermekeit is elveszítheti… A film férfi főszereplője a Magyarországon is jól ismert Tobias Moretti. Október 5-én, 18 órakor, Hüseyin Tabakkal, a film rendezőjével Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója beszélget a Szemrevaló Facebook-oldalán.

Végzet és kezdet

Budapesten október 1–4. között a Művész moziba várják a nézőket. Október 5–8. között a Távmozin keresztül az egész ország területéről online is megtekinthetők a filmek. Emellett október 2–5. között Debrecenben, október 6–9. között Szegeden, október 14–17. között pedig Pécsett vetítik majd a filmeket a fesztivál partnermozijaiban.

Teljes program: www.szemrevalofesztival.hu
FB: facebook.com/szemrevalo