Irodalomról beszélget Zséda és Vass Virág

2020. október 01.
Hogy mi a kapcsolódás a tehetséges és népszerű újságíró és író, Vass Virág, hazánk egyik legsikeresebb, Fonogram-és EmeRTon-díjas énekesnője, Zséda és az Irodalmi Szalont létrehozó irodalmár, Juhász Anna között? Egy biztosan: mindhárman nagyon szeretnek olvasni, és az irodalom kiemelt helyen van az életükben.

Zséda művészeti kötődéséről 2018 telén mesélt a Pura Poesia sorozatunkban, és akkor elmondta, mit jelentett neki a legendás Szentes, ahol Nyáry Krisztián és Grecsó Krisztián is „otthon volt”: „Tudtam, hogy el szeretnék menni Pápáról egy művészeti középiskolában továbbtanulni, de azt nem tudtam, hogy Szentesen Bácskai Misi bácsi egy olyan iskolát csinált, ami nincs a világon. Ki volt tűzve az íróasztalom fölé, hogy »Szentesért tanulsz!«. Az, hogy ez az ország másik végében van, és tízenórákat kell vonatozni… egyébként a könyvélményekhez ez a vonatozás nagyon hozzásegített.” Az énekesnőnek írt már szöveget Lackfi János, szabadidejében Ady Endre verseit forgatja leginkább, és  vallja, „az életem elképzelhetetlen könyvek nélkül”.

juhasz-anna-estVass Virág író, újságíró igazi újító, pályáját bátor lépések és őszinte írások jellemzik. Huszonöt évesen főszerkesztő lett, majd az ELLE magazin alapítója. Szépirodalmi művei 2009 óta jelennek meg, azóta könyveivel a sikerlisták élén áll. Már első, Vulévú című kötetében a női sorsokat és női döntési lehetőségeket teszi fókuszába: könyvei éppúgy szólnak a női barátságról, mint sorsfordító utazásokról és az önismeretről. Van, hogy a ’20-as évek Amerikájában, máskor 1989-ben, Berlinben, vagy a ’70-es, ’80-as évek a Kádár-korszakának Budapestjén találjuk magunkat – mint legutóbbi regényében, hisz Az örökké rövid története Kardos Sára sorsát mutatja be, aki a történelem és a hidegháború komor valóságában indul önálló, bátor útjára.

Október 8-án, a Petőfi Irodalmi Múzeum POP sorozatának soron következő estjén az írónő könyvei kapcsán női karakterekről, az irodalom szerepéről, írásról és olvasásról is lesz szó , de egy izgalmas meglepetéssel is készülnek a szervezők: Zsédenyi Adrienn Zséda új szerepben mutatkozik be: a beszélgetés mellett ő olvassa fel a szövegeket.

A rendezvényt a lehető legbiztonságosabb körülmények között rendezik meg: a belépésnél lázat mérnek, helyi kézfertőtlenítőkkel készülnek, csökkentett létszámú közönséget engednek be a Díszterembe.

Jegyeket ITT tudsz vásárolni!

Olvass tovább!