Klippremier – Nagy Emma Quintet: Modern Happy

2020. október 23.
Élőben rögzített videót a Nagy Emma Quintet Modern Happy című dalához. A fiatal formáció, amely tavaly megnyerte a Müpa Jazz Showcase fesztiválját, a napokban jelentette meg új albumát Low Frequency Oscillator címmel. A lemezbemutató koncertjük október 27-én lesz az Opus Jazz Clubban.

Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj. Ennyi ellentét egy organikusan alakuló zenéről árulkodik, amelyben kidolgozott formák és spontán pillanatok váltják egymást. A Nagy Emma Quintet új albuma egy letisztult zenei világot mutat be, amelyben egyszerre érződik a huszadik századi dszessz hagyománya és napjaink zenei világa. A címadó Low Frequency Oscillator egy, az elektronikus zenében használatos jelforrás, amivel bizonyos paraméterek értékét lehet automatizálva változtatni. „Nem volt különösebb koncepció a lemez mögött. Ahogy készültünk a felvételre, egymás után jöttek a szerzemények, és végül a nagyon különböző dalok összeálltak egy nagy képpé, és kialakították a lemez egységes arculatát” – meséli Emma.

nagy_emma_quintet-klippremier

A lemez megjelenésével párhuzamosan a zenekar három részből álló videosorozatot is publikál, amelynek második eleme a Modern Happy. Az élőben rögzített anyag kreatív koncepciójáért Scholtz Kristóf rendező-operatőr felelt.  Ahogy a lemez minden száma, a Modern Happy is a próbákon nyerte el végleges formáját.

nagy_emma_quintet-klippremier

„A dal egy egyszerű zenei ötletből indult, és annak továbbgondolásából született. Nagyon tetszik, ahogy a többiek hozzányúltak, és amilyenre közösen formáltuk a dalt. Kedves, dúros hangzású, de kis súrlódásoktól sem mentes alaptéma alakult ki belőle, innen a Modern Happy munkacím. Ezt az elnevezést végül meg is tartottuk. A főtémára egy, a kiejtéssel játszadozó, Edward Lear ún. »Nonsensical Poem«-jei által inspirált szöveget írtam” – meséli Cseh Péter gitáros, a dal szerzője és szövegírója.

Fotó: Scholtz Kristóf

Hallgasd meg a dalt!

Olvass tovább!