Hátborzongató klasszikusok – a legjobb filmek halloweenre

2020. október 31.
Október a lehulló falevelekkel kezdődik, és a leghangulatosabb filmekkel ér véget!

A tökéletes halloween elengedhetetlen része a tökfaragás, a beöltözés, a hangulatos nasik bekészítése, és persze a filmnézés. A rémisztő horrorokon és thrillereken túl rengeteg, gyerekek – vagy hozzánk hasonló, kevésbé bátor felnőttek – számára is élvezetes mese, vígjáték és kísértettörténet közül választhatunk. Összeszedtük pár klasszikusnak számító kedvencünket, amik garantáltan feldobják október 31-ét (is).

halloween-klasszikus-film

Addams Family – A galád család

Charles Addams amerikai karikaturista 1938-ban alkotta meg a hátborzongató megjelenésű, furcsa szokásokkal rendelkező Addams famíliát. Célja a 20. században ideálisnak gondolt családkép parodizálása volt. A rosszindulatú Gomez és felesége, Morticia két komisz, neveletlen gyerekével ünnepel karácsonykor, amikor felbukkan a negyed évszázada eltűnt Fester bácsi. A cseppet sem hétköznapi háztartás tagjai garantáltan feldobják a napodat!

Addams-Family

Beetlejuice – Kísértethistória

Az 1988-ban megjelent fantasy-vígjátékot a hangulatos filmjeiről híres Tim Burton rendezte. A cselekmény a nemrég elhunyt Maitland házaspár körül forog, akik kísértetekké válnak egykori otthonukban, ahova új lakók költöznek. A házaspár hiába próbálkozik, nem tudják elűzni a ház újdonsült tulajdonosait, ezért a kóbor szellemhez, Beetlejuice-hoz fordulnak segítségért.

Beetlejuice

Amerikai pszichó

Christian Bale talán legikonikusabb filmje, az Amerikai pszichó egy gazdag New York-i befektetési bank ügyvezetőjének történetét mutatja be. Patrick Bateman elrejti munkatársai és barátai elől pszichopata jellemvonásait, miközben egyre mélyebbre hatol erőszakos, hedonista fantáziáiban.

amerikai-pszicho

Szellemirtók

Ego, Ray és Peter elvesztik kutatási ösztöndíjukat az egyetemen, ezért megnyitják szellemirtással foglalkozó irodájukat. Hamarosan azon kapják magukat, hogy annak a nőnek az elrablását vizsgálják, akivel Peter randevúzni szeretett volna. Kiderül, hogy a szellemek nem olyan ritkák New Yorkban, mint azt az emberek gondolják.

szellemirtok

Pszicho

Hitchcock filmje egy igazi klasszikus, az 1960-as Pszicho rengeteg filmkészítő számára szolgált inspirációként. A történet elején megismerjük Marion Crane-t, aki független akar lenni, ezért 40 000 dollárt sikkaszt el munkáltatója ügyfelétől. A lopás után menekül, és a távoli Bates Motelben száll meg. A nő a motelt és tulajdonosát is egyre furcsábbnak találja, ezért elhatározza, hogy másnap visszatér Phoenixbe, és tisztára mossa nevét, de erre már nem lesz lehetősége.Vigyázat, lehet, hogy a film után nagyon rémisztőnek fog tűnni a zuhanyzás gondolata.

Psycho

Ollókezű Edward

Még egy Tim Burton-féle klasszikus! Edward egy mesterségesen létrehozott humanoid, akit alkotója hirtelen bekövetkezett halála miatt nem tud befejezni, ezért kezei helyén ollók találhatók. Edward élete megváltozik, amikor egy kedves, Peg nevű hölgy befogadja otthonába. Eleinte tárt karokkal fogadják a városi közösségben, de szelíd, kedves egyénisége ellenére ollós kezei miatt nem tud beilleszkedni – főleg, miután szerelmes lesz Peg lányába.

ollokezu-edward

Ragyogás

A Stephen King regénye alapján készült filmben az alkotói válságban szenvedő író, Jack Torrance egy elszigetelt coloradói szálloda gondnokaként dolgozik, ahova családjával vonult el. Fia természetfeletti képességekkel rendelkezik, ezért látja a szállodában kísértő szellemeket, akik egyre nagyobb befolyást gyakorolnak Jackre. A film megnézése után garantáltan felkapcsolva hagyod a lámpát lefekvéskor.

ragyogas

Olvastad már?