A női léttel foglalkozó spanyol filmeket nézhetünk

2020. november 06.
Novemberben Női tér címmel három kortárs spanyol filmet és négy rövidfilmet vetítenek ingyenesen a Cervantes Intézetben. Az alkotások mindegyikét nő rendezte, az ő gondolatvilágukon és problémafelvetéseiken keresztül a női léttel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket járják körbe.

2020 folyamán több olyan esemény is zajlott Spanyolországban, amelyek a nők esélyegyenlőségére és tiszteletére hívták fel a figyelmet. Ez is mutatja, hogy ezekkel a kérdésekkel napjainkban is fájóan szükséges foglalkozni. Számos tanulmány eredménye a szakmai hozzáférés egyenlőtlenségét tükrözi, ezért a filmes gyakorlatban is kiemelten fontos a még kisebbségben, ám kulcspozíciókban alkotó nők számára saját helyet biztosítani. A Cervantes Intézetben a Női tér filmciklus a női szerepvállalás és témafelvetés jelentőségét hangsúlyozza, ezért novemberben kedd esténként a kortárs spanyol film nőiséggel foglalkozó alkotásait nézhetjük meg ingyenesen.

November 10-én egy különleges drámában Eli a harmincéves, felsőbb körökből származó ügyvédnő történetét ismerhetjük meg. A La filla d’algú (Az úrilány) című film története szerint Eli gyermeket vár. Aznap, amikor egy nagy sajtóvisszhangot keltő per szóbeli tárgyalása lenne – amelyre apjával, egy híres barcelonai ügyvéddel együtt régen készülnek –, az édesapja eltűnik. Miközben keresi őt, Eli olyan valósággal találja szemben magát, ami családi és érzelmi egyensúlyát igencsak felborítja.

A következő héten, november 17-én Marina Lameiro Young&Beautiful című filmjét nézhetjük meg a Cervantes Intézetben, amely négy fiatalról szól, akik úgy döntöttek, hogy saját feltételeik szerint fognak élni.  Ám harminc évesen, mélyről jövő nyugtalanság vesz rajtuk erőt: még nagyon messze vannak attól, hogy azok az önálló, magabiztos felnőttek legyenek, amiként mindig is képzelték magukat. A társadalom afelé lökné őket, hogy hagyjanak fel „önző” vágyaikkal, de mindegyikük a párbeszéd útján kísérli meg identitását megtalálni. Így kezdődik el egy intim beszélgetés köztük és Marina barátnőjük között, aki egyben e film rendezője is. A kamera közelről követi végig mindennapjaik fényes és törékeny pillanatait. Táncolnak, együtt ébrednek, szeretett tájakon sétálnak, sírnak, nevetnek, és mindeközben cinkos alternatívákat keresnek, hogy mégis önmaguk maradhassanak.

A filmciklus záró alkalmán, november 24-én a nőiség témájával foglalkozó, arra reflektáló négy rövidfilmet mutatnak be Coordinadora Trama válogatásában. A szervezet Spanyolországban a nők által készített filmes, videó- és multimédiás tartalmak népszerűsítésén és bemutatásán dolgozik.

A filmeket eredeti nyelven (spanyol és gallego), angol felirattal vetítik.

Bővebb infó ITT!

Olvass tovább!