Megvan az új Kleopátra-film főszereplője – A rajongók rögtön be is támadták

2020. október 12.
Néhány órája derült ki, hogy Gal Gadot lesz a címszereplője Patty Jenkins rendező Kleopátráról szóló életrajzi filmjének. Az izraeli színésznőt a Twitter progresszív népe máris kulturális kisajátítással vádolja.

A Kleopátra ötlete magától Gal Gadottól származik, aki Patty Jenkinsszel együtt producerként is részt vesz majd a filmben, a forgatókönyvet Laeta Kalogridis (Nagy Sándor, a hódító, Viharsziget) fogja írni, és a film a Paramount Pictures égisze alatt fog megszületni. Az ókori Egyiptom legismertebb királynőjét az elmúlt évtizedekben többen is megformálták, a legismertebb alakítás azonban kétség kívül Elizabeth Tayloré volt 1963-ban. A film négy Oscar-díjat is bezsebelt.

gal-gadot

Miután a Deadline megszellőztette az új Kleopátra-film hírét, Gadot is megerősítette a dolgot egy Twitter-poszttal: „Szeretek új utakra indulni, imádom az új projektek és az új történetek életre kelésének izgalmát. Kleopátráé egy olyan történet, amit már nagyon rég óta el akartam mesélni. Nagyon hálás vagyok a csapatomnak!”

Ezt olvastad már?

A színésznő tehát láthatóan nagyon örül az új projektjének, a rajongók egy hangos része azonban már kevésbé. A legújabb progresszív felfogás szerint ugyanis a különféle etnikumú, kultúrájú, vallású, szexuális beállítottságú, stb. szerepeket csakis olyan színészeknek szabadna eljátszani, akik a való életben is abba a csoportba tartoznak. Halle Berrynek is például azért kellett néhány hónapja bocsánatot kérnie, mert arról beszélt, hogy szívesen eljátszana egy transzkaraktert. És bár a színészet lényege elvileg pont az lenne, hogy a színészek különféle, a saját személyiségükkel, identitásukkal nem feltétlenül egyező karaktereket játszanak el, e felfogás szerint a transzszerepet is csak és kizárólag transzszínésznek szabadna játszani, és ugyanígy a görög–makedón származású Kleopátrát is csak görög–makedón származású színésznőnek szabadna megszemélyesítenie.

A szerep elfogadásért Gal Gadotot rögtön be is támadták Twitteren, és megvádolták kulturális kisajátítással, magyarán azzal, hogy Kleopátra megformálásával önkényesen kisajátítja a görög–makedónok kultúráját… A Twitter igazságharcosait még az sem hatotta meg, hogy Gal Gadot egyébként izraeli származású, tehát hasonlóan Kleopátrához, ő is a mediterrán térségből való.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images