James Bond birkáitól a zombimacskáig – Állatok a filmszakmában

2020. szeptember 16.
Lehet egy macskával több? Vagy egy tehénnel, pingvinnel, sünnel, esetleg rögtön kétszáz kutyával? Ha moziról beszélünk, a válasz sokak szerint egyértelmű igen: egy film csak jobb lehet attól, ha szerepelnek benne állatok. De hogy kerülnek a filmszakmába, és mi teszi őket sztárrá?

Képzeljük el a jelenetet: tikkasztó napsütés, ódon olasz városka, köves utcák. Autós üldözés. Motorbőgés, a kanyarban feltűnik James Bond ikonikus Aston Martin DB5-ja – és szembetalálja magát egy komplett birkanyájjal. Ami pár másodpercnyi néznivaló lesz az idén novemberre ígért legújabb, 25. James Bond-filmben, annak a megvalósításához rengeteg előkészület és egy sor szakember összehangolt munkája kellett, a vászonra termett birkákról már nem is beszélve.

Halász Árpád állatkoordinátor és Harrison Ford

Világszerte működnek olyan ügynökségek, amelyek azon dolgoznak, hogy a filmesek állatos elképzelései valóra válhassanak, legyen szó a száguldó James Bond útjába keveredő birkanyájról, új Lassie-kről, azaz főszereplőként is bevethető házi kedvencekről, vagy éppen sírból visszatérő zombimacskáról. Az Egyesült Királyságban működő Urban Paws a honlapján részletesen végigveszi, milyen tulajdonságokat is keresnek az ügynökök egy macskában. A külső például nem számít olyan sokat: kereslet lehet a hétköznapi keverék állatokra éppúgy, mint a legelegánsabb fajtisztákra. Ami a lényeg: az ő szavukkal „bombabiztos” állatokat várnak, olyan cicákat, akik boldogok, magabiztosak és kicsit sem félősek, jól bírják az utazást, a zajt, az ismeretlen terepet, az idegenek közelségét. Az, hogy egy macska képes-e trükkökre, ehhez képest másodlagos.

A Tiszta szívvel rottweilerei

Ha már emlegettük a zombimacskát: Stephen King klasszikusának, a Kedvencek temetőjének 2019-es filmváltozatában több különböző Maine Coon fajtájú cica játszotta el Winston „Church” Churchillt, a macskát, akit jobb lett volna a kert végébe temetni. Mindegyikük mást tudott: az egyik kérésre fújt, a másik nagyon gyorsan szaladt, a harmadiknak prímán ment a vérfagyasztó bámulás. A szereppel a dicsőségen túl is jól jártak: eredetileg menhelyről hozták ki őket, a forgatás után pedig állandó otthonra találtak.

Szoros együttműködést alakított ki menhelyekkel az állatos forgatások meghatározó magyar szakembere, Halász Árpád állatkoordinátor is, aki több mint húsz éve forgat állatokkal Magyarországon és külföldön egyaránt. A csapatával ő állt a Cannes-ban díjat nyert Fehér isten kétszáz kutyája mögött, dolgozott Szabó Istvánnal Az ajtóban, és olyan szuperprodukciókban is, mint a Terminátor, világsztárok oldalán Gérard Depardieu-től Robert Redfordon át Anthony Hopkinsig. Bár vele is sokszor előfordul, hogy kopogtatnak nála olyan gazdák, akik bejuttatnák a kedvencüket filmekbe, ritkán lesz az ilyen megkeresésből közös munka. Szívesebben hagyatkozik a kapcsolatrendszerére. „A laikus nem érti a filmes nehézségeket: hogy miért kell olyan sokat várakozni például egy forgatáson, miért fontos, hogy a kutya tudjon pihenni két jelenet között. Nekünk az emberi tényező sokszor sokkal macerásabb, mint magával az állattal megértetni, hogy figyelj, itt van a légkondis szobád, most aludj egyet, mert két óra múlva ismét szerepelni fogunk” – magyarázta.

De nem kell ahhoz feltétlenül ügynökség, hogy valakinek az állatából színész váljék. Csiba Lilla forgatásokon dolgozik, így csöppent bele a közegbe agár-whippet keverék kutyája, Iggy, akit kölyökkorában egy vidéki szaporítótól mentettek meg. „Iggy először egy reklámban szerepelt. A haverjainkkal forgattunk egy startupnak egy kis videót, kellett bele egy kutya, nyilvánvaló volt, hogy Iggy lesz az.

Iggy

Elég összetett feladatokat kellett csinálnia és elsőre sikerült mind. Én lepődtem meg a legjobban, hogy ilyen jól megy ez nekünk” – mesélte Lilla. Iggy azóta szerepelt már videoklipben és több reklámban is. Az eddigi legnagyobb dobása egy japán fényképezőgép-reklám volt. Lilla nem tervezi, hogy Iggy rendszeresen szerepeljen, de ha véletlenül úgy alakul és olyan a feladat, amit szívesen és könnyen meg tud csinálni, akkor miért ne.

Szerző: Janecskó Katalin

A teljes cikk a Marie Claire magazin októberi számában jelent meg.