Olvasói karanténsztorikból készült a legújabb POKET

2020. november 21.
Tavasszal közös irodalmi pályázatot hirdetett az Amigos a gyerekekért Alapítvány és a POKET Zsebkönyvek: a beérkezett közel 500 pályamű különleges és fontos lenyomata a karantén időszakának. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt ötven alkotás most egyedi POKET-kiadásban jelenik meg.

A koronavírus-járvány hatására igazi hiánycikké vált a közösség, hiszen mindenki megtapasztalhatta, milyen érzés távol lenni a családtagoktól, barátoktól. Hasonló élményt élnek át azok a beteg gyerekek is, akik kezelésük során heteket vagy akár hónapokat töltenek a kórház falai között, és akiket az Amigos Alapítvány önkéntesei rendszeresen látogatnak. Ez a párhuzam ihlette az Amigos egy POKET oldalban – avagy barátság a négy fal között című irodalmi pályázat kiírását, amelyre néhány hét alatt összesen 472 pályamű érkezett. 

A POKET és az Amigos szakmai zsűrije kétfordulós értékelés során válogatta ki az ötven legjobban sikerült írást, amelyek november 17-én különleges POKET kiadásban jelentek meg országszerte a zsebkönyvautomatákban, valamint a poketonline.hu-n. Az Ott Anna, Zoltán Áron, Vecsei H. Miklós, Mécs Anna, Forgács Péter és Forgács-Fábián Sára által kiválasztott százötven szavas művek egyedülálló korlenyomatot képeznek a karantén-időszakról. A kiadvány nagykövete Zoltán Áron, a Vígszínház színésze és a VerShaker alapítója, akinek előadásában a zsűri kedvenc pályaművei YouTube-on is elérhetők. Ehhez nem kell mást tenni, mint beolvasni az írások mellett szereplő QR-kódokat. A kötetet az Amigos programban résztvevő önkéntes egyetemisták és gyerekek rajzai díszítik, akik az alapítványtól kapott tableteken készítették el illusztrációikat, miközben segítséget kaptak a tanuláshoz is. Az utolsó oldalak csak az olvasóra várnak: Az én karanténnaplóm rész alá mindenki megrajzolhatja vagy leírhatja saját karanténtörténetét, hogy így váljon teljessé a kötet.  

A POKET-tel való együttműködésünkben zseniálisnak tartom, hogy két közösségen alapuló csapat tudott összefogni, hogy megmozgassuk a környezetünket, a gondolkodó és érző embereket. Rávilágítottunk, hogy a Covid-időkben sokan hasonló helyzetben voltunk, mint a kórházban gyógyuló gyerekek. Ennek a hatása pedig sokkal messzebbre mutat, mint elsőre gondolnánk: egy gondolkodó, érző és empatikus társadalom felé, amiért együtt tettünk most a POKET fiataljaival, a zsűritársaimmal, az Amigókkal és a közel 500 pályázóval” – mondta Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója.

Azt gondolom, hogy az írás az életünk részévé kell váljon. Reggel le kéne írni az álmainkat, napközben a szép metaforákat és a jó gondolatokat, este pedig összegeznünk kellene az érzelmeinket. Minden emberben kialakulhatna így a saját költészete. És hasonlóan gondolkodom az olvasás és a fantázia kapcsolatáról is. Jó elrugaszkodni a valóság alapján a valóságtól. Beljebb jut az ember, és ott jobb, azt hiszem. Az Amigos az egyik legemberibb kezdeményezés az országban. Boldog vagyok, ha legalább egy POKET oldal erejéig csatlakozunk hozzá, és még boldogabb, ha ez a POKET oldal személyes találkozásokká alakul” – tette hozzá Vecsei H. Miklós, a POKET ötletgazdája. 

Olvass tovább!