Három női szerzőt is hallhatunk a MIKAMO koncertjén

2021. január 14.
A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar január 15-én ad virtuális koncertet a Müpában. Az est egyik különlegessége, hogy három fiatal és kiemelkedően tehetséges zeneszerzőnő darabja is szerepel a koncertprogramban: Varga Abigél és Virág Anna Virág ugyan még a Zeneakadémia hallgatói, de máris szép sikereket értek el, Mirela Ivicevic horvát származású bécsi zeneszerző pedig a harmincas éveiben jár, de már igazi európai szupersztárnak számít a kortárs zenei életben.

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekart a Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói alapították 2007-ben. A zenekar a hangversenyt összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenéhez kapcsolódó részét. Ciklusba rendezett és alkalmi koncertjeivel a MIKAMO Bécs, Pozsony, Budapest, és a széles értelemben vett Közép-Európa meghatározó koncerttermeiben lép fel Ajtony Csaba karmester vezetésével. A sokoldalú karmester és zeneszerző inspiratív és fantáziadús művész, aki különös érzékkel hódítja meg a közönség figyelmét, érzelmeit és intellektusát.

Ajtony Csaba karmester

Január 15-én Schubert & Tsai – A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje címmel különleges zenei élményben lehet részünk. A két névrokon, a dalnok Schubert és a mesterséges intelligenciát a zene szolgálatába állító Schubert munkássága között eltelt 150 év alatt az éneklésről alkotott elképzelés drámai változáson ment át. Ebben a programban Enescu egzotikus utolsó műve, és három rendkívül izgalmas új darab segítségével járja be a hangszerek és az éneklés közti viszony változásának állomásait. Illés Márton elismertségét számos díj és felkérés tanúsítja, darabjai Európa-szerte szerepelnek műsoron. De hogy a női szerzőket külön is méltassuk. Franz Schubert Rosamunde – Entr’acts Második közjátékát az egri születésű zeneszerző, Varga Abigél átdolgozásában hallhatjuk.

Varga Abigél

Mirela Ivičević

Mirela Ivičević 2021-ben rövid időn belül másodszor mutat be új művet a donaueschingeni fesztiválon, ami az új zenében biztos jele a rocksztárrá válásnak – művei gyakran építenek teátrális és a társadalmi szerepvállalást szövegesen kiemelő elemekre, ezen az estén Baby Magnify darabját hallhatjuk. A koncert zárásaként Virág Anna Virág a MÜPA zeneműpályázatán a kamaraművek kategóriában díjnyertes, Therapy of a Bipolar Bear című mű ősbemutatójára kerül sor.

Virág Anna Virág

Részletes program:

Franz Schubert: Rosamunde – Entr’acts

Első közjáték (Ivan Buffa átdolgozása)

Második közjáték (Varga Abigél átdolgozása)

Harmadik közjáték (Mathias Schmidhammer átdolgozása)

George Enescu: Symphonie de Chambre Op. 33

Illés Márton: Ljubljana-rajzok (ősbemutató, a Sonus Alapítvány megrendelésére, a The Ernst von Siemens Music Foundation támogatásával írt darab)

Mirela Ivičević: Baby Magnify

Alexander Schubert: hello

Virág Anna Virág: Therapy of a Bipolar Bear (a MÜPA zeneműpályázatán díjazott mű, ősbemutató)

A koncert az Átlátszó Hang Fesztivál és a Sonus Alapítvány együttműködésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.

Fotó: Annamaria Kowalsky, Sín Olivér

Olvass tovább!