Boldog akarsz lenni? Ezt a 10 dalt hallgasd!

2020. november 05.
Nehéz nem úgy érezni magunkat a Katrina and the Waves világhírű dalát, a Walking on Sunshine-t hallgatva, mintha nem napsugáron sétálnánk. Az ABBA slágere, a Dancing Queen pedig kiszakít a mindennapok szürkeségéből arra a három és fél percre, amíg tart. Nem meglepő, hogy a tudomány szerint is ez a két legfelemelőbb dal, amit valaha ember alkotott, és amitől azonnal boldogabbak lehetünk. Ám van még nyolc másik zene is a tudósok lejátszási listáján.

Néhány évvel ezelőtt egy brit elektronikus zenét játszó együttes, az Alba egy kérdőívvel fordult angol és ír lakosokhoz, hogy árulják el, melyik dalok hallatán érzik magukat igazán boldognak. Az összesített listát aztán továbbították egy holland idegtudóshoz, Jacob Jolijhoz azzal a céllal, hogy határozza meg, a dalok mely elemei hatnak úgy az emberekre, hogy attól jobban érzik magukat. A holland tudós mostanra készült el a legboldogabb dalok listájával és képletével.

boldogsag-dal-zene-tudomany


Jolij azzal kezdte az eredmények ismertetését, hogy leszögezte, minden ember zenei ízlése más, „nagyon személyes, és erősen függ a társadalmi kontextustól és a személyes asszociációktól”, a kutatása pedig inkább egyfajta adatelemzés volt, semmint kemény tudományos munka. Ugyanakkor elegendő tény állt ahhoz rendelkezésre, hogy konkrét következtetéseket vonhassunk le a rendelkezésre álló adatokból.

A dalok tanulmányozása közben az idegtudós arra figyelt fel, hogy a boldogságot sugárzó zenék átlagos tempója 140 és 150 ütés per perc között volt, ami valamivel gyorsabb az átlagos popdaloknál. Emellett az is pontosan kirajzolódott, hogy a néhány dal mellett, amit mollban komponáltak, a zenék többségét dúr skálában írták. Jolij a dalok szövegében is megfigyelt bizonyos trendet: pozitív eseményekről szóltak, például bulikról vagy romantikus élményekről, vagy egyszerűen csak nem volt semmi komoly mondanivalójuk. 

Az idegtudós a megfigyeléseiből egy képletet alkotott, amellyel meghatározható a különböző dalok boldogságértéke. Hogy a brit együttes által küldött dallistát felülvizsgálja, megkért holland válaszadókat is, hogy jelöljék meg azokat a dalokat, amelyek szerintük boldogságot sugároznak. A két lista között rengeteg átfedés volt megfigyelhető. Végül a két lista és a képlet alapján az alábbi tíz dal bizonyult a leghatásosabbnak, ha egy kis boldogságra vágyunk.

  1. Queen: Don’t Stop Me Now
  2. ABBA: Dancing Queen
  3. The Beach Boys: Good Vibrations
  4. Billy Joel: Uptown Girl
  5. Survivor: Eye of The Tiger
  6. The Monkees: I’m a Believer
  7. Cyndi Lauper: Girls Just Want To Have Fun
  8. Bon Jovi: Livin’ On a Prayer
  9. Gloria Gaynor: I Will Survive
  10. Katrina And The Waves: Walking On Sunshine

Olvastad már?

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash