Korrupció lengi körül a Golden Globe-ot – az Emily Párizsban sorozat is botrányba keveredett

2021. február 26.
A Golden Globe-jelöléseket, valamint -díjakat odaítélő Hollywood Foreign Press Association (HFPA) nevű szervezetet már régóta körüllengi a korrupció gyanúja.Ha pedig a vasárnapi díjátadón az Emily Párizsban című sorozat díjazott lesz, számíthatunk rá, hogy hatalmas botrány fog kitörni.

A HFPA körül az elmúlt évtizedekben folyamatosan voltak kisebb-nagyobb botrányok. A  szervezet nem egyszer a saját díjátadó gáláján kapott odaszúrásokat, a visszafogott heccelődéstől az egészen karcos véleményekig. Még egy olyan eset is volt, amikor Gary Oldman azt javasolta a szakmának, hogy bojkottálják azt a „buta játékot”, amit a Golden Globe – amelyet szerinte „kilencven pöcsét verő senki” ítél oda – képvisel.

golden-globe-dij

A szervezettel a legnagyobb gond, hogy a tagjai gyakorlatilag megvásárolhatók: egy luxusutazásért vagy egy kis pénzért szinte bármilyen filmnek vagy színésznek hajlandóak díjat adni. És mivel a Golden Globe a legfontosabb momentum az Oscarhoz vezető úton, a stúdiók ki is használják a megvesztegethetőséget.

Ezt olvastad már?

Az elmúlt években konkrét „díjvásárlásra” is volt már példa. 1982-ben egy Pia Zadora nevű színésznő vehette át az év felfedezettjének járó Arany Glóbuszt a Butterfly című, a kritikusok által szétcincált filmért, majd nem sokkal később kiderült, hogy Zadora férje, egy Meshulam Riklis nevű gyémántkereskedő milliárdos a szavazás előtt néhány HFPA-tagot vendégül látott Las Vegas-i kaszinójában. De a díjátadó történetét gyakorlatilag végigkísérték a hasonló botrányok a Zadora-ügy előtt, és azóta is: rendszeresen felröppennek hírek az ajándékokkal megvásárolni próbált díjakról, jelölésekről, de akadtak kisebb skandallumok és perek is.

A botrány az idei Golden Globe-gálát sem kerüli el. Néhány hete az egész internet felháborodott, amikor kiderült, hogy a Netflix tavalyi sikersorozata, az Emily Párizsban is jelölést kapott a Golden Globe-tól – ráadásul kettőt is. Az egyiket a Legjobb musical vagy vígjáték sorozat kategóriájában, míg a másik Lily Collinsnak járt mint a Legjobb női főszereplő. Bár tény és való, hogy az Emily Párizsban első évadja szórakoztató volt, a Golden Globe-jelölést mindenki egy kicsit túlzásnak érezte. Még egyébként maga a sorozat forgatókönyvírója is, aki egy véleménycikket is írt a dologról.

Nagyon úgy néz ki, hogy a sorozat jelölése mögött is a korábbiakhoz hasonló korrupciós ügy áll. A HFPA 87 tagja közül ugyanis több mint 30-an még 2019-ben részt vettek egy exkluzív forgatási látogatáson, amelyet a sorozathoz szervezett a gyártó. A látogatás során a résztvevők két éjszakát töltöttek az ötcsillagos Peninsula Paris hotelben, ahol a legolcsóbb szoba éjszakánként ezernégyszáz dollárba kerül, a produkció sajtótájékoztatóját és díszebédjét a Musée des Arts Forains nevű magánmúzeumban tartották. A esetről néhány napja számolt be egy oknyomozó cikkben a Los Angeles Time.

Ha a sorozat ezek után vasárnap díjat fog kapni, az szinte biztos, hogy még a korábbinál is nagyobb felháborodást fog kelteni.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images, Imdb Forrás: 24.hu