„Évekig tartott kiheverni ezt a traumát” – a bántalmazásról írt dalt a The Anahit

2021. március 09.
A budapesti bázisú The Anahit csapatának melakolinkus popzenéjében eddig is központi szerepet töltött be a nőiesség megélése. Március 8-án, nőnapon jelent meg új daluk, a Heart Alive a nőket érintő erőszakot járja körbe kendőzetlen őszinteséggel, amelyet a frontember, Csányi Rita saját, brutális tapasztalatai ihlettek.

A dal a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Alapítványával együttműködésben a Legyen nőnap! Hősök home office-ban elnevezésű eseményen debütált tegnap este nőnapon. A The Anahit eddig megszokott hangzásvilágától kissé elrugaszkodó szerzemény a súlyos téma ellenére felcsillantja a reményt a hallgatók számára.

Tavaly, rendhagyó módon jelentette meg harmadik nagylemezét Let Me Inject You with My Sins (Part I. & Part II.) címmel a The Anahit csapata. A Csányi Rita szólóprojektjeként indult, mára négyfős zenekarként működő formáció most új vizekre evez: Rita szívét-lelkét, legmélyebb traumáit tárja a közönség elé legújabb, Heart Alive című dalukban. A nőket érintő erőszak témája már régóta foglalkoztatta az énekes-dalszerzőt, és mivel az összezártság, a karantén és az elszigetelődés miatt egyre láthatatlanabbá válnak az abúzusok, úgy érezte, ideje egyfajta összefogásnak és közösségvállalásnak. 

„Szinte nincs olyan nő a környezetemben, aki ezt ne élte volna át legalább egyszer élete során, és ebbe a körbe én is beletartozom. Bántalmazó kapcsolatok, megalázó munkahelyi helyzetek, utcán történő fizikai vagy verbális abúzus, és még sorolhatnám. Ezek miatt éreztem úgy, hogy muszáj írnom erről egy olyan dalt, ami segít átlépni a fájdalmainkon, hiszen hihetetlen erő él mindannyiunkban, és gyakran a lehetetlenre is képesek vagyunk.”

Beszéljünk róla

A téma erős és globális mondanivalója az, hogy ne szégyelljük, ha hasonlót tapasztalunk, nézzünk szembe a minket ért támadásokkal, és ami a legfontosabb, beszéljünk is róla. Éppen ezért osztja meg velünk Rita személyes élményét is.

„Több ponton is érintett vagyok a témában. Éltem lelkileg bántalmazó kapcsolatban, illetve bántalmaztak a nyílt utcán kétszer is életem során. Az elsőnél 15 éves voltam, miután a Deák tér kellős közepén egy lángoló dobozt kis híján a fejemre dobtak. Miután elkiáltottam magam, ketten lefogtak, a harmadik pedig ököllel arcba vágott négyszer. A legrosszabb az volt, hogy ezt többen végig is nézték, és nem mertek beavatkozni, mint ahogy a legtöbb bántalmazás során félrenéznek az emberek (félelemből, nemtörődömségből, önvédelemből). Évekig tartott kiheverni ezt a traumát.”

A Heart Alive a megrázó, személyes ihletettség és a komoly téma ellenére pozitív kicsengésű: szövegvilága az összefogás erejét hangsúlyozza, a The Anahit korábbi hangzásától merőben eltérő hangszerelés pedig a reményt sugározza. A zenekar tagjai (Sashegyi Soma billentyűs-producer, Havasi-Hollanda György gitáros és Kocsis Dániel dobos) teljes mellszélességgel kiállnak az énekesnő üzenete mellett, és együtt azt remélik, egymást támogatva sikerül egy jobb és erőszakmentes hellyé tenni a világot. Éppen ezért csatlakoztak a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Alapítvány kezdeményezéséhez, amely a tavaly nagysikerű koncertsorozat után, a járványhelyzethez igazodva idén online tartotta meg Legyen nőnap! Hősök home office-ban elnevezésű eseményét. Ezen az alkalmon debütált tehát a túlélés dalának kikiáltott Heart Alive, amelyhez egy montázsvideó is készült – hétköznapi emberek papírra vetett gondolataival a szolidaritásról, odafigyelésről, és arról, miért ne nézzünk félre, ha baj van.

Fotó: Gábriel András

Olvass tovább!