Ünnepeld a március 15-ét a Katona József Színház izgalmas előadásával!

2021. március 15.
Izgalmas kísérletbe vágott bele a Katona József Színház: Háy János Szavalóverseny című darabját színházi és filmes eszközöket elegyítve vették fel, úgy is mondhatjuk, hogy otthoni megtekintésre, streamingre optimalizálták.

Vajon mire gondolt a költő? Sokszor élcelődünk ezzel, már nem is kizárólag irodalmi kontextusban, mert jól ismerjük azt a korábbi (remélhetőleg ma már nem élő) szokást a magyarórákról, amikor a tanár vagy a tankönyv leírásai megpróbálták a fejünkbe verni, hogy mire is gondolhatott a költő, amikor az adott sorokat papírra vetette. Ahelyett, hogy csak hagyták volna, hogy verseket olvassunk, hallgassunk, és a versek érzéseket, gondolatokat indítsanak el.

„A magyar versértései hagyomány és maga a költészet is rendkívül konzervatív. Nem szabad elfelejteni, hogy a vershez való viszonyunkat máig meghatározza a Nyugat, ami minden nagyszerűsége ellenére 19. századi mintákat követett gondolatilag és versépítés terén is. Ez az összeállítás arra tesz kísérletet, hogy módosítsa a vershez való hagyományőrző viszonyunkat, hogy ezáltal tudjunk magunkról is elevenebben gondolkodni, szembeszállni önszemléletünk merevségeivel, hogy másképp lássuk a költészet segítségével önmagunkat” – mondja a darab szerzője, Háy János.

szavaloverseny_horvathjudit-print-1793

A színháztól érkező linkre kattintva egy mai költő (Kocsis Gergely alakításában) szobájában találjuk magunkat, aki először egy alapvers sorain gondolkodik, aztán szerelmes verset ír (érzelmi muníciója bőven van hozzá) és nemzeti dalt (elgondolkodva azon, hogy van-e még nemzet). Közben új szereplők is érkeznek a szobába, akik verseket mondanak; gyerekverset, mondókát, öregkori verset. Bán János nincs sokáig színpadon/képernyőn, de nem valószínű, hogy feledni tudjuk azt a sort, amikor azt mondja, hogy a hazád ott van, ahol beállítják a gyógyszereidet.

A produkció egyszerre ad színházi és filmes élményt is; egy film, ami a színházra emlékeztet. A streamingszínház a Katona K:ortárs sorozatának részeként valósulhatott meg, amely meghívásos drámapályázaton kiválasztott művek rendhagyó feldolgozását tűzte ki célul.

A Szavalóverseny első részét március 15-én 23 óráig nézhetjük meg a Katona József Színház online előadásai között, aztán néhány nappal később jön a második, majd aztán a harmadik rész is. Az előadás után megnézhetünk egy beszélgetést is a szerzővel, a főszereplővel és a rendezővel, Tárnoki Márkkal.

resize_szavaloverseny_horvathjudit-print-2341

Fotó: Horváth Judit 

Olvass tovább!