Heti kultkedvenc: három fiatal, akik maguk mögött hagyták az ultakonzervatív haszid közösséget

2021. április 23.
Új sorozatunkban minden pénteken eláruljuk nektek, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk. A következőkben Botás Enikő árulja el, milyen dokufilmet nézett meg a héten.

Legutóbb is egy dokumentumfilmet ajánlottam, és nem lesz ez másképp most sem – már csak azért sem, mert a pandémia okozta lelki válságom miatt az utóbbi időben nem voltam képes se könyvet olvasni, se más, nagyobb energiát igénylő kulturális tevékenységet folytatni. Maradt tehát a film, amit szerencsére csak nézni kellett.

A téma ugyanaz

Az Unorthodox című sorozatot valószínűleg senkinek nem kell bemutatnom. A Deborah Feldman 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvét feldolgozó 4 részes minisorozat hatalmas siker volt tavaly a Netflixen. A karantén kezdetén én is rögtön lecsaptam rá, utána pedig a könyvet is megvettem, hogy ráláthassak a teljes történetre. A sztori egy ultrakonzervatív New York-i haszid zsidóközösségben nevelkedett lányról szólt, aki hátat fordítva a családjának elmenekült, hogy új életet kezdjen a „szabad világban”. Mind a könyv, mind a sorozat nagyon levvilincselő volt, most azonban mégsem ezeket fogom ajánlani, hanem valami nagyon hasonlót. A napokban ugyanis felfedeztem, hogy a 2020-as sorozat mellett van a Netflixen egy 2017-es dokufilm is, ami ugyanezt a témát, a haszid zsidóközösséget, és az onnan való kiugrást dolgozza fel, annyi különbséggel, hogy ez a film valamiért nem kapott akkora figyelmet. Én korábban még csak nem is hallottam róla, és eddig még a gondolatolvasó Netflix sem ajánlgatta.

Az One of us (Egy közülünk) című dokumentumfilmben három szereplő sorsán keresztül pillanthatunk be a haszidok titokzatos világába, és azt is végigkövetjük, hogy miként próbálnak meg beilleszkedni a közösségen kívüli, szekuláris világba.

A két fiú és egy lány életük különböző szakaszában vannak, amikor először találkozunk velük. Luzer, a legidősebb fiú már évek óta otthagyta a brooklyni közösséget, és a film kezdetén egy Los Angeles-i lakóautóparkban él, miközben megpróbál színészként érvényesülni. Arit, a 17 éves fiút gyerekkorában a közösség egyik idősebb férfi tagja megerőszakolta, és főleg emiatt a trauma miatt kezdte el megkérdőjelezni a vallását és a közösségét. (Meg persze amiatt, ahogy ezt az abúzust a közössége kezelte…)

A tragikus hősnő

A film legtragikusabb szereplője azonban kétségkívül Etty, a mindössze 29 éves, hétgyermekes anya, aki egész életében egy olyan közösségben élt, ahol a nőket rendszerszinten elnyomták, mellette pedig 12 évet lehúzott egy olyan férj mellett, aki rendszeresen bántalmazta is. A hosszú évek után Ettynek végül elege lett, és egy bátor lépéssel elindította a válását, de ahogy a filmből is kiderül, a nehezével csak ezután kellett szembenéznie. Etty a film során a bíróságon küzd a gyerekei felügyeleti jogáért, és bár nem szeretnék nagyon spoilerezni, annyit elárulok, hogy sajnos nem minden történet végződik happy enddel…

Nagyon pozitív, hogy a film nem fekete-fehéren mutatja be a haszid közösséget. Persze látjuk, hogy a főszereplők mennyire szenvedtek a fojtogató szabályok miatt, de mellette azért az is teljesen világos, hogy ennek a három fiatalnak a kiugrás után is fontos maradt a vallás, és szeretettel idézik fel a hagyományaikat, valamint, hogy évekkel később sem tudják vagy akarják teljesen megtagadni a múltjukat.

Ha tetszett Deborah Feldman könyve vagy a belőle készült sorozat, akkor mindenképpen érdemes tenned egy próbát a One of us című filmmel is!

Fotó: Imdb

Olvass tovább!