7 dolog, amit nem tudtál a szuperanya Maye Muskról

2021. május 02.
Ismerd meg Maye Muskot, aki három zseni felnevelése után, 73 évesen is világszerte nők ezreit motiválja kalandos élettörténetével és pozitív világszemléletével.

A mivel foglalkoznak a gyerekeid kérdésre sok különböző válasz érkezhet, Maye Musk-é azonban mindenképp egyedülálló: „A legidősebb fiam, Elon elektromos autókat és rakétákat gyárt, a középső gyerekem, Kimbal a fenntartható jövőért dolgozik és hátrányos helyzetű gyermekeken segít. A legfiatalabb, Tosca pedig saját szórakoztatóipari cége számára rendez filmeket” – sorolja Maye Musk.

Maye Musk 31 éves korától egyedül nevelte gyerekeit, volt, hogy 5 munkahely mellett. Úgy gondolta, anyaként az a feladata, hogy a gyermekeit jó modorra és kemény munkára tanítsa, de fontosnak tartotta, hogy ők döntsék el, mit szeretnének kezdeni az életükkel. Nevelési módszerének eredményessége nem meglepő, ha közelebbről megismerjük a nemzetközi szupermodell, táplálkozási szakértő, motivációs előadó és az Egy nőnek legyenek tervei című könyv írójának életét. Cikkünkben bemutatjuk hány szerepben állt és áll a mai napig helyt a világ legismertebb szuperanyája.

maye-musk-szuperanya

Szupermodell

Maye 15 éves korában kezdett modellkedni. Annak ellenére, hogy körülötte mindenki azt mondta, legfeljebb 18 éves koráig fog munkákat kapni, már több évtizede látni mind a kifutón, mind reklámkampányokban. Sikere pedig 60 éves kora után is töretlen: miután abbahagyta haja festését, ősz hajszíne lett a védjegye, aminek köszönhetően szerepelt a Virgin Amerika egyik hirdetésében, több címlapon, és Beyoncé Haunted című videoklipjében is. 67 éves korában modellként dolgozott a New York-i divathéten, egy évvel később pedig az egyik legnevesebb modellügynökséggel, az IMG-vel szerződött. „Úgy gondolom, hogy reményt ad a hozzám hasonló korú nőknek az, ha látják, hogy idősebb korukban is dolgozhatnak, bízhatnak magukban, és élvezhetik az életet” – mondta Maye a Forbes magazinnak.

Dietetikus

A szuperanya két mesterdiplomával rendelkezik: dietetikus és táplálkozástudományi szakértőként épített ki magának sikeres praxist először Dél-Afrikában, majd Kanadában. Maye dietetikusi munkájára alapozta családja megélhetését, hiszen modellkarrierje sokszor kiszámíthatatlan bevételforrásnak bizonyult. A táplálkozástudomány akkor keltette fel érdeklődését, mikor a 90-es években 20 fölösleges kilótól kellett megszabadulnia. Formáját egészséges táplálkozásának köszönheti, de sokszor elmondja, milyen nehéz édesszájúként, a csokoládé és pudingok nagy rajongójaként megtartani súlyát.

A közösségi média szakértője

Az idén 73. születésnapját ünneplő üzletasszony elutasítja azt a sztereotípiát, miszerint a közösségi médiát csak a fiatalok tudják használni. Sőt ő maga az élő bizonyíték rá, hogy bárki saját hasznára fordíthatja a social média erejét: Maye dietetikusi ismeretségét Twitter kommunikációjának köszönheti, modellkarrierjének sikerességéhez pedig nagyban hozzájárult aktív Instagram élete. A pandémia elején Maye Insta posztjaival pénzt is gyűjtött az akkor különösen nehéz helyzetben lévő divatipar számára.

Családon belüli erőszak áldozata és túlélője

Maye 1970-ben ment feleségül Errol Muskhoz. A házasság fizikai és szellemi bántalmazás kezdetét jelentette: Errol többször megverte és arra kényszerítette, hogy szakítsa meg kapcsolatát a családjával. A válás az akkori dél-afrikai törvények értelmében nem volt lehetséges, a végleges elszakadást egy 1979-es törvénymódosítás tette lehetővé. Életrajzi regényében, az Egy nőnek vannak terveiben Maye leírja, milyen nehéz volt kilépni toxikus kapcsolatából. Ezért biztatja a hozzá hasonló helyzetben lévő nőket arra, hogy merjenek változtatni.

maye-musk-szuperanya

Egyedülálló anya

Elvált, háromgyerekes anyaként Maye hétköznapjai nem voltak egyszerűek: „A válásom után három gyereknek kellett ételt adnom és otthont teremtenem. A szegénység nagyon nehéz időszakot hozott az életembe. Emlékszem, amikor az egyik gyerekem kiöntötte a tejet, amit adtam neki, elsírtam magam, mert tudtam, hogy nem tudok másikat venni.”.

Ebben az időszakban Musk teljes állásban dolgozott, gyerekeit gyakran magával vitte a divatbemutatókra. Kevés szabadidejét egyetemi tanulmányaira fordította: „Sosem volt bűntudatom azért, mert anyaként teljes állásban dolgoztam. Nem volt más választásom. A gyerekeimről való gondoskodás volt a prioritás, ahhoz pedig az kellett, hogy legyen tető a fejünk fölött, legyen ételünk és ruhánk”.

Újratervező

Maye Kanadában született, ezért a gimnázium befejezése után Elon 18 évesen könnyen oda tudott költözni. Az ekkor még kiskamasz Kimbal és Tosca szintén el akarták hagyni Dél-Afrikát, ezért Maye tudta nélkül eladásra hirdették családi házukat és autójukat. Maye komoly döntéssel állt szemben: ha hallgat gyerekei kívánságára, mindent fel kell adnia, amit 40 év alatt elért Dél-Afrikában. Végül a nehezebb utat választotta, a család elköltözött. A váltás anyagi nehézségeket is hozott, ugyanis a dél-afrikai törvények értelmében csak korlátozott mennyiségű pénzt lehetett kivinni az országból, így a ház és az autó eladásából származó bevétel nagy részét nem tudta magával vinni a család. Ezért Kanadába költözésük után Maye öt munkát végzett egyszerre: „Kutatóként dolgoztam a Torontói Egyetemen, heti két alkalommal tanítottam táplálkozástudományt, heti 2 estét pedig a modellügynökségnél töltöttem. Emellett vállaltam magánpraxist és különböző előadásokat is tartottam.”

Az örök fiatal

Bár már egy életre elég kalandot és kihívást tudhat maga mögött, Maye nem szeretne enyhíteni a maga által diktált kemény tempón: „Soha nem fogok nyugdíjba menni. Az anyám sem ment soha nyugdíjba. Addig fogok dolgozni, amíg adnak nekem munkát, utána pedig találok valamit, amit a dietetikával kapcsolatos kutatások mellett, legalább ugyanakkora szenvedéllyel tudok csinálni.”

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!