7 dolog, amit nem tudtál a szuperanya Maye Muskról

2021. május 02. |

Ismerd meg Maye Muskot, aki három zseni felnevelése után, 73 évesen is világszerte nők ezreit motiválja kalandos élettörténetével és pozitív világszemléletével.

A mivel foglalkoznak a gyerekeid kérdésre sok különböző válasz érkezhet, Maye Musk-é azonban mindenképp egyedülálló: „A legidősebb fiam, Elon elektromos autókat és rakétákat gyárt, a középső gyerekem, Kimbal a fenntartható jövőért dolgozik és hátrányos helyzetű gyermekeken segít. A legfiatalabb, Tosca pedig saját szórakoztatóipari cége számára rendez filmeket” – sorolja Maye Musk.

Maye Musk 31 éves korától egyedül nevelte gyerekeit, volt, hogy 5 munkahely mellett. Úgy gondolta, anyaként az a feladata, hogy a gyermekeit jó modorra és kemény munkára tanítsa, de fontosnak tartotta, hogy ők döntsék el, mit szeretnének kezdeni az életükkel. Nevelési módszerének eredményessége nem meglepő, ha közelebbről megismerjük a nemzetközi szupermodell, táplálkozási szakértő, motivációs előadó és az Egy nőnek legyenek tervei című könyv írójának életét. Cikkünkben bemutatjuk hány szerepben állt és áll a mai napig helyt a világ legismertebb szuperanyája.

maye-musk-szuperanya

Szupermodell

Maye 15 éves korában kezdett modellkedni. Annak ellenére, hogy körülötte mindenki azt mondta, legfeljebb 18 éves koráig fog munkákat kapni, már több évtizede látni mind a kifutón, mind reklámkampányokban. Sikere pedig 60 éves kora után is töretlen: miután abbahagyta haja festését, ősz hajszíne lett a védjegye, aminek köszönhetően szerepelt a Virgin Amerika egyik hirdetésében, több címlapon, és Beyoncé Haunted című videoklipjében is. 67 éves korában modellként dolgozott a New York-i divathéten, egy évvel később pedig az egyik legnevesebb modellügynökséggel, az IMG-vel szerződött. „Úgy gondolom, hogy reményt ad a hozzám hasonló korú nőknek az, ha látják, hogy idősebb korukban is dolgozhatnak, bízhatnak magukban, és élvezhetik az életet” – mondta Maye a Forbes magazinnak.

Dietetikus

A szuperanya két mesterdiplomával rendelkezik: dietetikus és táplálkozástudományi szakértőként épített ki magának sikeres praxist először Dél-Afrikában, majd Kanadában. Maye dietetikusi munkájára alapozta családja megélhetését, hiszen modellkarrierje sokszor kiszámíthatatlan bevételforrásnak bizonyult. A táplálkozástudomány akkor keltette fel érdeklődését, mikor a 90-es években 20 fölösleges kilótól kellett megszabadulnia. Formáját egészséges táplálkozásának köszönheti, de sokszor elmondja, milyen nehéz édesszájúként, a csokoládé és pudingok nagy rajongójaként megtartani súlyát.

A közösségi média szakértője

Az idén 73. születésnapját ünneplő üzletasszony elutasítja azt a sztereotípiát, miszerint a közösségi médiát csak a fiatalok tudják használni. Sőt ő maga az élő bizonyíték rá, hogy bárki saját hasznára fordíthatja a social média erejét: Maye dietetikusi ismeretségét Twitter kommunikációjának köszönheti, modellkarrierjének sikerességéhez pedig nagyban hozzájárult aktív Instagram élete. A pandémia elején Maye Insta posztjaival pénzt is gyűjtött az akkor különösen nehéz helyzetben lévő divatipar számára.

Családon belüli erőszak áldozata és túlélője

Maye 1970-ben ment feleségül Errol Muskhoz. A házasság fizikai és szellemi bántalmazás kezdetét jelentette: Errol többször megverte és arra kényszerítette, hogy szakítsa meg kapcsolatát a családjával. A válás az akkori dél-afrikai törvények értelmében nem volt lehetséges, a végleges elszakadást egy 1979-es törvénymódosítás tette lehetővé. Életrajzi regényében, az Egy nőnek vannak terveiben Maye leírja, milyen nehéz volt kilépni toxikus kapcsolatából. Ezért biztatja a hozzá hasonló helyzetben lévő nőket arra, hogy merjenek változtatni.

maye-musk-szuperanya

Egyedülálló anya

Elvált, háromgyerekes anyaként Maye hétköznapjai nem voltak egyszerűek: „A válásom után három gyereknek kellett ételt adnom és otthont teremtenem. A szegénység nagyon nehéz időszakot hozott az életembe. Emlékszem, amikor az egyik gyerekem kiöntötte a tejet, amit adtam neki, elsírtam magam, mert tudtam, hogy nem tudok másikat venni.”.

Ebben az időszakban Musk teljes állásban dolgozott, gyerekeit gyakran magával vitte a divatbemutatókra. Kevés szabadidejét egyetemi tanulmányaira fordította: „Sosem volt bűntudatom azért, mert anyaként teljes állásban dolgoztam. Nem volt más választásom. A gyerekeimről való gondoskodás volt a prioritás, ahhoz pedig az kellett, hogy legyen tető a fejünk fölött, legyen ételünk és ruhánk”.

Újratervező

Maye Kanadában született, ezért a gimnázium befejezése után Elon 18 évesen könnyen oda tudott költözni. Az ekkor még kiskamasz Kimbal és Tosca szintén el akarták hagyni Dél-Afrikát, ezért Maye tudta nélkül eladásra hirdették családi házukat és autójukat. Maye komoly döntéssel állt szemben: ha hallgat gyerekei kívánságára, mindent fel kell adnia, amit 40 év alatt elért Dél-Afrikában. Végül a nehezebb utat választotta, a család elköltözött. A váltás anyagi nehézségeket is hozott, ugyanis a dél-afrikai törvények értelmében csak korlátozott mennyiségű pénzt lehetett kivinni az országból, így a ház és az autó eladásából származó bevétel nagy részét nem tudta magával vinni a család. Ezért Kanadába költözésük után Maye öt munkát végzett egyszerre: „Kutatóként dolgoztam a Torontói Egyetemen, heti két alkalommal tanítottam táplálkozástudományt, heti 2 estét pedig a modellügynökségnél töltöttem. Emellett vállaltam magánpraxist és különböző előadásokat is tartottam.”

Az örök fiatal

Bár már egy életre elég kalandot és kihívást tudhat maga mögött, Maye nem szeretne enyhíteni a maga által diktált kemény tempón: „Soha nem fogok nyugdíjba menni. Az anyám sem ment soha nyugdíjba. Addig fogok dolgozni, amíg adnak nekem munkát, utána pedig találok valamit, amit a dietetikával kapcsolatos kutatások mellett, legalább ugyanakkora szenvedéllyel tudok csinálni.”

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

A szupermodell, aki megszülte korunk egyik legnagyobb techzsenijét

A szupermodell, aki megszülte korunk egyik legnagyobb techzsenijét

Maye Musk azt mondja, híres volt, míg a fia nem lett híres, de persze ki tudna versenyezni a kocsikat űrbe küldő Elon Musk őrülten zseniális ötleteivel? A Tesla techzsenije ízég-vérig anyás gyerek, Maye Musk pedig nemcsak szülőként, de szakmai mentorként is bizonyított.

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten izland

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten