Fődíjat nyert Haragonics Sári és Dér Aisa filmje

2021. június 13.
Haragonics Sári és Dér Asia első egészestés dokumentumfilmje, az Anyáim története az egyik legnagyobb presztízsű dokumentumfilmes fesztiválon, a kanadai Hot Docson mutatkozott be 2020-ban és azóta számtalan felsztiválmeghívást kapott. Most a linzi Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes szekciójába kapott meghívást, és az idei verseny Legjobb dokumentumfilm díját nyerte el.

Június elején rendezték meg a Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivált Linzben. A fesztivál elhivatott az egyedi, kortárs, társadalmi témájú munkák bemutatása terén és évről évre hosszú, alapos válogatási folyamat eredményeként több mint 150 kiemelkedő szerzői játék- és dokumentumfilmet hív meg a programjába. A meghívott filmek döntő többsége korábban valamelyik A-kategóriás fesztivál programjában szerepelt.

Haragonics Sári és Dér Asia első egészestés dokumentumfilmje, az Anyáim története az egyik
legnagyobb presztízsű dokumentumfilmes fesztiválon, a kanadai Hot Docson mutatkozott be 2020-
ban, és azóta számtalan fesztivál meghívást kapott, vetítették többek között Szarajevóban, Minszkben,
Tajpejben, Thesszalonikiben és a hazai BIDF-en is, ahol különdíjban részesült. Most a linzi Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilmes szekciójába kapott meghívást, és az idei verseny Legjobb dokumentumfilm díját nyerte el.

Az HBO GO-n elérhető dokumentumfilm több nemzetközi fejlesztési programban is részt vett az elmúlt években: az Eurodoc régiós projektfejlesztő workshopján, a DunaDock programban, ahol elnyerte az IDF-East Doc Platform legjobb pitchének járó díjat, a ZagrebDox Prón pedig az HBO Adria díjat. Ezek mellett szerepelt, az East European Forum és a Verzio DocLab workshopján, valamint a Sarajevo Docu Rough Cut Boutique utómunka workshopon ahol szintén a díjazottak között volt. Az Anyáim története producere László Sára és Gerő Marcell (Campfilm), koproducere Szakonyi Noémi Veronika (Match Frame Productions), executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna (HBO Europe), vágója Erdélyi Flóra. A film a Campfilm (A létezés eufóriája, Visszatérés Epipóba, Káin gyermekei) gyártásában az HBO Europe koprodukciójában készült a Match Frame Productions közreműködésével. Az Anyáim története utómunkálatait a Sundance Institute Documentary Film Program támogatta.

 

Fotó: Járdány Bence

Olvass tovább!