Heti kultkedvenc: a német dance-előadó, aki segít elmenekülni a világ elől

2021. július 02.
Sorozatunkban minden pénteken eláruljuk nektek, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk. Ezen a héten Czvitkovits Judit árulja el, kinek a zenéjére dolgozik, sportol, lazít és főz.

Ha a német testvérpár, Fritz és Paul Kalkbrenner beteszi a lábát Magyarországra, az én kezem azonnal a tasztatúra után nyúl, hogy az elsők között váltsak jegyet a koncertjükre. A 2008-as Berlin Calling című film óta súlyos beragadás ez nálam, a zenéjüket megunni azóta sem sikerült. Ha őket hallgatom, a figyelemzavarom átmenetileg szünetel, a ritmus beránt, és ötpercenként átszalad rajtam a libabőr. Mondanom sem kell, július 2-án 21:00 órakor én is ott leszek a balatonvilágosi ClubAligában, ahol Fritz Kalkbrennerrel nyit a BalatonPart.

Fritz Kalkbrenner

Fritz Kalkbrenner

Bár Paul Kalkbrenner icipicit ismertebb előadó, Fritz Kalkbrenner is súlyos húzónév, akinek dallamos dance stílusa, markáns énekhangja produceri kvalitásaival vetekszik. A német zenész 1981-ben született az újságíró házaspár, Jörn és Carla Kalkbrenner második gyermekeként Kelet-Berlinben. Nagyapja a kommunista festő, Fritz Eisel volt. 2002-től kulturális és zenei újságíróként olyan tévécsatornáknak kezdett el dolgozni, mint az MTV és a Deutsche Welle, 2003-ban pedig előadóként is bemutatkozott.

Az igazi nagy áttörést a 2008-as Berlin Calling című film hozta el neki, amit bátyjával közösen jegyez. A film betétdala, a Sky and Sand – amit Fritz énekelt fel – debütálása után két évre bebetonozta magát a német slágerlistákra, Berlin egyik legmeghatározóbb zenéje lett, de ma is a legismertebb slágerek közé tartozik, ami minden egyes koncerten eufórikus futótűzként söpör végig a közönségen.

Fritz Kalkbrenner első albuma, a Here Today Gone Tomorrow 2010-ben jelent meg, és számos zenei díjat besöpört, de az igazi sikert második lemeze, a 2012-es Sick Travellin’ hozta el számára. Harmadik albuma, a Ways Over Water 2014-ben mutatkozott be.

Hallgass bele Fritz Kalkbrenner zenéjébe!

Olvasd el ezt is!