Heti kultkedvenc: az ötgyerekes családapa, aki feleségül akart venni egy 12 éves kislányt

2021. június 18.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk, vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Sorozatunkban ma Botás Enikő meséli el, milyen dokumentumfilmre kattant rá a héten.

Bár véletlenül akadtam rá a Netflixet böngészve az Abducted in Plain Sight című dokura, valójában, ha akartam sem tudtam volna aktuálisabb filmet választani erre a hétre. A dokumentumfilm egy Robert Berchtold nevű pedofil fickó és egy végtelenül naiv család hihetetlenül felháborító sztoriját dolgozza fel.

Robert Berchtold látszólag egy nagyon jól szituált heteroszexuális ötgyerekes családapa volt az 1970-es évek Amerikájában. Olyan férfi, akiről ránézésre valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy egy valódi szörnyeteg. Ő az ékes bizonyíték rá, mennyire hazug és aljas húzás volt a kormány részéről, hogy összemosta a homoszexualitást és a pedofíliát. Berchtold nagyon is hetero volt, és egész életében kifejezetten a 10-12 éves kislányokra vadászott.

De hagyjuk is az aktuálpolitikát, lássuk, mi minden vár ránk a film másfél órájában.

Berchtold a feleségével és öt gyerekével egy idahói kisvárosban élt, ahol a simulékony modorának és rendkívüli manipulációs készségeinek köszönhetően rögtön összebarátkozott a szomszédjukban lakó Broberget családdal. Brobergetéknek három lányuk volt, akik közül a legidősebb, Jan nagyjából 10 éves lehetett, amikor Berchtold befúrta magát az életükbe. Kívülről nézve az első pillanattól fogva szuper bizarrnak és egészségtelen tűnt Berchtold és Jan Broberget kapcsolata, ám ebből a szülők gyakorlatilag semmit nem vettek észre – vagy nem akartak észre venni. A kislány úgy tekintett a férfire, mintha a második apukája lenne, a férfi pedig ezt a csodálatot használta ki – amihez a lány szülei boldogan asszisztáltak. Bármiféle probléma nélkül megengedték például, hogy a negyvenes éveiben járó, meglett családos szomszéd férfi esténként befeküdjön a tízéves Jan mellé az ágyba. Igen, jól olvastad, a szülők megengedték a szomszédjuknak, hogy kettesben együtt aludjon a kislányukkal. Jan beszámolója szerint egyébként ezeken az estéken a férfi „különféle vitaminokat” adott neki lefekvés előtt, amiktől szinte azonnal álomba merült. A kislánynak fogalma sem volt, hogy éjszaka során mi minden történhetett közte és a mellette fekvő férfi között.

Berchtold éveken át groomingolta Jant, és hat hónapon át minden egyes este az ágyában aludt. Ám hogy a tervét sikerre vigye, a kislány mellett a szülőket is elkezdte behálózni. Hasonló manipulációs technikákkal előbb az anyát bolondította magába, később pedig az apára is ráhajtott – aki mint kiderült, titokban meleg volt –, és rávette, hogy egy alkalommal orálisan kielégítse őt.

Amikor aztán Jan 12 éves lett, Berchtold szintet lépett. A férfi egy nap azt mondta a szülőknek, hogy lovagolni viszi Jant, ám ehelyett bedrogozta és elrabolta a kislányt. A férfi egy lakókocsival Mexikóba vitte, ahol – a helyi megengedő törvények miatt – feleségül is tudta venni. És hogy mit csináltak mindeközben Jan szülei? Leginkább semmit. Hiába tűnt el a lányuk, két héten át nem jelentették a dolgot a rendőrségnek. Annyira megbabonázta őket Berchtold, hogy meggyőzték magukat, hogy a lányuk biztonságban van mellette.

Nem szeretném elmesélni az egész filmet, mert tényleg nagyon-nagyon érdemes lenne mindenkinek megnézni. De annyit azért elárulok, hogy a szülők naivitása és teszetoszasága miatt Berchtold nem egyszer, hanem kétszer is el tudta rabolni Jant – egyszer a fent említett esetben, 12 éves korában, majd két évvel később, 14 évesen is. Ám a férfi nemcsak az elrablások alkalmával, hanem folyamatosan, a köztes időben is fenntartotta a beteges viszonyát a kislánnyal – akit a mexikói út után rendszeresen meg is erőszakolt. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy konstans hitetlenkedéssel és gyomorgörccsel néztem végig a filmet, és a pedofil szomszéd mellett leginkább a szülők viselkedése dühített fel. Először nem értettem, mégis hogyan engedhették meg mindezt, aztán szépen lassan összeállt a kép. A szülők mélyen vallásosak voltak, és fontosabb volt számukra a család jó hírneve, mint a lányuk épsége. Inkább végignézték, ahogy egy pedofil behálózza és érzelmileg, valamint testileg is bántalmazza a gyereküket, csak ki ne derüljön a közösség előtt, hogy nekik is viszonyuk volt a férfivel. Az elejétől a végéig szürreális volt az egész.

Fotó: Imdb

Olvass tovább!