Hogyan lesz színdarab egy szakdolgozatból?

2021. augusztus 15.
Augusztus végén, a Lóvasút Kulturális és Rendezvénytérben mutatják be a Telik – egy óra az életedből című produkciót Márfi Márk játékával. Az előadás érdekessége, hogy egy szakdolgozatból született önadaptáció. Márfi Márk 2020-ban végzett az SZFE prózai színész szakán, diplomamunkáját ugyanebben az évben, a tavaszi karantén alatt írta meg. A szövegből készült előadást Tóth Péterrel közösen állították színpadra.

Az egyórás, személyes hangvételű önadaptáció egyfajta kísérlet a „szakdolgozat-színházi” formára, amely 26 évnyi emléktérképet terít a nézők elé. Márfi Márk a koronavírus-járvány miatt karanténban kényszerült helyzetben és állapotban, vidéki otthonában írta záródolgozatát. Eddig talán soha nem volt a diploma előtt álló színészeknek ennyi koncentrált ideje erre az írásbeli feladatra. Ez a helyzet azonban mindenképp kettős volt: egyfajta kényszerű bezártságból született, de mégis nagyobb alkotói szabadságban.

„Bezártság, magány, feszültség, egymáson levezetés van. Édesanya, édesapa van. Szomszéd nincs, a postás nem jár. Munkás emberek vannak, de az nem számít, mert ők pénzért vannak itt. Háromkilométeres körzetben egy árva lélek sincs. Hétvége nincs. Ünnepnap nincs. Nyaralás nincs. Munka van. Munka van. Munka van. Egyébként minden van. Autók, motorok, traktorok, hótoló télre és öntözőrendszer nyárra. Valahogy realitás nincs” – részlet a dolgozatból.

Az előadás meghívást kapott a 2021-es Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválra, így a szegedi közönség már a budapesti bemutató előtt láthatta augusztus elején a produkciót.

Bemutató: augusztus 30., hétfő 20:30
További előadások:
augusztus 31.; szeptember 15., 30.; október 13., 27. 20:30
Helyszín: LÓVASÚT Kulturális és Rendezvénytér – 1121 Budapest, Zugligeti út 64.

Az előadást felnőtt nézőknek ajánlják!

Bővebb infó ITT!

Fotó: Bánszegi Rebeka

Olvass tovább!