Ezúttal galériában szabadítja fel a szexualitást az anya-lánya páros

2021. augusztus 28.
A Kék Melleken Túl Standovár Júlia képzőművész első egyéni kiállítása a TOBE Galleryben. A kiállítás a szexualitással kapcsolatos témákat, az együttlét sokféleségét és az intimitás különböző szintjeit mutatja be fotónyomatok, vegyes technikájú rajzok és betonból készült objektek segítségével. A tárlat az azonos című könyvben látható képanyag egy részét dolgozza fel, amely Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus és lánya Standovár Júlia őszinte beszélgetései alapján készült.

Az alkotó munkássága során több projekten dolgozik egyszerre, melyek összekapcsolódnak, hatnak egymásra és átfedik egymást. A tárlaton megjelenő médiumok közül a fotográfiák a csendélettől a portréfotón át több műfajt ölelnek fel, a rajzok naplószerűek, míg a betonobjektek a testi és lelki kapcsolatok tárgyi megvalósulásai. Mindhárom médium a saját és az együttes interpretációnak is teret ad.

a-kek-melleken-tul_standovar-julia-tobe-galeria

A kiállítás különlegessége, hogy az emberről, az emberi kapcsolatokról és intim folyamatokról beszél, mégsem a testet helyezi elsősorban előtérbe. Helyette a művész a részben beton, részben ready-made objekteket ruház fel a mindenkinek ismerős emberi kapcsolatok jegyeivel, így az emberi test nem válik elsődleges tárgyává a vágynak és a vágyakozásnak. Egy betonobjekt nemcsak a test, hanem a lélek attribútumait is képes megmutatni, mivel az anyag olyan kettősséggel bír, amely egyszerre magában hordozza a keménységet és a törékenységet. A fotográfiákon legtöbbször látható család témája a felnőttkori kapcsolatok értelmezésének kiindulópontja. Ezek az értelmezések a naplószerű jegyzeteken az intimitás vizuális gyakorlatává fejlődnek.

a-kek-melleken-tul_standovar-julia-tobe-galeria

A lineáris olvasat helyett a műtárgyak dialógusba lépnek egymással, saját érzékenységüket, anyagukat és fellelhető mintázataikat előhívva, ezáltal egy olyan organikus nyelvezetet alkotnak, ahol a nőiesség, a generációs különbségek és a fizikai lét, a szexualitást övező tabuk, a humor és az irónia tükrén keresztül válnak érthetővé a néző számára. A különböző médiumok és azok személyes és lírikus dokumentációi folyamatos kapcsolatban állnak a könyv párbeszédes és reflektáló felépítésével, mindeközben a kiállítási tárgyak elrendezése megengedi a nézőnek, hogy saját tapasztalatain keresztül dolgozzon fel egy mindennapi témát.

a-kek-melleken-tul_standovar-julia-tobe-galeria

Standovár Júlia, a kétszeres Pécsi József Ösztöndíjas fotó- és tárgyalapú képzőművész 2013 óta él Brooklynban. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA Fotográfia szakán 2013-ban diplomázott, majd a New York-i School of Visual Arts Photography, Video and Related Media mesterszakát 2015-ben végezte el. Több hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, például Budapesten a Ludwig Múzeumban, a Capa Központban és a New Yorki-i MoMA PS1 Art Photo Book Fairen vagy az Every Woman Biennalén.

A kiállításhoz szorosan kapcsolódó könyvbemutatóra szeptember 2-án 18 és 20 óra között kerül sor a TOBE Galleryben.

Fotók: Standovár Júlia

Olvass tovább!