Miért kezd ámokfutásba egy boldog műszaki rajzoló?

2021. október 16.
A KVTársulat friss, díjnyertes előadása egy rendkívüli projekt részeként lesz látható különböző fővárosi és vidéki színházakban, rendhagyó térben; így erősítve az összefogást a kőszínházak és a függetlenek között.

Rainer Werner Fassbinder születésének 75. évfordulója alkalmából, 2020 szeptemberében tartotta meg a KV Társulat Fassbinder és Michael Fengler Miért lett R. úr ámokfutó című művének magyarországi ősbemutatóját. A nyár és a kora ősz még fesztiválszereplésekkel telt; az előadás meghívást kapott a szegedi THEALTER és a tatabányai MOST Fesztiválra, a MOST Fesztiválon a Legjobb Stúdió előadás díját nyerte el.

kv-tarsulat-fassbinder-vandoreloadas

A 2021/22-es évadra a társulat merész és rendhagyó tervvel állt elő. Elképzelésük szerint a produkció vándorelőadásként él tovább; minden hónapban más fővárosi vagy vidéki színházban lesz látható, különleges helyszínen; az adott színház nézőtéri büféjében. Minden színházban csak egyszer, egyetlen alkalommal. Az előadás esemény; közönségtalálkozó, tematikus beszélgetés kapcsolódik hozzá. A társulat úgy gondolja, hogy a vándorelőadás üzenet; a független szféra és a kőszínházak közötti összefogás és együttműködés üzenete. 

A KVT bízik benne, hogy egyre több színház csatlakozik ehhez az összefogáshoz. 2 színház már biztosan: a Katona József Színház és az Átrium. Az előadás legközelebb október 17-én, 19 órakor lesz látható a Katonában, illetve november 21-én 22 órakor, éjszakai előadásként az Átriumban;  a színházak büféjében.

A darab története szerint  R. úr műszaki rajzoló egy építészeti irodában. Élete minden tekintetben rendezett és konszolidált. Úgy tűnik, hogy boldog és elégedett. Azonban egy napon ámokfutásba kezd…

Az előadás a címbéli „miért”-re keresi a választ, feltárva a szűkebb és tágabb környezet felelősségét: mi is történik a világban, és mik az emberi boldogulás bennünk és körülöttünk levő gátjai. 

Olvass tovább!