Kodály előtt tiszteleg a Modern Art Orchestra és a Nemzeti Énekkar

2022. január 16. |

A Modern Art Orchestra 2005-ös alapítása óta a műfaji határok átértékelésének szenteli figyelmét, és missziójának tekinti a magyar zenei hagyomány értő kifejezését, továbbörökítését. A nagyzenekar előadása a magyar zeneszerző óriások előtt tisztelgő sorozat második része.

„Karéneklés nélkül senkiből sem lesz jó zenész” – vallja Kodály Ki a jó zenész? című írásában.

A nagyzenekar 2018-as Bartók: Tizenöt magyar parasztdal című projektje volt az első olyan alkotás, amely a magyar zeneszerző óriások előtt tisztelgő sorozat részeként keletkezett. A lemezen is megörökített zenei anyag végül Artisjus-díjat nyert, és nemzetközi szinten is hatalmas sikert aratott.

Fekete-Kovács Kornél, az együttes művészeti vezetőjének elképzelése alapján a sorozat második részeként Kodály Zoltán előtt hajt fejet a MAO és a zenekar mellett működő kreatív zeneszerzői műhely, hiszen a kodályi életmű óriási hatással volt a 20. század magyar zenéjére. Ez talán az énekkari mozgalom kiteljesedésében és annak irodalmában figyelhető meg legmarkánsabban. Az elmúlt évek közös sikerei egyértelműen bizonyították, hogy a különleges produkció megvalósításában a Nemzeti Énekkar a Modern Art Orchestra partnere, hiszen a társulat évtizedek óta a legmagasabb szinten ápolja a kórusmuzsika hagyományát. A nagyzenekar a kortás zeneszerzők alkotásait rendszeresen műsorra tűzve teszi befogadhatóvá a mai komolyzenét, és műfajhatárok nélkül törekszik a magas színvonalú hangszeres zene megszerettetésére.

A Fölszállott a páva – A Tribute to Zoltán Kodály előadásával az egyik legmeghatározóbb magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, Kodály Zoltán életműve és szellemisége előtt tiszteleg a Modern Art Orchestra és a Nemzeti Énekkar. A műsorban megszólaló Kodály-versemegzenésítések és -népdalszvitek mellett a mai zene nyelvén szólalnak meg a MAO komponistái, Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor művei, énekkari hangzással kiegészülve. A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző művei február 3-án, Fekete-Kovács Kornél és Somos Csaba vezényletével csendülnek fel a Pesti Vigadóban.

Fotó: Modern Art Orchestra

Olvass tovább!

Harcsa Veronika: "Két lábbal kell állni a földön"

Harcsa Veronika: "Két lábbal kell állni a földön"

Harcsa Veronika annak ellenére, hogy éppen túl van élete egyik legerősebb és legjobb turnéján, máris a Művészetek Völgyére készül, ahol évek óta saját udvarában várja a jazz kedvelőket. Interjúnkban beszélgettünk az új lemezről, a hazai zenei oktatásról és arról is, hogy mi lehet a harmonikus élet titka.

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

4 sorozat, ha nagy kedvenced A korona A korona

4 sorozat, ha nagy kedvenced A korona