A kiállítások és komolyzenei koncertek meghosszabbítják az életet

2020. január 03.
Jó hír a művészetrajongóknak: egy friss kutatás szerint akik rendszeresen látogatnak képtárakat, múzeumokat és galériákat, illetve gyakran mennek komolyzenei koncertre, tovább élnek.

Újabb érvet hoztak a tudósok a komolyzenei koncertek és a múzeumlátogatás mellett. Egy brit kutatásból kiderült, hogy a magasművészet jót tesz az életkilátásoknak.


A tanulmányba közel hétezer legalább 50 éves személyt vontak be, akiknek az átlagéletkora 65 év volt. A résztvevőknek arról kellett részletesen beszámolniuk, milyen gyakran foglalkoznak művészetekkel egy év során. Ebbe beletartozott a múzeumok, képgalériák és kiállítások látogatása, a színházba járás, komolyzenei koncerteken, operaelőadásokon való részvétel. A kutatásba bevont személyeket először 2004-2005-ben kérdezték ki, majd 2018-ig követték, hogyan alakul az egészségi állapotuk. A tanulmány végéig a résztvevők közül 2001 személy halt meg.

Már évi két alkalom is számít
Azokhoz képest, akik nem érdeklődtek túlságosan a művészetek iránt, a havonta többször is színházba, kiállításra, komolyzenei koncertre járók esélye az elhalálozásra harmadakkora volt csak a kutatás szerint. Akik csak évente egyszer-kétszer áldoztak a magaskultúra oltárán, 14 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg azokhoz képest, akik sohasem jártak ilyen eseményekre és helyekre. Az eredmények akkor is hasonlóak voltak, ha a kutatók kiiktatták a társadalmi és gazdasági státuszra vonatkozó tényezőket. Arra azonban, hogy miért van ilyen életet meghosszabbító hatása a művészeteknek, a tudósok még keresik a választ.

Társadalom és stresszfaktor
A tanulmány szerzői több elméletet is felállítottak arra, miért lehet ilyen jótékony hatása a művészeteknek. Abban biztosak, hogy a szocioökonómiai helyzet szerepet játszik abban, hogy valaki látogat-e kulturális rendezvényeket. “Bár az eredmények úgy is kirajzolódtak, ha kiiktatták a társadalmi és gazdasági tényezőket a vizsgálatból, ám ezt nem lehet tökéletesen negligálni” – mondták a Londoni Egyetem tudósai a vizsgálatról. “Viszont olyan más tényezők is erősen szerepet játszhatnak abban, hogy a művészetek meghosszabbítják az életet, mint a lelki egészség és a világ megismerése” – tették hozzá. “A művészetek iránti elhivatottság csökkentheti a krónikus stresszt és enyhítheti a depressziót, emellett érzelmi, tudati és szociális szinten is segíti a megküzdést a különböző élethelyzetekkel, támogatja a testünk szabályozó rendszerét és viselkedésminták közötti választásainkat” – magyarázták a kutatók, milyen jótékony hatása van a festészetnek és zenének a lelki egészségre.


A művészet emellett segíti a közösségi életünk fejlődését, enyhíti a magányt, fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, segít, hogy aktívak maradjunk és legyen célja az életünknek. Ezek a tényezők mind javítják a kilátásainkat a hosszú életre.

Már korábban is bizonyított a művészet
Már egy korábbi, skandináv tanulámány is felismerte a kultúra erejét, a brit tudosók célja az volt a mostani kutatással, hogy szélesebb mintán, hosszabb időtartamon át vizsgálódva is megnézzék, valóban működnek-e ezek hatások. A kutatók következő lépése, hogy pontosítsák, miben is áll a művészetek jótékony hatása. Ám nem csak a festészetnek vagy komolyzenének van az életet meghosszabbító hatása: a kertészkedés vagy a közös étkezés a barátokkal szintén javíthat az életkilátásokon. 

Forrás: Newsweek
Fotó: Unsplash