Ingyenes program: dél-koreai kultúra Budapesten

2022. május 15.
Kimchi, taekwondo, BB krém, Palota ékköve, K-pop, Squid Game. Ismerősen hangzanak? Nincs olyan, aki ne hallott volna már, sőt, ne rajongana a felsoroltak valamelyikéért. A közös bennük, hogy mind Dél-Koreából származnak, ahol egyszerre tisztelik a hagyományos értékeket, és hódítják meg a világot újításaikkal. Nem csoda, hogy ez a távoli, titokzatosnak tűnő ázsiai ország belopta magát a magyar szívekbe is sokszínű és izgalmas kulturális értékeivel. A két nemzet érzelemvilágában sok a közös vonás, a legerősebb kapocs pedig egymás kultúrájának elismerése, amit május 21-én egy egész napos, ingyenes kulturális fesztivállal ünnepel a Koreai Kulturális Központ. Alapításának 10. évfordulója alkalmából a Millenáris G épületébe invitál mindenkit, aki szeretné megismerni a koreai kultúrát, és egy napra repülőjegy nélkül Szöulba utazna.

Európa legnagyobb koreai kulturális bázisa

Magyarországon található Európa legnagyobb koreai kulturális intézete. De vajon honnan ered ez a kölcsönös érdeklődés a 8000 kilométeres távolság ellenére? Nem is gondolnánk, hogy mennyire hasonló a két nemzet történelmi háttere, ami hatással van érzelmi világunkra, gondolkodásmódunkra. Ez pedig erősíti a kölcsönös érdeklődést egymás kultúrája iránt. Erre pedig számtalan példát találni a rég- és közelmúltban is.

Magyarország és Dél-Korea

1989-ben a keleti blokkból elsőként Magyarország vette fel a diplomáciai kapcsolatot a Koreai Köztársasággal. A nemzetközi diplomáciai és gazdasági partnerséget több közös megállapodás, együttműködés követte, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, Őexc. Park Chul-min jelenleg is azon dolgozik, hogy a két ország kapcsolata tovább fejlődjön. Hazánk felsőoktatási intézményei népszerűek a koreai diákok körében. Európában először Magyarországon vetítettek koreai tévésorozatot 2008 augusztusától, a Palota ékkövét, amit annyira szeretett a magyar közönség, hogy nem volt kérdés a további sorozatok vetítése. Ugyanebben az évben az ELTE-n elindult a koreai szak. 2007 óta sikeresen megrendezik a koreai filmhetet. 2012-ben pedig mérföldkőhöz ért a két ország kulturális kapcsolata, amikor megalapították a budapesti Koreai Kulturális Központot, melynek célja, hogy népszerűsítse a koreai kultúrát Magyarországon, és erősítse a két ország kapcsolatát. In Suk Jin, az intézmény igazgatója nagy hangsúlyt fektet arra, hogy számos kulturális élményt és tanulási lehetőséget kínáljanak egész évben. A koncertek, filmvetítések, kiállítások mellett az érdeklődők kurzusokon vehetnek részt, a nyelvtanfolyamtól a taekwondo-oktatáson át a tradicionális és modern művészeti műhelyfoglalkozásokig.

Izgalmas gasztronómia

Nehéz megmondani, mi volt az első, amiért beleszerettünk Dél-Koreába. Talán a kimchi, a legismertebb koreai étel, egy fermentált savanyúság. Nem véletlen, hogy meghódította az egész világot, hiszen egyszerre fűszeres, csípős és édes, így minden fogáshoz kiválóan passzol, sőt még a világ 5 legegészségesebb étele közé is sorolják. A benne található magas tejsav tartalom gátolja a rákos sejtek terjedését, hatékony az elhízás ellen, lassítja a bőr öregedését és erősíti az immunrendszert. De érdemes a kimchin túlra is tekinteni, hogy mi is a koreai gasztronómia esszenciája. A hansik, azaz a tradicionális koreai konyha több ezer éves múltra visszatekintő kulináris művészet, ami az ember és a természet közötti harmóniára helyezi a hangsúlyt. A hansik a főzés során a hegyekből és a folyókból eredő természetes hozzávalókat használ. Ételei lassan és hosszú ideig készülnek, mert a koreaiak azt a filozófiát vallják, hogy csak az az étel lesz finom, amit odaadással készítenek, ahogy az édesanyák is teszik. A koreai konyha 5 fő színből áll: égszínkék, vörös, sárga, fekete és fehér. 5 ízből: csípős, savanyú, sós, keserű, édes, melyek egyensúlya és harmóniája jellemzi. Május 21-én, a Korea Napon több étterem is lehetőséget kínál majd a Millenáris Parkban, hogy kipróbálják a látogatók a koreai fogásokat.

K-pop: zene, tánc, közösség

A koreai pop, röviden K-pop globális elterjedése csak az utóbbi 10 évben vált hangsúlyossá. Magyarországra is a 2010-es évek elején tört be. Ekkor már itthon is sokan figyelemmel kísérték különböző videómegosztó oldalakon a koreai zenei világot. A hazai fiatalok nem csak hallgatták a K-pop-ot, hanem közösségeket hoztak létre, melynek témája vagy egy koreai csapat vagy egy koreai sorozat (K-dráma), illetve film volt. Kialakultak magyar fiatalokból álló úgynevezett cover tánccsapatok is, melyek országos versenyeken mutathatták meg, hogy hogyan tudják teljesen leutánozni egy koreai előadó táncát, előadását, de még jelmezeit is. Ezen versenyek világversenyekké alakultak, melyeken több magyar csapat a dél-koreai versenyre is kijutott, 2016-ban a 4DivaS csapata pedig elnyerte a koreai közönség különdíját.

A K-pop legnagyobb áttörését világszerte 2012-ben a PSY által kiadott Gangnam Style hozta meg, ezt követően pedig megnyíltak a nyugati színpadok, talkshow-k, koncerthelyszínek a további K-pop generációknak is.

A K-popnak köszönhetően a kulturális világnézetük is megnyílt a fiataloknak. A K-pop arra inspirálja ezt a generációt, hogy legyenek elfogadóbbak, ismerjenek meg más kultúrákat, tanuljanak meg új nyelveket, mozogjanak, alakítsanak ki közösségeket.

Taekwondo: Nem csupán küzdősport

Sokan keresik azt a sportágat, ami a test karbantartása mellett a lélek harmóniájával is foglalkozik. Rugás = „tae”, kéztechnikák = „kwon”, művészet = „do”, azaz taekwondo. Nem egyszerűen ütések és rúgások sorozatából álló küzdősport, hanem ennél sokkal több. A taekwondo egy életforma, mely célja, hogy gyakorlása révén harmonikusan fejlődjön a szellem, a lélek és a test. Nem véletlen, hogy ez a több mint 2000 éves múltra visszatekintő sportág napjainkra az egyik legismertebb és legnépszerűbb modern, amatőr, olimpiai küzdősporttá fejlődött, és amely őrzi a harcművészetek legnemesebb hagyományait, a harci tudományok szellemét, és gondoskodik ezek életben tartásáról. Május 21-én a Millenárison 11 órakor egyenesen Dél-Koreából érkezik a világhírű Mirme Taekwondo csapata a nagyszínpadra, hogy bemutassák dinamikus és látványos show-jukat.

Még bőven tartogat számunkra meglepetéseket ez az izgalmas kultúra! A májusi Korea napon tradicionális tánc és zenei produkciók, filmes vetítések, kézműves foglalkozások, koreai szépségápolási tanácsadás, kalligráfia, gyermek játszóház, előadások és még több élmény vár azokra, akik szívesen elmélyülnének a koreai kultúrában. A rendezvény helyet ad a nagy sikerű 2022 KoreaON: Hallyu Com-on programjainak is. Május 21-én a Millenáris G épületében és udvarán minden korosztályt várnak sok szeretettel a szervezők fergeteges ingyenes születésnapi programokkal! Érdemes figyelni a Koreai Kulturális Központ oldalait, mert a 10. évforduló alkalmából egész évben izgalmas programokkal készülnek még.

Dátum: 2022. május 21. 10:00-21:00
Belépő: ingyenes
Helyszín: Millenáris G épület | 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20. (Fény utca felőli bejárat)
Részletes program: A Koreai Kulturális Központ bemutatja: Korea Nap | május 21. | Facebook

Ezt olvastad már?