5 szuper filmadaptáció Jane Austen regényeiből, ha szeretted a Meggyőző érveket

2022. augusztus 10.
2022 júliusában robbant be a Netflixre az angol írónő egyik művének legfrissebb adaptációja, és a nézettségi adatok egyértelműen bebizonyították, hogy a korát megelőző feministaként elhíresült szerző történetei különleges helyet foglalnak el a szívünkben.

Júliusban debütált a Netflix műsorán a Meggyőző érvek (Persuasion) film, amiben Jane Austen azonos című regényét dolgozták fel Dakota Johnson, Cosmo Jarvis és Henry Golding főszereplésével. Bár a romantikus dráma meglehetősen megosztotta a kritikusokat, a nézők szívét egyértelműen elrabolta, hiszen hamar felkúszott a streamingszolgáltató top 10-es sikerlistájára – vagyis bebizonyította, hogy Jane Austen történeteit egyszerűen képtelenek vagyunk megunni.

Ez persze egyáltalán nem meglepő, mivel az angol írónő több erős, inspiráló női főhőst teremtett a karrierje során – olyanokat, akik nem hagyták, hogy a párkapcsolati státuszuk határozza meg őket, és szembementek azzal az elképzeléssel, miszerint a házasság lehet az egyetlen vágyálmunk az életre. Éppen ezért a forgatókönyvírók évtizedek óta előszeretettel fordulnak a művei felé ihletért és számtalanszor adaptálták már őket a filmvászonra. Úgyhogy maratonra fel, és nézd meg (újra) a legjobban sikerült feldolgozásokat!

Értelem és érzelem (1995)

A sort a 7 Oscar-díjra jelölt Értelem és érzelem című filmmel nyitjuk, amiben olyan világsztárok szerepeltek, mint Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant vagy Alan Rickman. Sőt, a forgatókönyvet maga Emma Thompson írta és a bennfentesek szerint öt éven keresztül dolgozott rajta – amit az Akadémia el is ismert a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó arany szobrocskával.

Büszkeség és balítélet (1995)

Bár nem a BBC sorozata az egyetlen és a legújabb adaptáció, amit a Büszkeség és balítélet című regényből készítettek, mégis máig ez a legnépszerűbb változata – olyannyira, hogy a popkultúrában is számtalanszor utalnak rá. Gondolj csak Helen Fielding hősnőjére, Bridget Jonesra, aki rajongott a Colin Firth által életre keltett Mr. Darcyért. (Sőt, az egyik ikonikus pillanata még A Bridgerton család alkotóit is megihlette: Jonathan Bailey Anthonyként maga is kapott egy tóból vizes ingben kisétáló jelenetet, ahogyan korábban Colin Firth.) Egy biztos, Jennifer Ehle ideális választás volt Elizabeth Bennet karakterére, és hitelesen adta át minden idők egyik legismertebb szerelmi történetét.

Emma (1996)

Bátran kijelenthetjük, hogy Gwyneth Paltrow Emma Woodhouse-nak született, ugyanis tökéletesen megformálja az okos, de kicsit azért beképzelt úrihölgyet, aki önmaga szórakoztatására felcsap kerítőnőnek, hogy segíthessen párt keresni a környezetének. Ám ahogyan a mondás is tartja, aki nem tudja, tanítja: így a saját szerelmi életét illetően már Emma sem olyan éleslátó…

A mansfieldi kastély (1999)

Ugyan A mansfieldi kastély feldolgozása nem épült be annyira a köztudatba, mint a fentebbi filmek – mégsem szabad kihagyni a Jane Austen-maratonból. A főhős ezúttal egy Fanny Price (Frances O’Connor) nevű lány, akit a nagynénje és a nagybátyja vesz a szárnyai alá, hogy jobb életkörülményeket biztosíthassanak neki, mint a szülei tudtak volna. Ám Fanny mégsem érezheti magát a család tagjának, mivel sokan éreztetik vele, hogy ő csupán a szegény rokonuk, aki hálával tartozik a „megmentőinek”… A film egyszerre romantikus, szórakoztató, mégis elgondolkodtató – szóval kötelező darab.

A klastrom titka (2007)

A 2007-es adaptációban Felicity Jonesra osztották annak a Catherine Morlandnak a szerepét, aki kislányként talán nem keltette fel a környezete figyelmét, ám az évek múlásával sokat változik, és amikor Bath városába utazik, egyből két férfi fejét is elcsavarja a társaságban. A 17 éves Catherine azonban – jóllehet, szerelmes regényeken nőtt fel – az ismerkedésben mégis kimondottan tapasztalatlan.

Fotó: Nick Wall/Netflix