5 bizonyíték, hogy Jane Austen wellness-guru volt

2019. június 04.
Jane Austent általában romantikus regényírónak titulálják, ám valójában tanregények születtek tollából. És legalább akkora wellness-guru volt a viktoriánus Angliában, mint Gwyneth Paltrow és birodalma ma.

Leveleiben, regényeiben és egyéb írásaiban számos olyan tanácsot és életvezetési bölcsességet fogalmazott meg Jane Austen, melyeket ma is büszkén hirdetnek a különböző wellness-irányzatok. Bryan Kozlowski író figyelt fel a kapcsolatra a mai wellness istennők és a 19. századi írónő tanácsai közötti szoros kapcsolatra. Az öt legfontosabb bizonyítékot soroljuk fel arra, hogy Jane Austen 200 évvel kora előtt járt, és fényévekkel megelőzte a mai influenszereket, hiszen hősnői már akkor is a ma legdivatosabb elveket vallották a self-care-ről és a különböző wellness-kezelésekről.

1. A reggeli testmozgás fontossága
Lényeges dolog, amiben Austen és a modern funkcionális orvoslás is egyetért, hogy nagyon fontos még reggeli előtt, a kelő nap sugarainál végezni egy kis könnyű testmozgást, például kutyát sétáltatni. Jane Austen karakterei közül többen is, például Jane Fairfay az Emmából, vagy a Tartózkodó érzelem Anne-je is nagy híve volt a reggeli sétának.

 


A kertészek mindig tudták, hogy a kelő nap fénytartománya és a levegő minősége reggel sokkal fontosabb a növények számára, mint bármilyen más napszakban, és ma már a tudósok azt is bizonyították, hogy az emberrel sincs ez másképp: a hormonháztartásunk  szabályozásával függ össze. “Az egészséges pajzsmirigyműködés szempontjából jótékony hatású, ha reggeli fényben és levegőben mozgunk egy kicsit odakint, vagy a nyitott ablaknál” – mondja Dr. Amy Myers belgyógyász.

2. Napi tízezer lépés
Lépésszámláló nélkül ma már egyetlen lépést sem tesz az egészségére valamit is adó ember, hiszen tízezer lépést meg kell tenni minden nap. Bár a viktoriánus Angliában még nem volt pedométer, Jane Austen úgy tűnik, tisztában volt a gyaloglás egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Regényeiben ráadásul szinte minden fontos döntést séta közben hoznak meg a szereplők. A Büszkeség és balítélet Bennet-nővérei például napi 8-10 kilométert gyalogoltak otthonuk és a falu között, miközben megvitatták az aktuális udvarlóikat.

 

3. Gyógyító erdők
A shinrin-yoku, azaz az erdő atmoszférájának gyógyító erejében való fürdőzés japán hagyomány, mely egyre jobban hódít a nyugati világban is, napjainkban receptre írják fel a természet lágy ölén való tartózkodást az orvosok. Sőt! Nem is kell kimenni ahhoz, hogy mérhetőek legyenek a zöld környezet jótékony hatásai. A Your Brain on Nature tudósai rájöttek, hogy ha az ember képernyőn látja a buja zöld növényezetet és erdőt, az agyában akkor is dopamin szabadul fel, mely az örömérzetért és jó közérzetért felelős hormon. Jane Austen és karakterei pedig már kétszáz évvel ezelőtt, mindenféle tudományos vizsgálat nélkül is tudták ezt. Nem véletlen talán, hogy Judi Dench legendás színésznő, aki számos Austen-feldolgozásban szerepelt, híres arról is, hogy bensőséges viszony fűzi a fákhoz.

4. Hidegterápia
Az egyik érdekesebb és legsokkolóbb tanács, amit akár Jane Austentől is elleshettek a mai wellness-guruk, a hideg jótékony hatása. Ezt a kezelést nevezik manapság krioterápiának is. “Egy kis tengeri fürdőzés majd létrehoz” – mondta Mrs. Bennet a Büszkeség és balítéletben. Ez pedig nem valami meleg égövi pancsolást jelentett, hanem a hideg óceánban való megmártózást, ami a viktoriánus korban bevett gyakorlat volt. Még télen is rendszeresen megfürödtek a fogvacogtató vízben. Mára tudományosan is alátámasztották a hideg jótékony hatását, és gyulladáscsökkentő kezelések kiegészítéseként, illetve a szépségiparban is rendszeresen használják.


5. A helyes testtartás fontossága
A mai világban, ahol szinte egész nap görnyedünk előbb a monitorunk előtt, majd a telefonunk felett, határozottan van mit tanulnunk Jane Austentől és hősnőitől a szép és helyes testtartásról. A korabeli Angliában fontos illemszabály volt, hogy a szék támlája és az ember háta sosem találkozik. Még akkor sem, ha kocsiban utaznak. Emma Thompson is beszélt róla, hogy amikor az Értelem és érzelem Elinorját alakította, akkor tudatosodott benne, fizikailag milyen erősnek kellett lenniük a nőknek, hogy a fűzőkben és hatalmas muszlinszoknyákban még arra is ügyeljenek, hogy egész nap bájosan és elegánsan, egyenes testtarttásal üljenek, álljanak és sétáljanak.

A helyes testtartás pedig nem csak a fizikai, hanem a lelki egészség miatt is fontos, mint az mára bebizonyosodott. Aki egyenes háttal, feltartott fejjel jár-kel, erőt, energiát sugároz, nem csak egészségesebbnek, okosabbnak, erősebbnek és boldogabbnak látszik, hanem a visszajelzések nyomán annak is érzi magát.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash