Inspiráló nők a képernyőn – 9 film és sorozat, amit látnod kell

2021. április 19.
Összegyűjtöttünk néhány streamelésre érdemes filmet és sorozatot, olyan izgalmas, humoros vagy éppen komplex női főszereplőkkel, akik még egy nehezebb napon is garantáltan inspirálni fognak!

Vágjunk bele! / Nappily Ever After

Vagjunk-bele

Paulette mindent megtett azért, hogy lánya sose lógjon ki a sorból bőrszíne miatt. Anyja irányítása és perfekcionizmusa eredményeképp azonban Violet sosem élvezhette a gyermekkor szabadságát, viselkedése és külseje is a fehér szépségideálnak való görcsös megfelelés jegyében alakult. Ezért a lány felnőttként is minden nap küzd azzal, hogy göndör tincseit „fehéresen” kiegyenesítse, de ezt leszámítva látszólag tökéletes életet él: sikeres karriert épített fel a reklámszakmában, és két éve van boldog kapcsolata. Születésnapján azonban rájön, hogy párkapcsolata kilátástalan, egy félresikerült fodrászlátogatás után pedig úgy dönt, elkezd kísérletezni megjelenésével, és úgy éli az életét, ahogy ő szeretné. Elsőre meghökkenti a változás, majd rájön, mennyire felszabadító, mikor mások helyett csak magának akar megfelelni. 

Firefly Lane

Firefly-Lane

A Netflix Firefly Lane című sorozata három idősík között ugrálva meséli el Kate Mularkey (Sarah Chalke) és Tully Hart (Katherine Heigl) barátságának történetét. A lázadó természetű, temperamentumos Tully és a visszafogott, szégyenlős Kate tinikorukban lesznek szomszédokból barátok a ’70-es években, majd munkatársak a ’80-as években. Bár közösen kezdték felépíteni életüket, a 2000-es évek elején teljesen más utakon járnak: Tully sikeres műsorvezető, Kate pedig éppen válófélben lévő anya. Mindketten bizonytalanul állnak az élet kihívásai előtt, aminek csupán egy biztos pontja van: 30 éves barátságuk. Éppen ezért meglepő, mikor kiderül, hogy az elmúlt 3 évtized legalább annyi sérelmet, mint örömet hozott az életükbe… 

Házassági történet 

hazassagi-tortenet

Noah Baumbach válásáról szóló filmje Scarlett Johansson és Adam Driver főszereplésével egyszerre szomorú, vicces és kegyetlen – nem véletlenül volt 2019 egyik legnépszerűbb alkotása. 

A történet azzal kezdődik, hogy a rendezőként dolgozó Charlie és a színésznő Nicole elmondják, mit szeretnek, értékelnek egymásban. Ezt a feladatot kapták ugyanis a mediátortól, aki segít nekik abban, hogy a lehető legbékésebb úton intézzék válásukat. Azonban minden jó szándék ellenére a gyász, harag és ellenségeskedés elkerülhetetlen része egy házasság befejezésének. A film megmutatja, hogy két, egymást még mindig tisztelő ember hogyan lép túl egyszerre, de máshogy azon a veszteségen, amit kapcsolatuk lezárása jelent, miközben a gyereknevelés feladatán még évekig kell osztozniuk. 

 Ezt olvastad már?

Enola Holmes 

Enola-Holmes 

Elsőre talán nem tűnik biztatónak egy újabb Sherlock Holmes spin-off történet, azonban mindenképp érdemes adni egy esélyt a világhírű magándetektív talpraesett húgának. A Stranger Thingsből jól ismert Millie Bobby Brown alakítja a fiatal Enola Holmest, akit testvérei felügyeletére hagynak, miután édesanyja eltűnik házukból a lány 16. születésnapján. Testvérei, Sherlock és Mycroft lányiskolába akarják küldeni Enolát, aki Londonba szökik, hogy megkeresse anyját, és megértse miért hagyta őt magára. Nyomozása során a legfiatalabb Sherlock rájön, milyen nehéz egyedül boldogulni és kiállni magáért, illetve, hogy a fiúk megjelenése nem feltétlenül forgatja fel fenekestül egy lány életét. 

She’s Gotta Have It

She's-Gotta-Have-It

Laura Mulvey feminista filmteoretikus szerint a legnagyobb filmstúdiók által futószalagon kitermelt művek folyamatosan erősítik a nők ábrázolásával kapcsolatos domináns szemléleteket. Ezzel szemben a független filmek gyakran képesek változtatni azokon a sztereotípiákon, amiket a nagy költségvetésű hollywoodi alkotások fenntartanak. Épp ezért érdemes belenézni a She’s Gotta Have It című 1986-os filmbe, amiből nemrég sorozat is készült (mindkettő elérhető Netflixen). A történet  Nola Darling életét mutatja be, aki három udvarlóval zsonglőrködik egyszerre: az udvarias és jó szándékú Jamie-vel, az egomán modell Greerrel, és az éretlen Marssal. Nola mindegyikük személyiségében meglátja a szépet, azonban egyikőjükkel sem hajlandó elköteleződni. Miután a férfiak tudomást szereznek egymásról, versenybe szállnak Nola kegyeiért, aki azonban függetlenségét és szabadságát tartja a legvonzóbbnak. 

Malcolm & Marie

Malcolm-Marie

A fekete-fehér dráma elején a saját filmjének bemutatójáról hazaérkező Malcolm és barátnője, Marie feszültségekben nem szűkölködő estéjét láthatjuk. Miközben Malcolm lelkesen várja a kritikusok véleményét új alkotásáról, barátnője elmondja, hogy fel van háborodva, amiért a film premierén Malcolm nem mondott neki köszönetet, mikor egyértelmű, hogy filmje főszereplőjét, Imanit, a fekete, drogproblémákkal küzdő nőt róla mintázta. A pár komoly vitába kezd, amely során önismeretük és kapcsolatunk is komoly kihívásokba ütközik… 

Érdekesség, hogy a film a világjárvány alatt, 2020-ban készült, sőt igazából a különleges helyzet tette lehetővé a forgatást. Az HBO Euphoria sorozatának forgatása leállt, ezért annak írója Sam Levinson és a Rue-t alakító Zendaya felszabadult idejükben kezdtek közös produkcióban gondolkodni, ennek eredményeképp készült el a Malcolm és Marie. 

Bridget Jones naplója

bridget-jones

A szeretetreméltó, kíméletlenül őszinte Bridget Jones naplója az örök klasszikus, ami emlékeztet arra, hogy a párválasztással kapcsolatos nehézségeinkkel, súlykomplexusunkkal és karrierdilemmáinkkal nem vagyunk egyedül. Miután munkahelyi afférja rosszul sül el, Bridget úgy dönt, visszaszerzi az irányítást élete felett: munkahelyet vált, és elkezd dolgozni azon, hogy önmaga legjobb verziója legyen. Mi pedig boldogan, a nevetéstől kicsorult könnyeket törölgetve követjük ezen az úton.  

The Incredible Jessica James

the-incredible-jessica-james

Jessica James, nemrég szinglivé vált dramaturg, aki kissé megszállott rajongással figyeli exe, Damon social médiás aktivitását. Jessica a felejtés reményében elmegy egy randira, ahol megismerkedik a szintén szakítása feldolgozásával küzdő Boone-nal, akivel egyességet kötnek: kikövetik exeiket Instagramon, és bármikor elgyengülnek, volt párjuk helyett egymást keresik meg. Természetesen kapcsolatuk nem egészen úgy alakul, ahogy azt eltervezték… 

A film karizmatikus főszereplőjét a 27 éves Jessica Williams alakítja, aki a The Daily Show egyik legfiatalabb munkatársa volt, jelenleg a humoros 2 Dope Queens podcast műsorvezetője. Boone szerepében pedig az IT Crowdból ismert Chris O’Dowdt láthatjuk. 

Grace és Frankie

grace-es-frankie

A szabálykövető, rendszerezett Grace és a hippie Frankie ki nem állhatják egymást. Kapcsolatuk azonban megváltozik, mikor egy közös vacsora alkalmával a több évtizede üzleti partnerként együttműködő férjeik közlik: melegek, 20 éve folytatnak egymással viszonyt, és szeretnének összeházasodni. A sorozat megmutatja, hogy sosem késő újrakezdeni, a karakterek egyszerre szerethetően emberiek és végtelenül humorosak (ami nem meglepő, hiszen a sorozat egyik írója a Jóbarátokban is közreműködő Marta Kaufman).  

A Harnisch Alapítvány és a USC Annenberg kutatása szerint a filmekben látható nők csupán 19,9%-a 40 és 60 év közötti, az ennél idősebb korosztályba tartozó nők pedig alig szerepelnek a mai filmekben. Ezért érdemes kiemelni, milyen nagy szó, hogy a sorozat főszereplői, Jane Fonda és Lily Tomlin is 80 év fölötti színésznők. 

Források: Popsugar, Guardian, IMDB, Mit tenne De Beauvoir? Fotó: Imdb

Olvass tovább!