Inspiráló nők a képernyőn – 9 film és sorozat, amit látnod kell

2021. április 19. |

Összegyűjtöttünk néhány streamelésre érdemes filmet és sorozatot, olyan izgalmas, humoros vagy éppen komplex női főszereplőkkel, akik még egy nehezebb napon is garantáltan inspirálni fognak!

Vágjunk bele! / Nappily Ever After

Vagjunk-bele

Paulette mindent megtett azért, hogy lánya sose lógjon ki a sorból bőrszíne miatt. Anyja irányítása és perfekcionizmusa eredményeképp azonban Violet sosem élvezhette a gyermekkor szabadságát, viselkedése és külseje is a fehér szépségideálnak való görcsös megfelelés jegyében alakult. Ezért a lány felnőttként is minden nap küzd azzal, hogy göndör tincseit „fehéresen” kiegyenesítse, de ezt leszámítva látszólag tökéletes életet él: sikeres karriert épített fel a reklámszakmában, és két éve van boldog kapcsolata. Születésnapján azonban rájön, hogy párkapcsolata kilátástalan, egy félresikerült fodrászlátogatás után pedig úgy dönt, elkezd kísérletezni megjelenésével, és úgy éli az életét, ahogy ő szeretné. Elsőre meghökkenti a változás, majd rájön, mennyire felszabadító, mikor mások helyett csak magának akar megfelelni. 

Firefly Lane

Firefly-Lane

A Netflix Firefly Lane című sorozata három idősík között ugrálva meséli el Kate Mularkey (Sarah Chalke) és Tully Hart (Katherine Heigl) barátságának történetét. A lázadó természetű, temperamentumos Tully és a visszafogott, szégyenlős Kate tinikorukban lesznek szomszédokból barátok a ’70-es években, majd munkatársak a ’80-as években. Bár közösen kezdték felépíteni életüket, a 2000-es évek elején teljesen más utakon járnak: Tully sikeres műsorvezető, Kate pedig éppen válófélben lévő anya. Mindketten bizonytalanul állnak az élet kihívásai előtt, aminek csupán egy biztos pontja van: 30 éves barátságuk. Éppen ezért meglepő, mikor kiderül, hogy az elmúlt 3 évtized legalább annyi sérelmet, mint örömet hozott az életükbe… 

Házassági történet 

hazassagi-tortenet

Noah Baumbach válásáról szóló filmje Scarlett Johansson és Adam Driver főszereplésével egyszerre szomorú, vicces és kegyetlen – nem véletlenül volt 2019 egyik legnépszerűbb alkotása. 

A történet azzal kezdődik, hogy a rendezőként dolgozó Charlie és a színésznő Nicole elmondják, mit szeretnek, értékelnek egymásban. Ezt a feladatot kapták ugyanis a mediátortól, aki segít nekik abban, hogy a lehető legbékésebb úton intézzék válásukat. Azonban minden jó szándék ellenére a gyász, harag és ellenségeskedés elkerülhetetlen része egy házasság befejezésének. A film megmutatja, hogy két, egymást még mindig tisztelő ember hogyan lép túl egyszerre, de máshogy azon a veszteségen, amit kapcsolatuk lezárása jelent, miközben a gyereknevelés feladatán még évekig kell osztozniuk. 

 Ezt olvastad már?

Enola Holmes 

Enola-Holmes 

Elsőre talán nem tűnik biztatónak egy újabb Sherlock Holmes spin-off történet, azonban mindenképp érdemes adni egy esélyt a világhírű magándetektív talpraesett húgának. A Stranger Thingsből jól ismert Millie Bobby Brown alakítja a fiatal Enola Holmest, akit testvérei felügyeletére hagynak, miután édesanyja eltűnik házukból a lány 16. születésnapján. Testvérei, Sherlock és Mycroft lányiskolába akarják küldeni Enolát, aki Londonba szökik, hogy megkeresse anyját, és megértse miért hagyta őt magára. Nyomozása során a legfiatalabb Sherlock rájön, milyen nehéz egyedül boldogulni és kiállni magáért, illetve, hogy a fiúk megjelenése nem feltétlenül forgatja fel fenekestül egy lány életét. 

She’s Gotta Have It

She's-Gotta-Have-It

Laura Mulvey feminista filmteoretikus szerint a legnagyobb filmstúdiók által futószalagon kitermelt művek folyamatosan erősítik a nők ábrázolásával kapcsolatos domináns szemléleteket. Ezzel szemben a független filmek gyakran képesek változtatni azokon a sztereotípiákon, amiket a nagy költségvetésű hollywoodi alkotások fenntartanak. Épp ezért érdemes belenézni a She’s Gotta Have It című 1986-os filmbe, amiből nemrég sorozat is készült (mindkettő elérhető Netflixen). A történet  Nola Darling életét mutatja be, aki három udvarlóval zsonglőrködik egyszerre: az udvarias és jó szándékú Jamie-vel, az egomán modell Greerrel, és az éretlen Marssal. Nola mindegyikük személyiségében meglátja a szépet, azonban egyikőjükkel sem hajlandó elköteleződni. Miután a férfiak tudomást szereznek egymásról, versenybe szállnak Nola kegyeiért, aki azonban függetlenségét és szabadságát tartja a legvonzóbbnak. 

Malcolm & Marie

Malcolm-Marie

A fekete-fehér dráma elején a saját filmjének bemutatójáról hazaérkező Malcolm és barátnője, Marie feszültségekben nem szűkölködő estéjét láthatjuk. Miközben Malcolm lelkesen várja a kritikusok véleményét új alkotásáról, barátnője elmondja, hogy fel van háborodva, amiért a film premierén Malcolm nem mondott neki köszönetet, mikor egyértelmű, hogy filmje főszereplőjét, Imanit, a fekete, drogproblémákkal küzdő nőt róla mintázta. A pár komoly vitába kezd, amely során önismeretük és kapcsolatunk is komoly kihívásokba ütközik… 

Érdekesség, hogy a film a világjárvány alatt, 2020-ban készült, sőt igazából a különleges helyzet tette lehetővé a forgatást. Az HBO Euphoria sorozatának forgatása leállt, ezért annak írója Sam Levinson és a Rue-t alakító Zendaya felszabadult idejükben kezdtek közös produkcióban gondolkodni, ennek eredményeképp készült el a Malcolm és Marie. 

Bridget Jones naplója

bridget-jones

A szeretetreméltó, kíméletlenül őszinte Bridget Jones naplója az örök klasszikus, ami emlékeztet arra, hogy a párválasztással kapcsolatos nehézségeinkkel, súlykomplexusunkkal és karrierdilemmáinkkal nem vagyunk egyedül. Miután munkahelyi afférja rosszul sül el, Bridget úgy dönt, visszaszerzi az irányítást élete felett: munkahelyet vált, és elkezd dolgozni azon, hogy önmaga legjobb verziója legyen. Mi pedig boldogan, a nevetéstől kicsorult könnyeket törölgetve követjük ezen az úton.  

The Incredible Jessica James

the-incredible-jessica-james

Jessica James, nemrég szinglivé vált dramaturg, aki kissé megszállott rajongással figyeli exe, Damon social médiás aktivitását. Jessica a felejtés reményében elmegy egy randira, ahol megismerkedik a szintén szakítása feldolgozásával küzdő Boone-nal, akivel egyességet kötnek: kikövetik exeiket Instagramon, és bármikor elgyengülnek, volt párjuk helyett egymást keresik meg. Természetesen kapcsolatuk nem egészen úgy alakul, ahogy azt eltervezték… 

A film karizmatikus főszereplőjét a 27 éves Jessica Williams alakítja, aki a The Daily Show egyik legfiatalabb munkatársa volt, jelenleg a humoros 2 Dope Queens podcast műsorvezetője. Boone szerepében pedig az IT Crowdból ismert Chris O’Dowdt láthatjuk. 

Grace és Frankie

grace-es-frankie

A szabálykövető, rendszerezett Grace és a hippie Frankie ki nem állhatják egymást. Kapcsolatuk azonban megváltozik, mikor egy közös vacsora alkalmával a több évtizede üzleti partnerként együttműködő férjeik közlik: melegek, 20 éve folytatnak egymással viszonyt, és szeretnének összeházasodni. A sorozat megmutatja, hogy sosem késő újrakezdeni, a karakterek egyszerre szerethetően emberiek és végtelenül humorosak (ami nem meglepő, hiszen a sorozat egyik írója a Jóbarátokban is közreműködő Marta Kaufman).  

A Harnisch Alapítvány és a USC Annenberg kutatása szerint a filmekben látható nők csupán 19,9%-a 40 és 60 év közötti, az ennél idősebb korosztályba tartozó nők pedig alig szerepelnek a mai filmekben. Ezért érdemes kiemelni, milyen nagy szó, hogy a sorozat főszereplői, Jane Fonda és Lily Tomlin is 80 év fölötti színésznők. 

Források: Popsugar, Guardian, IMDB, Mit tenne De Beauvoir? Fotó: Imdb

Olvass tovább!

Kedvenc sorozataink, amik elfeledtetik velünk a járványt

Kedvenc sorozataink, amik elfeledtetik velünk a járványt

A karanténból már kiszabadulhattunk, de a koronavírus fenyegetése továbbra is velünk maradt. Ha szeretnénk kicsit kiszakadni a nem túl rózsás valóságból, még mindig nézhetünk sorozatokat: nagymacska-mániás őrülteket, vonaton menekülő szerelmeseket, afroamerikai tőzsdecápákat és egy izgalmas rakás realityt!

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra