Heti kultkedvenc: a legtutibb kreatív foglalkoztató gyerekeknek

2022. augusztus 26.
Ezen a héten újságíró kollégánk, Sütő Emese Franciska meséli el, melyik magyar foglalkoztatósorozattal nyúlt bele szülőként a tutiba.

A Kalandozás Pemzlivel név ismerősen csengett, leginkább újságíróként, nem szülőként. Utóbbit már két éve gyakorlom is élesben, ott még nem tartok, hogy profin eligazodjak abban, mivel érdemes felszerelkeznie egy gyakorló szülőnek, akinek a kétéves gyereke az „igen aktív” jelző sokszorosát hozza. Emellett állatvilág- és kreativitásrajongó is szerencsére, így amikor a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) a kiadvány második részével is kijött, mi is beszereztünk egyet a „játékos művészeti kiadványból”, amely a magyarországi állatvilágot képekben és rímekben mutatja be.

A Sipos Tünde és Tardy Anna szerkesztésében megjelent Kalandozás Pemzlivel II. telis tele van játékos formában tálalt művészeti feladatokkal. A megcélzott korcsoport alapvetően 6-14 éves, ebben a korosztályban sincs hiány a családban szerencsére, de igazából néhány részét kimazsolázva a kicsi is élvezte.

kalandozas-pemzlivel
Ráadásul anyukám diplomás grafikus, festőművész, akinek jó 30 éves múltja van diákok művészeti képzésében, rajzoktatásban – az ő szűrőjén is nagyon szépen átment a két új szerzemény (ugyanis mindkét kiadványt beszereztük). Messze az elvárásaink felett szerepeltek, és nem azért, mert mindenevők vagyunk. Pemzli válogatott irodalmi, valamint képzőművészeti alkotások és munkák mentén ismerteti meg a kortárs művészetet a fiatalokkal. A kiadvány folytatásában ismét kortárs művészeti remekeken keresztül igyekeznek fejleszteni a kisebbek vizuális kultúráját, lényegében a művészettel művészetre nevelés elvét valósítják meg szerintem nagyon szerethetően, jó minőségben, és egészen átgondoltan, emészthető gyereknyelven. Anyukám külön díjazta, hogy maradék anyagokból, kacatok felhasználásával is simán alkothatunk a segítségével, a zöld életmód jegyében.

Mivel mi egy mix család vagyunk, és nálunk a gyerek 3-nyelvű, nekem extrém fontos, hogy kötődjön az én anyanyelvemhez is, de újságíróként a magyar irodalmat is szeretném – hacsak lehet – nagytölcsérrel beletölteni. Anyukám miatt a képzőművészeti vonalat is erősíteném, az állatszeretet és -ismeret terén pedig nem is nagyon kell megmozgatni a gyereket, lassan kétévesen is indulhatna egy bölcsis állatvilág okátévén.

Az első részben a főhőssel végigjárhatjuk Magyarországot a vizeink mentén, megtalálhatjuk a kiutat a kétdimenziós világból a háromdimenziósba. Az új könyvben Pemzlivel megismerhetjük a hazai állatvilágot a kiadós számú, játékos feladatokon keresztül, amelyekbe szerintem hamarabb is belenő a gyerek, mint 6 év. A cuki grafikának hála már most is többször átforgattuk közösen, de a nagyobbaknak határozottan órák kérdése lehet a leválás a foglalkoztatóról.

kalandozas-pemzlivel

Külön öröm volt, hogy a versek közt Kányádi Sándortól is helyet kaptak alkotások (anyukámat rokoni szálak kötik Kányádihoz, egy szülőfaluból, Nagygalambfalváról származnak), anyukám a Lovak, a Tücsök és a hangya című verseket olvasta fel a kétéves, kerek szemű hallgatóközönségnek.

Olvass tovább!