7 módszer, amivel rávehetsz egy gamer gyereket az olvasásra nyáron

2022. július 26.
Ha valakinek a gyereke csak videojátékozni szeret és semmi mást, valószínűleg ismeri a problémát és tudja, milyen nehéz meggyőzni arról, hogy lerakja a kontrollert egy kicsit és egy könyvet vegyen inkább a kezébe. De szerencsére, aki a gamereket és az irodalmat is egyaránt jól ismeri, remek tanácsokat adhat, mivel próbálkozhatunk.

Szerencsére azt már megállapították, hogy a videójátékok alapvetően mégsem annyira károsak az agynak, mintha mondjuk folyamatosan mesét néznének a gyerekek, de az is tény, hogy az agy jutalmazó rendszerét sokkal erőteljesebben stimulálja, mint egy könyv. Egy játék percenként (vagy másodpercenként) ad aranyat vagy bónuszt, míg egy regényben hosszú oldalakon kell átrágnunk magunkat, hogy egy nagy leleplezéshez vagy fordulathoz érjünk, ami hasonló élménnyel kecsegteti az elmét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azok a gyerekek, akik videojátékokkal játszanak, ne élvezhetnék az olvasást is. Könyvtárosok, a gyermekirodalom szakértői és tini gamerek gyűjtötték össze, mi motiválhatja és hogyan a gyerekeket az olvasásra. Ami közös mindannyiuknál, hogy napi 30 perc olvasást ajánlanak minden nap. 

gamer-gyerek-olvasas

Szolgáljuk ki a gyerek érdeklődését

„A gyerekek nem fogják élvezni az olvasást, ha kényszerítjük őket – jelentette ki a 17 éves Marzuq Mazid, aki gamernek vallja magát. – Ha olyan könyvet találnak, ami valóban érdekli őket, úgyis maguktól elkezdenek olvasni.” Mazid bevallotta, hogy roppant unalmasnak találta az olvasást kisebb korában. Ám amikor az édesanyja elvitte a könyvtárba és rábukkant egy kémtörténet sorozatra, amelynek egy számítógépguru gyerek volt a főszereplője, a kalandok magával ragadták. 

„Az olyan könyvek, amikben van akció és kaland, jó választás lehetnek egy gamer gyereknek” – értett egyet Liz McChesney gyermekkönyvtáros. A kitalált történetek, amelyek a videojátékok világában játszódnak, a Minecraft regények például, de a videojátékokról és játékfejlesztőkről szóló valódi történetek is érdekesek lehetnek.

Az olvasás minden formája számít

Ne akarjuk, hogy a gamer gyerekünk mindenképp Dosztojevszkijt olvasson nyáron. Az irodalomszakértők szerint a gyerekek bármilyen olvasmányélményből profitálhatnak, ami megfelel az életkoruknak és az ő szintjüknek, legyen az akár egy rövidebb vagy nem a szó klasszikus értelmében vett könyv. „A képregények, képes novellák vagy éppen szakácskönyvek is fejlesztik az olvasási készséget – mutatott rá Suzanne Skyvara könyvszerkesztő. – Annyi oldalról kell megfelelnie a mai gyerekeknek az iskolában és iskolán kívül, néha csak szeretnének valami könnyűt és élvezetest csinálni. Ha csak könnyű olvasmányra vágynak nyáron, hagyjuk őket.” Minden olvasmány számít, a magazinok, útikönyvek nyaralás alatt vagy éppen a hangoskönyvek is. Jonda C. McNair, az Ohio Állami Egyetem gyermekirodalom professzora hangsúlyozta, hogy azok a fotógyűjtemények és művészeti albumok is olvasmányként értékelhetők, amik alig tartalmaznak írást. „Ezek is segítenek lelassulni, megtanulni a figyelni.” Sőt, ha történeteket mesélünk, az is remek módja az irodalmi érzék fejlesztésének. „Ha a tábortűz mellett rémtörténeteket mesélünk, azzal is épül és erősödik a nyelv és a képzelet közötti kapocs” – mondta a professzor.

Tegyük szórakoztatóvá

Ha kialakítunk egy új, kifejezetten az olvasásnak szentelt helyet, különleges élménnyé tehetjük az olvasásidőt, ami segíthet, hogy a gamer gyerekek várják azt, hogy oda beléphessenek és olvashassanak. Vigyünk ki egy plédet a kertbe egy árnyas fa alá, vagy építsünk egy sátrat, ami alatt olvashatnak. Ugyanez a helyzet a rágcsálnivalóval is: legyenek nasi és könyv percek, és a gyerekek biztosan várni fogják. 

Alakítsuk játékká az olvasást

Azokat az elemeket, amelyek élvezetessé teszik a videojátékot, alkalmazhatók az olvasásra is. Jutalmazhatjuk, ha a gyerekünk szintet lép, tűzhetünk ki célokat, például hány fejezetet olvas egy hét alatt. A 15 éves Jonathan Sherrill például azt mesélte, hogy az édesanyja extra édességgel vagy éppen plusz játékidővel jutalmazta, ha elolvasott egy adott mennyiségű fejezetet. Jonathan szerint az külön jó, ha van egy kincsesláda, amiből ajándékot választhatnak a gyerekek, hasonlóan a fogorvoshoz

Keverjük a dolgokat

Jonathan azt is elmondta, hogy nagyon sokat segített abban, hogy megszeresse az olvasást, amikor elkezdte leírni és illusztrálni a saját történetét, mint amikor a videojáték-tervezők kitalálják egy játék forgatókönyvét.

gamer-gyerek-olvasas

Mindez működhet fordítva is: például a gyerekek az elolvasott történet építményeit, történéseit mondjuk megépíthetik a Minecraftban játékban is. 

Hangos olvasás

Ha nagyobbak is a gyerekek, akkor is hasznos és élvezetes, ha időnként hangosan olvashatnak. „Még az egyetemi hallgatóim is szeretnek hangosan felolvasni” – mondta Dr. McNair. Ha együtt olvasunk a gyerekekkel, oldalaként vagy fejezetenként cserélhetünk, vagy éppen kioszthatjuk a szerepeket és úgy olvashatjuk fel a párbeszédeket, így máris sokkal élvezetesebb lehet a könyv. 

Hozzunk létre könyvklubot

Együtt minden könnyebb, és ha van kivel megosztani az élményt, máris motiválóbb az olvasás is. Ha vannak olyan barátok, osztálytársak, akik szintén nyitottak erre, hetente, kéthetente összeülhetnek a gyerekek, és megvitathatják, kinek, mi volt a kedvenc jelenete, főszereplője, melyik részen izgult a legjobban egy-egy könyv olvasása közben. Pont, ahogy a videojátékokat megbeszélik egymással. 

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Unsplash

Olvass tovább!