Staycation két iskolással Budapesten: ezeket a helyeket ne hagyjuk ki!

2022. június 30.
Múzeumok, kirándulás, városnézés, gasztrokalandok - egy tartalmas nyaralás kihagyhatatlan részei. Mi nem megyünk messzire mindezért, a két kisiskolás gyerekünkkel idén is itthon turistáskodunk.

Az egy külön cikket is kitenne, miért nem mentünk és megyünk még egy darabig nyaralni – akár csak a Balatonhoz sem –, mióta gyerekeink vannak. Ennek köszönhetően viszont az elmúlt kilenc évben tökélyre fejlesztettük az otthon nyaralás – vagyis staycation – -képességünket. Az idei nyárra is megvan a bakancslistánk, mutatjuk a legizgalmasabb pontjait!

Egy kis művészet – Art deco a Nemzeti Galériában

Mondhatjuk, hogy az idei staycation csúcspontja valószínűleg a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása lesz. Az egész család imád múzeumba járni, a Nemzeti Galériába pedig különösen. Az eddigi kedvenc a Frida Kahlo-kiállítás volt még a koronavírus-járvány előtt, valószínűleg az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítás ennek most méltó vetélytársa lesz.

staycation-budapest-program

A kiállítás középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és az új, a modern nagyvárosi élet áll. Szóval valószínűleg abszolút rezonál majd a gyerekeknél is a mostani életünkhöz, remek lehetőséget ad az akkori és mostani világ összehasonlítására, hiszen nemcsak plakátok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, hanem bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, cipők, kiegészítők, kották, jelmeztervek, bútortervek, építészeti rajzok is szerepelnek a tárlaton.

Egy kis kirándulás – Végigböngésszük a Gellért-hegyet

Kirándulni jó. Ha viszont van egy izgalmas küldetésünk, tele megfigyelnivalókkal és teljesítendő feladatokkal, szórakoztató is lesz. Alapvetően nem rajonganak a túrázásért a gyerekeim, viszont ha magunkkal visszük a Tatu és Patu elszabadul című könyvben található listát, máris lelkesebbek. „Látsz egy sziklát? Kiáltsd rajta, hogy Roooooock! Találkozol egy hangyával? Üdvözöld így: Jó napot kívánok, Hangya asszonyság!” És még sok hasonló küldetés található a lapon. (Ráadásul nemcsak erdőben, de városban és természeti jelenségekkel végrehajtandó küldetéslista is akad a könyvben.)

staycation-budapest-program

A feladatok természetesen bármelyik olyan ösvényen végrehajthatók, ahova épp megyünk, de idén mi valószínűleg ismét a Gellért-hegyet választjuk. Ez már jól ismert terep – ami nálunk fontos szempont –, és attól függően hogy melyik feléről indulunk, közbeiktatjuk előbb a Cerka-firka játszóteret a Citadellánál, végül pedig a csúszdaparkot a Szent Gellért tér felől. (Vagy fordítva.)

Egy kis hűsölés – Séta a Pál-völgyi-cseppkőbarlangban

A hatalmas kánikulában üdítő élmény bemenni egy hűvös barlangba. Tavaly már jártunk a Szemlő-hegyi-barlangban, idén a Pál-völgyi-barlang bejárása a terv, ami még izgalmasabbnak ígérkezik, itt ugyanis sokkal több denevér él, mint a Szemlő-hegyi-barlangban. 

Egy kis városnézés – Séta az apró szobrokat kutatva

Kolodko Mihály aprócska bronzszobrait minden gyerek (és felnőtt) imádja, az évek során Budapest egyik kedvenc látványossága lett, hiszen hatalmas öröm és rácsodálkozás, mikor véletlenül belefutunk egy új alkotásba. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kolodko Mihály (@kolodkomini)

A legújabb, május végén Budán elhelyezett szobrocskák kutyákat formáznak, így a mi gyerekeinknél ezek kihagyhatatlanok. Kolodko Mihály azzal a kísérőszöveggel posztolt, mikor hírt adott a szobrocskák elhelyezéséről, hogy egyszer volt Budán kutyavásár”. Szerencsére nemcsak egy kutyás szobor, hanem több is rejtőzik az I. kerület egyik aprócska terén a Vízivárosban. Sőt, Mátyás király képmását is elhelyezte egy meglepő helyen a gerillaszobrász, utalva ezzel a királyról és a kutyákról szóló mondára. És ha már ott járunk a szobroknál, biztosan nem hagyjuk ki a fagyizást a város egyik legjobb fagyizójában sem, ami szintén csak egy lépésnyire található a szobroktól.

Fotó: MNG, Instagram

Olvass tovább!