Így él Mary Austin, aki halálig szerette Freddie Mercuryt

2022. szeptember 09.
Kevesen tudják, hogy a Queen együttes frontembere hét éven át szeretett egy nőt, aki nem más, mint a ma is élő Mary Austin. Útjaik azután sem váltak teljesen külön, hogy a kapcsolatuk végére pontot tettek, olyannyira, hogy Mary Freddie haláláig a bizalmasa maradt és csak ő tudja, hol találhatók az elhunyt énekes hamvai.

A londoni Kensal Green temetőben 2013-ban bukkant fel egy különös síremlék, amin ez a felirat áll: Farrokh Bulsara szeretetteljes emlékére”. Freddie Mercury ezzel a névvel jött a világra 1946-ban, így a rajongók igazi zarándokhelyévé vált a temető, ahová a mai napig a világ minden pontjáról érkeznek látogatók. Még így is, hogy tudják, az énekes hamvai valahol egész máshol pihennek. Hogy pontosan hol, azt csak Mary Austin, Freddie egykori szerelme tudja, földi maradványait ugyanis az ő gondjaira bízták.

Így él most Mary Austin. aki a legfontosabb nő volt Freddie Mercury életében

Mary Austin és Freddie Mercury 1986-ban

Sírig tartóan szerették egymást

Mary Austin ma már 71 éves, Freddie-vel 52 évvel ezelőtt, 1969-ben ismerkedtek meg egy ruhaboltban, ahol eladólányként dolgozott, miközben művészettörténetet hallgatott az egyetemen. Mary azonnal felfigyelt az énekesre, mert egészen más volt, mint a többi vásárló. „Tele volt önbizalommal, ami belőlem rettentően hiányzott. Nagyon megtetszett, az elkövetkező években tulajdonképpen együtt váltunk felnőtté” – idézte fel az asszony.

A fiatalok egymásba szerettek, és 7 éven át felhőtlenül boldog kapcsolatban éltek, olyannyira, hogy Freddie Mercury még Mary kezét is megkérte 1973 karácsonyán. Az oltárig sosem jutottak el, az énekes nem sokkal ezután ugyanis bevallotta a lánynak, hogy biszexuális. A szerelem ugyan elillant a kapcsolatukból, mégsem tévesztették szem elől egymást az elkövetkező évtizedekben sem, az 1975-ös Love of My Life című dal is Marynek íródott.

Senki sem léphetett a helyébe

Esküvőjük ugyan nem volt, Mary szerint mégis úgy éltek ők ketten, mint a házasok. Az énekes utolsó napjaiban is mellette volt, Freddie akkori szerelmével, Jim Huttonnal és még néhány, az énekes számára fontos emberrel együtt. „Hosszú órákig ültem az ágya mellett, akkor is, ha aludt. Volt, hogy egy pillanatra kinyitotta a szemét, rám nézett és azt mondta, itt vagy velem, hűséges barátnőm!” – emlékezett vissza a búcsú pillanataira Mary.

Freddie későbbi partnerei nem mindig nézték jó szemmel Mary közelségét. Igaz, hogy testileg már nem vonzódtak egymáshoz, érzelmileg azonban szétszakíthatatlan kötelék fűzte össze őket. „A szerelmeim kivétel nélkül nekem szegezték a kérdést, miért nem hagyom, hogy Mary helyébe lépjenek, de erre csak azt tudtam válaszolni, hogy az lehetetlen” – nyilatkozta egykor a Queen frontembere, aki haláláig próbálta titokban tartani, hogy AIDS-beteg.

Így él most Mary Austin. aki a legfontosabb nő volt Freddie Mercury életében

Mary Austin tudja, hol nyugszik a Queen frontembere

Marynél talált örök nyugalomra

Maryt nagyon mélyen érintette Freddie Mercury halála: Az örök szerelmemet veszítettem el. Jobb lett volna, ha ez fordítva történik, nekem kellett volna előbb meghalnom. Jobb lett volna, ha én hiányoztam volna neki annyira, mint amennyire ő hiányzik nekem.” A hamvait is Mary gondjaira bízták, elmondása szerint ugyanis Freddie arra vágyott, hogy tényleg nyugalomra helyezzék, tökéletesen tisztában volt vele, hogy a rajongók elképesztő dolgokra képesek, ha kedvencük távozik az élők sorából. Ezt pedig szerette volna elkerülni.

Két éven át a hálószobájában őrizte barátja földi maradványait, majd a legnagyobb titokban egy másik helyre vitte azokat. Az asszonyt sokan szemmel tartották, ezért nem bízhatta a véletlenre a „költöztetést”. Mindenkinek azt mondta, hogy arckezelésre megy, minden apró részletre oda kellett figyelnie, nehogy leleplezze magát. Ez nem volt könnyű, de végül sikerült megvalósítania, így rajta kívül tényleg senki nem tudja, hol van most Freddie urnája.

Így él most Mary Austin. aki a legfontosabb nő volt Freddie Mercury életében

Freddie után kétszer is férjhez ment Mary Austin, mégsem engedték el egymás kezét

Máig nem tette túl magát Freddie halálán

Miután Mary és Freddie kapcsolata véget ért, a fiatal lány Piers Cameron oldalán találta meg a boldogságot. A férfival össze is házasodtak és született két gyermekük. Másodszor Nicholas Holforddal kötötte össze az életét, ám ez a házasság is zátonyra futott. Hét évvel Freddie halála után, 1998-ban váltak el.

A most már 71 éves Mary elmondása szerint még mindig nem tud sírás nélkül meghallgatni egyetlen Queen-dalt sem, hiába telt el több mint 30 év lelki társa elvesztése óta. Mary és Freddie mély barátságán soha nem esett csorba: sosem hagyták cserben a másikat és egyetlen egyszer sem árulták el egymást. Épp ezért nem fogja soha senkinek elárulni az asszony, hol nyugszik ma Freddie Mercury.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?