Polcz Alaine rengeteget szenvedett, mégis mindenkinek segített

2022. október 07.
Ma száz éve, hogy megszületett Polcz Alaine író, pszichológus, tanatológus. Élete Kolozsváron kezdődött, majd Budapesten ért véget, a köztes 85 évben pedig rengeteget szenvedett, mégis azért élt, hogy másoknak segítsen.

Ibolya néven született, Magyarországon szokatlan keresztnevét édesapjától kapta. Ismert és elismert író férje, Mészöly Miklós sosem támogatta őt az írásban, ennek ellenére Polcz Alaine mégis kiírta magából a gondolatait, ezáltal pedig példátlan és örök dolgokat írt a magyar irodalom számára. Alig volt húszéves, amikor a II. világháború alatt megerőszakolták és kínozták őt az orosz katonák. Ezekről a borzalmakról írt az Asszony a fronton című könyvében is – méghozzá történelmet írt, ugyanis azelőtt soha nem volt még példa arra, hogy a nők ilyen megaláztatásokról nyíltan beszéljenek.

polcz-alaine-centenarium-szuletesnap

Feljegyzései, naplói nyomán jelent meg ezután több könyve is, máig népszerű szakácskönyvében pedig saját konyhájának rejtelmeibe vezeti be az olvasókat. Írói hangja mindig őszinte volt, nem titkolta el legbelső fájdalmait sem. 2018-ban jelent meg Polcz és férje levelezése, A bilincs a szabadság legyen, amelyből egy szenvedésekkel teli házasságot, mégis két ragaszkodó embert ismerhetünk meg. Az őt ért traumák miatt Polcz Alaine sosem tudott gyermeket szülni, férje pedig nem volt hűséges hozzá – de szerették egymást, legendás szerelmükről még Nádas Péter is írt.

Vétek lenne nem említeni Polcz Alaine pszichológus és tanatológus hagyatékának fontos részét, mégpedig azt, hogy ő volt a halál és a gyász kutatásának első hazai úttörője, illetve a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány alapítója. Az 1970-es években súlyosan és halálosan beteg gyermekek pszichológusaként tevékenykedett, és a gyászolókat is támogatta. Neki köszönhették a szülők, hogy minden nap meglátogathatták gyermekeiket egykori munkahelyén, a II. számú Gyermekklinika onkológiai részlegén.

A Jelenkor Kiadó Polcz Alaine centenáriumára készítette el a Könyves Magazinnal együttműködésben a #polczalaine100 – Elmentem – látszik című kisfilmet, amelyben Ablonczy Anna, Nádas Péter és Szigeti László mesél Polcz Alaine-hez fűződő viszonyáról. A premiert október 7-én 20 órától láthatjuk a Jelenkor Facebook- és Instagram-oldalán, valamint a Polcz Alaine Facebook-oldalon.

Ma indul a 10 napon át tartó #polczalaine100-kampány is a Nyugati tér blogon, melynek keretében a szerző életművét gondozó Jelenkor Kiadó Gubás Gabit, Halász Juditot, Koszta Gabriellát, Márton Lászlót, dr. Muszbek Katalint, Orvos-Tóth Noémit, Schäffer Erzsébetet, Szolláth Dávidot, Tóth Réka Ágnest és Ungvráy Rudolfot kérte fel, hogy írják meg, milyen kapcsolat fűzi őket Polcz Alaine-hez és az életművéhez.

A pszichológus, író és a tanatológia magyarországi úttörője születésnapjának 100. évfordulójának alkalmából két könyv is megjelenik: az Asszony a fronton különleges kiadása és egy fényképekkel gazdagon illusztrált emlékkönyv, a Magam világa Tillai Tamás tervezésében.

Fotó: Polcz Alaine Facebook

 Olvass tovább!