Heti kultkedvenc: A megfigyelő Naomi Watts ellenére is középszerű

2022. október 28.
Annak ellenére, hogy a sikerlista élén van, és mindenki erről beszél, erősen közepesre sikerült Naomi Watts főszereplésével az igaz történetet feldolgozó A megfigyelő. Szubjektív vélemény következik!

A Netflix toplistáját sokáig a Jeffrey Dahmer-sztori vezette, míg jött Naomi Watts, és letaszította a sorozatot az első helyről. A megfigyelő (The Watcher) egy szintén igaz történetet feldolgozó, 7 részes krimisorozat, amelynek középpontjában egy gyönyörű, de titkokat rejtő családi ház áll, amelynek lakóit egy rejtélyes idegen levélben zaklatja. Aki szereti a titkokat, annak előre eláruljuk, hogy – lévén igaz történet – az utolsó részben egyáltalán nem derül ki, ki volt az elkövető. Hiszen a valóságban is pontosan ez volt a helyzet: a rendőrség egy idő után abbahagyta a nyomozást, és a zaklató kilétére soha nem derült fény. Vagyis a sorozat végén nem érkezik meg a feloldozás, ami egyes kritikák szerint elrontja az egész élményt. Véleményem szerint emiatt még nem kell egy sorozatot leírni. Mások az okok, ami miatt A megfigyelő közepesre sikerült.

megfigyelo-the-watcher3

A történet

A megfigyelő című sorozat egy házaspár, Dean és Nora Brannock életét követi nyomon, akiket Bobby Cannavale és Naomi Watts alakítanak.

megfigyelo-the-watcher3

Miután beköltöznek álmaik westfieldi otthonába, a 657 Boulevardon álló házba, a mindennapjaikat egy hátborzongató rejtély árnyékolja be: zaklató leveleket kapnak egy ismeretlen feladótól, aki azt állítja magáról, hogy egyike azoknak a többgeneráció óta létező Megfigyelőknek, akik szemmel tartják a házat. A fenyegető levelek megmagyarázhatatlanul konkrét és személyes információkat tartalmaznak a ház lakóiról. Brannockéknak fogalmuk sincs róla, ki lehet ez az úgynevezett Megfigyelő, és furcsa szomszédaik sem túl segítőkészek a rejtély felderítésében.

Aki szereti mélyre ásni magát a háttérsztorikban, annak elárultuk egy korábbi cikkünkben, hogy mi a teljes valóság, és mi lett A megfigyelőben szereplő ház sorsa.

Komolyan gondolták?

A sorozat a jó alapsztori ellenére elég középszerűre sikerült, néha azon kaptam magam, hogy nem tudtam eldönteni, mi volt a cél: az alkotók komolyan gondoltak egy-egy jelenetet vagy morbid humor akart lenni. A „minden részben másvalakire terelődik a gyanú” dramaturgia nem állta meg a helyét, mint sok más sorozatban, A megfigyelőben már körülbelül a harmadik részre kifulladt. Ha már a cselekmény nem kötött le, gondoltam, fókuszálok a lélekábrázolásra: a házaspár, egészen pontosan a férj reakciói, lassú megőrülése egy ideig elgondolkodtattak. Sajnos csak elég rövid ideig. Hol vontatott és unalmas volt, hol inkább túlzó… Valahogy az a gondolat fészkelte be magát a fejembe, hogy sok hét rész ennek a sztorinak. Azt nem vitatom, hogy a sorozat képi világa izgalmas, néhol horrorisztikus, néhol meseszerű, de ez önmagában még nem menti meg.

A szereplők sztori nélkül

Mindezek ellenére kétségtelen, hogy a szereplők karikatúraszerű ábrázolása izgalmasra sikeredett. Annak ellenére, hogy a sztorival egyáltalán nem rezonálnak, önmagukban szépen kidolgozott és eljátszott karakterszerepekkel találkozhatunk A megfigyelőben.

megfigyelo-the-watcher3

Az ingatlanügynök és legjobb barátnő szerepében Jennifer Coolidge, azaz Stifler mamája szuper, csak valahogy nem passzol az egész élményhez, ahogy izgalmas alakítás az Addams Family karaktereire hajazó szomszéd anyuka, akit Mia Farrow alakít és nagyra nőtt, bugyuta fia Terry Kinney alakításában. De számos más mellékszál és mellékszereplő is jóval érdekesebb, mint az alapsztori… De nem spoilerezünk tovább!

megfigyelo-the-watcher3

Mia Farrow és Terry Kinney

Ami miatt pedig talán mégis megéri megnézi: Naomi Watts és a letisztult stílus, amit hoz, egyszerűen csodás. Nagy gratula a stylistnak, a sorozatban felvonuló szettek tökéletesek. Naomi Watts egyébként most nemcsak nálunk, de nagyon trendingel: 54 éves, szépen és természetesen idősödik, stílusos és olyan tabutémák mellett kampányol, mint a menopauzával járó kellemetlen tünetek.

Fotó: Netflix

Olvasd el ezt is!