Heti kultkedvenc: ez az év legsokkolóbb katasztrófa dokufilmje?

2022. november 10.
Ezen a héten újságíró kollégánk, Sütő Emese Franciska meséli el, melyik dokumentumfilm-sorozat cövekelte le stabilan a tévé elé – az esti kényszeraltatásban való kimerülés után is.

A Netflixen alig pár hete bukkant fel az újdonságok között az Utórengés: A nepáli földrengés (2022), vagyis eredeti címén az Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake dokumentumfilm-sorozat ajánlója. Sem a nyitó, sem a téma (dráma, szorongásfokozó természeti katasztrófa) nem épp vonzó. Míg a krimi műfaj, egy-egy hátborzongató bűntény feltárása még kellemesen izgalomba hoz, és megdolgoztatja az agyam, erre a topikra valahogy nem szaladtam rá, amikor az esti altatások utánra kerestünk újabb, közösen nézhető filmet…

heti-kultkedvenc-sokkolo-katasztrofa-dokufilmje
Aztán a délutáni kávé és két cikkírás közötti etap között véletlenül rámentem a trailerre, és onnantól nem volt megállás. Vagyis de, kénytelen voltam a páromat bevárni, mert már 10 perc után teljesen egyértelmű volt, neki is tetszeni fog. Pörgős szerkesztés-vágás, lenyűgöző felvételek, nagyon jól szabott történetkibontás, megindító történetek, remek karakterek és lebilincselő túlélő-beszámolók adták egymásnak a kilincset már egy izmosabb bevezető után is.

A történet

A képsorokon a 2015-ös nepáli földrengés alatti és utáni döbbent percek, az áldozatok, túlélők megpróbáltatásai elevenednek meg, egészen közel, a nappaliba helyezve. A magával ragadó, de emellett teljesen sokkoló dokumentumfilm egészen különböző szemszögekből és különböző helyszínekből elindulva hozza közel a Gorkha földrengésként is ismert természeti katasztrófa előzményeit, perceit majd a szívfacsaró következményeit. Ezen a ponton már nemcsak egy messzi, ázsiai ország ismeretlen, arctalan áldozataihoz kötjük a katasztrófát, amelyet holnapra már el is felejtünk, hanem együtt izgulunk a szereplőkkel (köztük helyiek, hegymászók, turisták és helyi expatek), és visszafojtott lélegzettel várjuk, hogy kinek melyik családtagja szerepel majd a túlélők listáján.


Az Utórengés: A nepáli földrengés 9000 ember halálát okozta, 600 ezer épületet rombolt le (köztük sok száz éveseket is), 3,5 millió embert tett földönfutóvá és komplett falvakat radírozott le úgy a térképről, hogy csak maroknyi „szemétkupacokat” hagyott maga után a szélben. A híradókból ugyan emlékeztem a katmandus képekre, a mentési jelenetekre, de egészen megrázó volt egy-egy közel hozott szereplő húsbavágó élményeit ennyire részletgazdagon látni. A pusztulást, a szeretett családtagok hiányát nézőként is nehéz megélni, de itt, a szinte akciófilmszerűre szerkesztett, három zseniális epizódon keresztül más üzenet is kibontakozhat. Egyrészt ismét az arcunkba kapjuk, hogy mennyire múló minden pillanat, hiába költöttünk dollártízezreket életünk nepáli mászására, vagy egyeztettünk gyermekeink anyjával egy finom ebédről, egyáltalán nem biztos, hogy a tervezett jövőbeni pillanatokat meg is élhetjük. Másrészt, hogy mindez különösen igaz a sok millió lakosú Katmandu esetében, ahol a rengeteg, silány minőségű alapanyagból sebtében felhúzott épület óriási rizikófaktort hordoz egy jövőbeni természeti katasztrófa esetében.

heti-kultkedvenc-sokkolo-katasztrofa-dokufilmje

Összességében az Utórengés: A nepáli földrengés több mint egy átlagos dokufilm, a három epizódban három pörgős, igaz mese bontakozik ki, mindez egy animált térkép köré fonódva. Az első, számos hegymászó halálát követelve az Everestnél, az alaptáborban és az 1-es táborban, a második történet Katmanduban, ahol versenyt futva az idővel próbálják megtalálni a törmelékhegyek alatt eltemetett túlélőket. A harmadik történet a Langtang-völgyben játszódik, ahol egy, a térképről leradírozott falu maroknyi túlélője turistákkal „keveredve” egészen felforrósodott, meglepő helyzetbe kerül, ahol indulatok és állítólagos félreértések fokozzák tovább a drámát.

És pluszban itt egy korábbi feldolgozása a földrengésnek és az azt követő eseményeknek Földrengés Nepálban címmel, ha többet szeretnél tudni a témáról.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!