Heti kultkedvenc: amikor egy anya bűneit nem lehet megbocsájtani

2022. november 04.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Ezen a héten Botás Enikő ajánl egy megdöbbentő dokusorozatot.
anyank-bunei_2

Naivan azt gondoltam, hogy vallási fanatizmus témában a Keep sweet: pray and obey (A szófogadó gyerekek nem feleselnek) című dokunál nem lehet kegyetlenebbet készíteni. Tévedtem. A Netflixen néhány hete debütált Sins of our Mother (Anyánk bűnei) című, háromrészes true crime sorozat egy ép ésszel felfoghatatlan, különösen kegyetlen bűntényt dolgozott fel. A sorozatban Lori Vallow történetét követjük nyomon – egészen pontosan azt, hogy miként vált szerető édesanyjából egy agymosott, két gyerekét végül (valószínűleg) meggyilkoló vallási fanatikussá. Lori bírósági ügye jelenleg is folyamatban van az Egyesült Államokban, és várhatóan jövőre fognak ítéletet hirdetni.

A produkciót az a Skye Borgman készítette, aki a szintén rendkívül felkavaró Abducted in Plain Sight, illetve a Girl in the Picture rendezője is volt.

Lori a kaliforniai San Bernardinóban nőtt fel, egy mormon családban. Fiatalkorában kétszer is férjhez ment, és a második házasságából 1996-ban született meg fia, Colby. Colby a doku egyik legfontosabb szereplője, az ő elbeszélésének köszönhetően kaphatunk első kézből információkat a történtekről. Lori mindkét férjétől elvált, majd 2001-ben harmadszor is megházasodott, és egy évre rá megszületett a lánya, Tylee. 2005-ben aztán a harmadik házassága is befuccsolt, de mindez továbbra sem tántorította el a nőt, ezért hát egy év múlva ismét kimondta az igent. Ekkor kötötte össze az életét Charles Vallow-val, aki mellett kezdetben úgy tűnt, végre valahára meg tud állapodni. Charles saját gyerekeiként nevelte Tylee-t és Colbyt, Lorival pedig hamarosan újabb családbővítés mellett döntöttek: örökbe fogadták a férfi unokaöccsét, J.J.-t.

Colby a doku elején szeretettel és hálával beszélt Loriról, akit a környezete is hosszú éveken át szinte tökéletes anyának tartott. A történések akkor vettek végzetes fordulatot, amikor Lori életébe belépett egy Chad Daybell nevű férfi. „Csodálatos családunk volt, mielőtt ez megtörtént” – mondta a filmben a legidősebb fiú, Colby.

Lori számára egész életében fontos volt a vallás, 2015-től kezdve azonban a hite egyre radikálisabbá vált – ekkor kezdett megismerkedni az önjelölt prédikátor, Chad Daybell tanaival. A férfi azt állította magáról, hogy egy csodálatos képességnek hála meg tudja mondani az emberekről, kik a jó és kik a gonosz lelkek. A jók Krisztus követői voltak, míg a rosszak voltak az úgynevezett zombik, akiknek a testébe – az elgondolása szerint – már beleköltözött a gonosz. Lori és Chad nagyon gyorsan egymásra hangolódtak, és gyakorlatilag egy miniszektát kezdtek el kiépíteni azzal a közös meggyőződéssel, hogy a gonosz lelkeket, a zombikat el kell pusztítaniuk.

A háromgyerekes hétköznapi családanya története egyik pillanatról a másikra vált egy szövevényes, ép ésszel tényleg felfoghatatlan összeesküvés-elméletté, aminek következményeként végül négy ártatlan ember – köztük Lori két gyereke – vesztette az életét.

Lori Vallow és Chad Daybell azért áll jelenleg is a bíróság előtt, hogy felelősségre vonják őket a 16 éves Tylee, a 7 éves J.J., valamint Charles Vallow és Daybell exfelesége, Tamara Douglas meggyilkolásáért.

anyank-bunei

Tylee és J.J.

További részleteket nem szeretnék elárulni a dokuról, már csak azért sem, mert tényleg egy hihetetlenül összetett ügyről van szó, annyi megdöbbentő részlettel, amit egyszerűen alig akar elhinni az ember.

Fotó: YouTube