Nők a gettókban: harcos partizánnőkről készült felolvasó vándorszínházi darab

2023. február 19.
Judy Batalion Partizánnők: A lengyel gettók zsidó ellenállói című könyve alapján az alkotók hónapokig gondolkoztak arról, hogy mit jelentett és mit jelent ma partizánnőnek lenni, és mennyire befolyásol minket döntéseinkben a családi hátterünk.
Nők a gettőkban: harcos partizánnőkről készült felolvasó vándorszínházi darab

„…..Belelapoztam a Nők a gettókban című könyvbe. Ifjú zsidó nőkről szólt, akik a nácik ellen küzdöttek, elsősorban a lengyel gettókon belülről. Soha nem olvastam ehhez hasonló beszámolókat; döbbenetes részleteket tártak fel a harcos nők mindennapi, egyszersmind rendkívüli munkájáról.

Fogalmam sem volt, mennyi zsidó nő vett részt az ellenállásban, ahogy arról sem, milyen fontos szerepet játszottak. Ezek az írások nemcsak megleptek, hanem személyesen is felkavartak, fenekestül felfordították azt, ahogyan a saját történetemhez kapcsolódtam.”

Judy Batalion 10 éven keresztül írta a zsidó partizánnőkről szóló könyvét, kutatott, interjúzott. Így született meg a több mint 600 oldalas dokumentumregény. Az alkotók ez alapján gondolkoztak és beszélgettek két hónapon keresztül arról, hogy mit jelentett akkor, és mit jelent ma partizánnőnek lenni, mennyire befolyásol döntéseinkben az, hogy milyen a családi hátterünk. Mi kell ahhoz, hogy valaki képes legyen végigcsinálni, amit ezek a 16-20 éves lányok? Vajon velünk mi történt volna a helyükben?

Jegyeket ide kattintva tudunk vásárolni.

A darab szereplői Bokor Míra, Galambos Vera, Kovács Zsófia, Nagy Noémi és Tímár Zoé. A dramaturg Törley-Havas Sára, a rendező pedig Hidvégi Nóra.