Négy film, ami lebilincselő módon beszél a környezetvédelemről

2023. április 16.
Belefásultál a környezetvédelembe vagy egyre inkább úrrá lesz rajtad az ökoszorongás? A kultúra segíthet.

Kojot négy lelke

Amikor a sápadtarcúak elérték Amerika partjait, és azt mondták az őslakosoknak, adják nekik oda a területet, amin élnek, ők így feleltek nekik: „nem adhatjuk nektek, mert nem a miénk”. Gauder Áron filmje az indián teremtéstörténetet viszi vászonra, de annál sokkal többről szól. Tanmese arról, hogy a Bolygót senki sem tulajdonolhatja, ezért itt az ideje elszívni a békepipát, és összefogni azért, hogy unokáinknak is örökül adhassuk majd a Földet egy napon.

Nuisance Bear

Évente rengeteg turista utazik egy kanadai kisvárosba, Manitobába azért, hogy megnézze a városon áthaladó jegesmedvéket, amint téli táplálékhelyükre, a Hudson-öbölbe vándorolnak. A medveturizmus fellendítette a helyi gazdaságot, de vajon medveperspektívából mit jelentenek az őket paparazziként megfigyelő, kamerás emberek és az épített környezet, amin áthaladni kényszerülnek? A számos dokumentumfesztiválon díjazott kisfilm a vonulás minden olyan pillanatát rögzíti, amit a turisták hobbifelvételei kihagyni igyekszenek. Instagram-kompatibilis cuki mackók helyett fájdalmas komplexitásában ismerjük meg a jegesmedvék életének kihívásait.

Az elefántsuttogók

Bomman és Bellie, egy dél-indiai házaspár az életét teszi fel arra, hogy megárvult elefántok pótszülei legyenek. A friss Oscar-díjas kisfilm az Mudumalai Nemzeti Park elefántbabáinak szívmelengető példáján keresztül mutatja be a fajvédelem indiai hagyományait. Már elérhető a Netflixen!

A tölgy – Az erdő szíve

A tölgyfát az istenek fájaként is emlegetik. Tekintélyt parancsoló méretével kitűnik a többi fafajta közül, vastag törzsét átölelni olyan, mintha keblünkre ölelnénk a természetet, lombkoronája mintha a mennyország határát súrolná. A tölgyfa nem egy és nem két faj otthona, rejtekhelye, éléskamrája is. Vaddisznók, rókák, sünök, mókusok, madarak, egerek, bogarak és gombák nyüzsgő metropolisza egy-egy tölgyfa a gyökértől a körülötte szétterülő avarrétegen át a lomb legtetejéig. Laurent Charbonnier és Michel Seydou filmje évszakokon átívelve követi az erdei óriás életét. Aki egyszer megnézi ezt a filmet, alázatos fejhajtással fog elhaladni azután minden egyes tölgyfa mellett.