Heti kultkedvenc: Brutális gyilkosságok és vérfertőzés, ilyen volt az egyiptomi királynők megrázó élete

2023. június 02.
Erős női karakterekre mindig is szükség volt, még az ókorban sem volt belőlük hiány. Ezen a pénteken újságírónk, Mucsi Blanka ajánlja a Viasat History új dokumentumfilm-sorozatát, amely Egyiptom három izgalmas királynőjét mutatja be, méghozzá a legfrissebb kutatások és felfedezések alapján.
Heti kultkedvenc: az ókori Egyiptomban a legerősebb királynők uralkodtak

Egész életemben erős nők vettek körül, talán ezért tartom ennyire fontosnak, hogy minél több szó essen a történelem meghatározó női alakjairól. A Viasat History új mini-dokusorozatának első epizódja a 3300 évvel ezelőtt uralkodó Tiye történetét meséli el, a következő a bölcs és erős II. Kleopátra életét mutatja be, a harmadik részben pedig a híres VII. Kleopátra és Marcus Antonius lányát, a rejtélyes Kleopátra Szelénét ismerhetjük meg.

Ha azt mondjuk, Kleopátra, a legtöbb embernek az ikonikus, még a filmvilágot is meghatározó fáraó, egyben Julius Caesar és Marcus Antonius szeretője jut eszünkbe, pedig több más egyiptomi királynő is ezt a nevet viselve uralkodott Egyiptomban. Egy évszázaddal előtte azonban élt egy másik Kleopátra, második ezen a néven, aki megpróbáltatásokkal és fájdalommal teli élete során fivéreivel és saját lányával is osztozott a trónon.

Megrázó története magába foglal mindent, amit ma már szinte elképzelni sem tudunk – brutális gyilkosságokat és vérfertőzést egyaránt –, ő pedig ennek ellenére is bölcsen igyekezett fenntartani a birodalom békéjét. II. Kleopátra történetét csak nemrég fedezték fel a kutatók, pedig Egyiptom aranykorának egyik legjelentősebb uralkodóját testesítette meg, még abban az időben, amikor a görögök irányították az ókori világ egyik legmeghatározóbb civilizációját.

Évtizedekig testvérei mellett uralkodott, méghozzá előbb az idősebbik, VI. Ptolemaiosz, majd a fiatalabbik fivére, VIII. Ptolemaiosz feleségeként – de volt idő, amikor egyszerre mindkettőjük hitveseként, miután kisebb testvérük úgy érezte, neki is ugyanolyan joga van a trónhoz. Egy királynő élete talán könnyűnek tűnik, de miután az egyre nagyravágyóbb kistestvérük megölte bátyjukat, majd Kleopátra és VI. Ptolemaiosz fiát is, szemet vetett felesége lányára, és hamarosan III. Kleopátrát is feleségül vette.

II. Kleopátrát viszont a brutális, traumatikus élmények nemhogy gyengítették, hanem még erősebbé tették. Férje kegyetlensége miatt egyre mélyültek a konfliktusok a testvér-házastársak között, mígnem véres polgárháborúba torkollt a viszály. A királynő erős maradt és egyeduralkodóként összpontosította hatalmát, a mellette kiálló alexandriaiak pedig elűzték a véreskezű VIII. Ptolemaioszt, aki bosszúból közös fiukat is magával vitte, majd képes volt őt is kivégeztetni.

Életének utolsó éveire kibékült brutális fivérével és lányával. II. Kleopátra túlélte gyilkos férjét, majd Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodónőjeként foglalta el a helyét a történelemben. De nem akarok mindent elmesélni. Tegye meg helyettem Az ókori Egyiptom királynői néven ma este 9 órára műsorra tűzött sorozat a Viasat Historyn, ami nálam sokkal érthetőbben, történelmi és gazdasági magyarázatokkal kiegészítve mutatja be, hogy volt képes valaki ennyi megpróbáltatás ellenére is kézben tartani a birodalmat, és békét hozni az ókori világ egyik legfontosabb civilizációjának életébe.