A szerszámosládás gyilkosok ügye lehet a következő, amiből sorozat készül

2022. november 07.
Legalább olyan szörnyű tetteket követett el a szerszámosládás gyilkosok néven (Toolbox Killers) hírhedtté vált páros, Lawrence Bittaker és Roy Norris, mint Jeffrey Dahmer, a sztorijuk pedig vetekszik A megfigyelővel, így nem lepődnénk meg, ha a Netflix következő true crime sorozata róluk szólna.

1979 nyarán tartotta rettegésben a két ragadozó Kaliforniát. A szerszámosládás gyilkosok, Lawrence Bittaker és Roy Norris öt tinilányt gyilkoltak meg öt hónap leforgása alatt. A rettenetes kínzások és gyilkosságok részleteit pedig magnóval rögzítették saját szórakoztatásukra. 

Kisteherautójukkal stopposokat vettek fel, majd olyan helyre hajtottak a lányokkal, ahol minden szadista fantáziájukat kiélhették szerencsétlen áldozataikon. Gyilkosságaik, különösen a halloweenkor elkövetett kínzás és egy Shirley Ledford nevű lány megölése vezette nyomra John E. Douglas FBI-ügynököt, és sikerült azonosítania Bittakert, akit „a legzavarbaejtőbb embernek nevezett azok közül, akiknek valaha megalkotta a bűnügyi profilját”.

szerszamoslada-gyilkosok-true-crime

Lawrence Bittaker és Roy Norris hangfelvételeket készített a kínzásokról és nemi erőszakról

Öt szörnyű hónap után sikerült elfogni a szerszámosládás gyilkosokat, a halloween este elkövetett tettüket a bíró maga is „az egyik legsokkolóbb, legbrutálisabb ügynek nevezte az amerikai bűnügyi történelemben”.

Született gyilkosok?

Lawrence Sigmund Bittaker 1940. szeptember 27-én született, csecsemőként fogadták örökbe. Kora tinédzserkorában javítóintézetbe került autólopásért. 19 évesen szabadult, soha többé nem látta örökbe fogadó szüleit. A következő 15 évben Bittaker ki-be járt a börtönből testi sértésért, betörésért és lopásért. A börtönpszichológus úgy írta le a személyiségét, hogy nagyon manipulatív és „erős benne a rejtett rosszindulat”. 1974-ben megkéselt egy áruházi alkalmazottat, kicsin múlt, hogy nem a szívét találta el. Ezután emberölési kísérletért került a Kaliforniai Férfibörtönbe San Luis Obispón.

Roy Lewis Norris 1948. február 5-én született, és bár családjával élt, gyakran került nevelőszülők gondozásába. Súlyosan elhanyagolták a nevelőszülők, volt, ahol szexuálisan bántalmazták. Ezek után nem meglepő, hogy nem tudta elvégezni a középiskolát. Csatlakozott a haditengerészethez, ám itt leszerelték, miután skizoid személyiségzavarral diagnosztizálta a hadsereg pszichológusa.

1970 májusában Norris a San Diegó-i Egyetemen egy kővel rátámadt az egyik női hallgatóra, ezután közel öt évet töltött kényszergyógykezelés alatt, miután mentálisan beteg szexuális ragadozónak nyilvánították. 1975-ben próbaidőre bocsátották, miután megállapították, hogy „további veszélyt nem jelent a társadalomra”. Három hónap múlva megerőszakolt egy 27 éves nőt, berángatva egy bokorba. 1976-ban Norris ugyanabba a börtönbe került, mint Bittaker, és elindult a szerszámosládás gyilkosok története.

Pokolban született barátság

1978-ban Lawrence Bittaker és Roy Norris cellatársak lettek, és megszállott rajongásuk a nők megerőszakolása iránt közel hozta egymáshoz őket. Norris azt mondta Bittakernek, hogy azt élvezi legjobban, amikor a nőket elönti a félelem és rettegés. Bittaker ezt azzal egészítette ki, hogy ha valaha megerőszakol egy nőt, meg is öli, hogy ne tudjon tanúskodni ellene. 

A börtönben tinilányok megerőszakolásáról és meggyilkolásáról fantáziáltak, mindkét férfi megfogadta, hogy találkoznak, ha szabadon engedik őket, és már előre tervezgették 13-19 éves lányok megölését. 

Bittakert 1978 novemberében, Norrist 1979 januárjában engedték ki a börtönből. Egy hónap múlva Norris megerőszakolt egy nőt. Majd, ahogy ígérték egymásnak, Bittaker levelet írt Norrisnak, és ismét találkoztak, hogy tervüket valóra váltsák.

A tinilányok észrevétlen becserkészése nem volt egyszerű, szükségük volt egy alkalmas járműre. Bittaker talált egy kisteherautót, Norris szerzett pénzt rá. Megvolt tehát az autó, aminek csúsztatható oldalajtaja is a kezükre játszott: úgy tudták berántani áldozatukat, hogy teljesen kinyitották volna az ajtót. Murder Macnek nevezték el a kocsit.

A páros több mint 20 stoppost vett fel 1979 februárja és júniusa között, de nem támadták meg ezeket a lányokat. Csak gyakoroltak. Figyeltek, keresték, melyik környék lenne alkalmas a szörnyű tettekre, míg 1979 áprilisában nem találtak rá egy elhagyatott szolgálati útra a Los Angeles melletti hegyekben. Bittaker leverte a lakatot az utat elzáró kapuról egy feszítővassal, és felrakta helyette a sajátját. 

A szerszámosládás gyilkosok első áldozata

Az előkészületek utolsó lépéseként Bittaker és Norris összerakott egy szerszámosládát a kínzásokhoz. Vásároltak szigetelőszalagot, kötelet, késeket, jégcsákányt, fogót, valamint egy polaroid fényképezőgépet és egy magnót. (Ahogy később az igazságügyi pszichiáternek Bittaker elmondta, létre akart hozni egy kis falut, ahol fogva tartotta volna az elrabolt tinilányokat meztelenül, kiláncolva, kínozták és szexre kényszerítették volna őket.)

1979 júniusa és szeptembere között a páros elrabolt, megerőszakolt és megölt négy 13–17 év közötti tinilányt. Az áldozataikat felvitték a hegyi útra, ahol megkínozták a lányokat, akiknek sikolyai elvesztek a hegyek közötti kanyonban. Miután rájöttek, hogy nem olyan könnyű megfojtani valakit, mint a filmekben, Bittaker a célra egy kiegyenesített drót vállfát kezdett használni, amit a fogóval húzott szorosra.

A gonoszság újabb szintet lépett, amikor a második áldozatukat, Andrea Hallt gyilkolták meg. Őt egy jégcsákánnyal verték fejbe, amit csodával határos módon a lány még túlélt, majd miután Bittaker megfojtotta, kidobták a hegyekben.

Szeptember másodikán két fiatal lányt vettek fel az autójukkal. A 15 éves Jaqueline Gilliamet sorozatosan megerőszakolták, miközben fotókat készítettek róla. Azzal is kínozták, hogy folyamatosan kérdezgették tőle, miért ne öljék meg.

szerszamoslada-gyilkosok-true-crime

Jacqueline Gilliam és Leah Lamp volt a szerszámosládás gyilkosok harmadik és negyedik áldozata

Ugyanakkor a másik lányt, a 13 éves Leah Lampot egyszerűen elkábították és nem kínozták, erőszakolták meg. Két napig kínozták Gilliamet, csak ezután ölték meg. Lampet egy kalapáccsal verték fejbe, megfojtották, majd mindkét lány holttestét kilökték egy hasadéknál.

Shirley Ledford halloween esti pokla

A sorozatos nemi erőszakot, leírhatatlan brutalitást és szörnyű kínzást, amit Lawrence Bittaker és Roy Norris elkövetett a 16 éves Shirley Ledfordon, mind felvették saját beteg örömük kielégítésére a gyilkosok.

1979 halloween estéjén, sötétedés után Ledford elhagyta az éttermet, ahol dolgozott, hogy egy kollégája kocsijával buliba menjen. Egy benzinkúton Ledford úgy döntött, hogy sétál vagy stoppol inkább a partiba. Így kerülhetett Bittaker kisteherautójába, akit felismert, korábban kiszolgálta az étteremben. Bittaker magnófelvevője már járt, felvette, hogy a lányt azonnal megkötözte és elhallgattatta, ahogy beszállt.

szerszamoslada-gyilkosok-true-crime

Shirley Ledfordot két napig kínozták és erőszakolták, amiről magnófelvételt készítettek

A következő két órában a gyilkosok felváltva vezettek, addig a másik erőszakolta és kínozta a 16 éves lányt. Bittaker többször megütötte egy kalapáccsal, a melleit és hüvelyét fogóval csavarta és húzta. A magnófelvételen hallatszik, hogy mindkét férfi arra biztatja Ledfordot, hogy hangosabban sikítson. Miután Norris eltörte a könyökét a kalapáccsal és dróttal fojtogatta, Ledford könyörgött, hogy öljék végre meg. Amikor végeztek a lánnyal, egyszerűen kidobták Shirley Ledford testét egy ház elé, a halloweeni díszlet közepére.

Így tartóztatták le a gyilkosokat 

Roy Norris elkövette a hibát, amit a sorozatgyilkosok oly gyakran: dicsekedett a szörnyűségekkel, amiket elkövettek, egy másik volt rabtársának, aki nemi erőszak miatt ült, beleértve Ledford meggyilkolását is. Ez volt az egyetlen olyan gyilkossága addig a szerszámosládás gyilkosoknak, ahol megtalálták a holttestet. Norris azt is bevallotta ismerősének, hogy egy másik nőt is megerőszakolt, akit szabadon engedett utána. A férfi az ügyvédjén keresztül értesítette a rendőrséget, a nyomozók összehasonlították a Norris által felsorolt eseteket az eltűnt tinilányok aktáival az elmúlt öt hónapból. 

Volt egy másik eset szeptember 30-án, amikor egy fiatal nőt rángatott be két, a harmincas éveiben járó férfi egy kisbuszba. Az áldozatot megerőszakolták. A nő azonosította Bittakert és Norrist, amikor a rendőrök megmutatták neki a körözési fotókat. Norrist 1979. november 20-án tartóztatták le a feltételes szabadlábra helyezés szabályainak megsértéséért, Bittakert ugyanazon a napon egy motelben fogták el nemi erőszak miatt. 

Amikor Norris lakását átkutatták, megtalálták nála Ledford karkötőjét, míg Bittaker motelszobájában a rendőrök számos fotót találtak az áldozatokról más bizonyítékok mellett. Ezután átkutatták a kisbuszt, ahol megtalálták a kínzásra használt szerszámokat, a kazettára felvett hanganyagot a kínzásokról, köztük azt is, melyet Ledford elrablásakor készítettek. A 16 éves lány édesanyja azonosította, valóban lánya sikolya hallatszik a magnószalagokon, ahogy az életéért könyörög. A nyomozók pedig bebizonyították, hogy a férfihangok Bittakerhez és Norrishoz tartoznak. 

Norris mindent tagadott, majd amikor szembesítették a bizonyítékokkal, öt gyilkosságot vallott be. Norris, hogy enyhítsék az ítéletét, tanúskodott Bittaker ellen, megmutatta a nyomozóknak a hegyi utat, ahol elkövették a kínzásokat, és hol dobták ki Gilliamet és Lampet. 

A bíróság meghallgatta a szörnyű magnószalagot

Roy Norrist bűnösnek találták, a halálos ítélet a nyomozókkal való együttműködés miatt 45 év fegyházra enyhítették, ahonnan feltételesen szabadulhatott volna 2010-ben. Lawrence Bittaker ügyét 1981. január 19-én kezdte tárgyalni a bíróság. Norris tanúskodott bűntársa ellen. A bíróság meghallgatta azt a 17 perces hangfelvételt is, amit Shirley Ledford kínázásakor készítettek. Az ügyész, Stephen Kay sem bírta sírás nélkül hallgatni, Bittaker viszont végig mosolygott. Bittaker tagadta a nemi erőszakot és a gyilkosságot, azt vallotta, hogy fizetett a lányoknak a szexért, és megengedték, hogy lefotózza őket. 

A bíróság ötrendbeli gyilkosság miatt bűnösnek találta Bittakert, a súlyosbító tényezőket is figyelembe véve halálra ítélték. Bittaker a halálsoron sem tanúsított megbánást, sőt, inkább élvezte a hírverést, autogramokat osztogatott, melyeket úgy írt alá: Fogós Bittaker. 2019-ben végezték ki a San Quentin börtönben. Norris a börtönben halt meg 2020. február 24-én.

A Shirley Ledford meggyilkolása előtt készített magnószalagot az FBI használja, hogy felkészítsék az ügynökeiket a kínzás és gyilkosság valódi szörnyűségére.

Forrás: Allthatsinteresting.com Fotó: Wikimedia, Find A Grave

Olvass tovább!